Класация на топ забележителностите в Рим, описани възможно най-подробно, с исторически и любопитни факти и легенди около тях + снимки, информация за работно време. Ако имате въпроси може да пишете коментари, както и да споделите как вие бихте ги подредили.

10. Пантеон – Pantheon

panteon

Пантеонът е римски паметник, който в много отношения е най: най-добре запазен е, има най-големият купол от неармиран бетон в историята на архитектурата, считан е за предшественик на всички съвременни места за поклонение, а в древността е бил най-копираният и имитиран храм.

Куполът е кух, представлява кръгъл отвор и прилича на око, през което влиза светлина, заради което печели името си „Окото”.

Микеланжело смятал, че храмът е произведение на ангели, а не на хора.

Местоположението на Пантеона също не е случайно. Според римска легенда, това било мястото, на което основателят на Рим, Ромол, при смъртта си бил хванат от орел и понесен към небето при боговете.

А какво означава името му?

От гръцки произход, pan – всички, Theon – божество, Пантеонът в началото бил малък храм, посветен на всички римски божества.

Построен между 27 и 25г. пр.Хр. от консула Агрипа, избраник на император Октавиан Август, днешният Пантеон е дело на последвали реставрации. Сегашният си вид приема при Император Адриано, който го построява отново след няколко пожара.

Макар новата структура да се различава от първоначалната, е запазен автетичен надпис на латински, който в превод означава „ Построен е от Марко Агрипа, син на Лучио, консол за трети път.”.

През 1870 става светилище на кралете на Италия, и … останките на Виктор Емануил Втори, Умберто 1 и Маргарита от Савоя. Там е погребан и великия възрожденски художник Рафаел Санцио.

Адрес: Площад на Ротондата – Piazza della Rotonda

Раб.време: всеки ден от 8:30 до 19:30ч., в неделя: 9:00-18:00

9. Устата на Истината, или Римският детектор на лъжата

ustata na istinata rim

Древната маска, зазидана в портика на базиликата Св.Мария в Космедин (Santa Maria in Cosmedin), става известна покрай филма „Римска ваканция”, който печели награди „Оскар” в над 10 категории, и се превръща в задължителна спирка за туристите, заради легендите, които се носят около нея.

Броят на туристите, които се редят за снимка с ръката си в Устата на Истината доказват силата на изображението. А онези, които се страхуват, вероятно са послъгали…

В периода на Древен Рим, Устата на Истината изобразявала лика на речен Бог, който поглъща дъждовната вода. Такава била и функцията му.

Тази скулптура се сдобива със световна слава и има интересна история. Предполага се, че това е споменатият предмет в средновековен документ от 11-ти век, в който на Устата се приписва силата да изрича предсказания.

Интересни легенди

През Средновековието се разпространява легендата, че Виргилий Граматик, учен от шести век, който бил известен с това, че практикувал магия, изобретил Устата на Истината като средство за съпрузите и съпругите, които се съмнявали във верността на другия. Според нея, ако неверният сложи ръка в Устата на Истината, тя ще захапе ръката му.


Немска легенда от петнадесети век твърди, че веднъж Устата на Истината била излъгана от римска императрица, заподозряна от мъжа си. Макар че му била изневерила, тя умело успяла да надхитри древния магически предмет.

Помолила любовника си да отиде в църквата по време на теста, да се направи на луд и да я целуне насила пред всички. Така тя се заклела, че никой друг, освен мъжа й и току що нахвърлилия й се, не я е целувал. По този начин, тя казала истината и спасила ръката и честта си.

Работно време:

Зимно: 9:30-17:00

Лятно: 9:30-18:00

8. Капитолий

Площадът Капитолий (Piazza del Campidoglio) е известно градско изобретение на Микеланджело.

Капитолият, наричан още хълм Капитолино, е един от седемте хълма, на които е основан Рим.

Въпреки че е най-ниският и малък хълм от седемте, Капитолият е най-свързаният с историческите събития в града като център на политическите и религиозни дейности на Рим още от Древността. Легендата разказва, че основателите на града Ромол и Рем били откърмени там от капитолийската вълчица.

kapitolii

Днес до прекрасния площад на Микеланджело се стига по широко стълбище (cordonata), отново проектирано от него.

На площада са разположени две сгради близнаци: Дворец на Консерваторите и Нов Дворец – седалище на Капитолийските музеи и Сенаторския Дворец – седалище на кмета на Рим.

Капитолият е седалище и на представителството на община Рим.

Терминът “capitale” (в превод столица) произлиза от Капитолийският хълм.

7. Площад Венеция  и Викториано (Piazza Venezia, il Vittoriano)

Точно на площад Венеция, от един балкон, небезизвестният Бенито Мусолини, в началото на миналия век, изнасял своите енергични речи пред италианския народ.

Там е погребан и „незнайният войн“, в памет и в чест на всички войници, загубили живота си по време на Първата Световна война, които не са били идентифицирани.

Площад Венеция придобива сегашния си вид след разрушаване и реставриране в началото на 20ти век, довело до построяването на Викториано, колосален паметник в чест на Виктор Емануил II-ри. (с шеговит прякор „пишещата машина“).
viktoriano rimНа площада се намира и Дворец Венеция, антично папско седалище, от чийто балкон Папа Юлий II-ри наблюдавал конните състезания, които до 1883г. са се провеждали на via del Corso.

Тези надбягвания са били главното събитие от Карнавала в Рим и събирали страшно много зрители. След смъртта на едно момче, обаче, Виктор-Емануил ги забранил.

От първоначалния вид на площада, освен Дворец Венеция,  е запазен Двореца Бонапарт, където живяла майката на Наполеон от 1818г. до смъртта си, Летиция Рамолино.

площад Венеция
Нов кадър от 2019 година – с гледка към красивия площад Венеция

Piazza Venezia е известен площад в Рим. Той е разположен в подножието на Капитолия, където се пресичат пет от най-важните улици на столицата: via dei Fori Imperiali, via del Corso, l’asse via del Plebiscito-Corso Vittorio, l’asse via C. Battisti- via Nazionale, via del teatro di Marcello.

На кръстовището с Via del Corso издигнатата платформа за градската полиция от дълго време е място на вдъхновение за много филми и реклами, сред които Roman Holiday на Уилям Уайлър и  „На Рим с любов“ на Уди Алън.

6. Фонтанът ди Треви ( La Fontana di Trevi)

Фонтан ди Треви

Известният фонтан в стил рококо е започнат от Никола Салви (който печели конкурса, организиран от папа Климент XII) през 1732 и довършен от Giuseppe Pannini през 1762г.

Паметникът, задвижван от един от най-древните римски акведукти, Аква Дева, изобразява Океан на колесница във формата на мида, дърпана от морски коне, водени от тритони.

Фонтан ди Треви

Традиции и народни вярвания

Най-известната се отнася за хвърлянето на монети във фонтана.

Според вярванията, една монета гарантира връщане във Вечния град,  две – голямата ви любов да е от италиански произход и ако хвърлите трета, според поверието, скоро ще се ожените.

За да се предотврати кражбата на хвърлените монети от милионите туристи в Рим, общината събира ежедневно парите и ги влага в благородни каузи със съдействието на италианския Червения Кръст.

Съществува поверие, че в миналото момичетата давали на половинките си да изпият  чаша с вода, напълнена от Фонтана ди Треви, преди да заминат на път, след което чупели чашата в знак на вярност и като обещание.

Фонтанът ди Треви се прочува със сцената от известния филм „Сладък живот“ на Фелини, с провокативната Анита Екбери, облечена в черна рокля, и главният герой Марчело Мастрояни.

фонтан ди треви

Фонтанът ди Треви е най-големият и един от най-известните фонтани в Рим, а е признат и за един от най-популярните фонтани в света.

През 2015 г. Фонтанът беше в ремонт, а любопитен факт е, че е бил спонсориран от италианската модна къща Фенди с обща стойност  2 180 000 евро.

Работно време:

зимно: от 10:00 до 20:00 ч.

лятно: от 10:00 до 21:30 ч.

5. Площад Навона (Piazza Navona)

Счита се за най-величественият римски площад, изграден върху пепелта на стадиона на Домициан.

Площад Навона и днес е място за срещи на римляни и туристи, които отсядат в многобройните кафенета на открито, които го заобикалят.

rim ploshtad navona

В древността там са се провеждали разнообразни спортни състезания. Днес, площад Навона приютява всеки ден многобройни улични артисти, музиканти и художници, които за няколко минути успяват да пресъздадат чертите на модела.

По време на коледните празници, площадът се украсява с хиляди светлини, пълни се със сергии за сладкарски изделия и за коледни украшения. Типичният пазар продължава до 6-7 януари, когато идва Баба Яга (на италиански- Befana).

Това е италиански празник, предимно за децата, според който ако децата са слушали ще намерят в чорапчетата си бонбони, шоколади и сладкиши. Ако са били непослушни, пък, Баба Яга ще им остави черно въгленче (от захар).

Не пропускайте да видите фонтана на Четирите реки и църквата на Св. Агнеса ин Агоне (la fontana dei  Quattro Fiumi и la chiesa di SantAgnese in Agone), както и дворецът Памфилий.

4. Площад на народа (Piazza del Popolo)

rim ploshtad na naroda

Трите главни артерии на историческия център на Рим, символизиращи триединството, се пресичат именно тук, на площада на Народа. В античността място за игри, събори, народни представленияи публични екзекуции, площадът днес, е сред най-известните в света.

В центъра на площада е разположен египетски обелиск (LObelisco Flaminio) от времето на великия фараон Рамзес II. Обелискът е най-древният и вторият най-висок в Рим.

Felici faustoque ingressui MDCLV” – това е надписът на Северната порта на древен Рим, известна като порта Фламиния или Порта на Народа, който представлява пожелание за добре дошли и и днес посреща милионите посетители, които всяка година идват да се любуват на красотите, които столицата на Италия предлага.

Двете църкви близнаци Св.Мария от Монтесанто и Св.Мария (Santa Maria di Montesanto и Santa Maria dei Miracoli), Обелискът Фламинио и двата фонтана (fontane del Valadier) допринасят за завладяващата атмосфера на площада.

Заедно с църквата на Св.Мария на Народа (S.Maria del Popolo), построена на мястото, където е погребан и заровен император Нерон, и заведенията, превърнали се вече в неизменна част от площада, посещавани в древността от важни за историята личности като Пазолини, Трилуса и Гутузо превръщат Площада на Народа в културна емблема на Рим.

3. Замъкът Свети Анджело (Castello di Sant’Angelo)

Билети:  цената на билет е от 10,50 евро , за лица между 18 и 25г. от ЕС – 9,50 евро и безплатен за непълнолетни.

Работно време:

от вторник до неделя: от 9 до 19:30 ч., в понеделник не работиrim zamuk sant angelo
Зад името на замъка Сант Анжело  стои интересна история. През 590г. върлувала ужасна чума. Според легендата Папа Григорий видял ангел (Архангел Михайл) на върха на замъка да прибира меч в ризницата си, което предизвестявало край на чумата. Така и станало: затова замъкът е кръстен така и сега на върха му има статуя на Архангела.замък св.анжело римЗамъкът е построен по желание на император Адриан през 139г. като мавзолей за синовете му. Изглеждал е доста по-различно от сега, тъй като по време на войни са разрушени много от статуите.

Превърнат в замък, през 1277г. като станал собственост на Ватикана, замъкът се превърнал в Папска резиденция, след което бил превърнат в крепост за Папите, които в случай на опасност да могат да се скрият в него, след като преминат през таен подземен коридор, свързващ Ватикана с крепостта. (споменат и в романа на Дан Браун „Шестото клеймо”)

Ползван и като затвор, няма как да не споменем и името на един от затворниците: Челини, който успял да избяга от затвора – забележително постижение, тъй като не е трудно да се изгубите и с табелите днес в него.

Мавзолеят днес е превърнат в интересен музей, който се разглежда на няколко етапа и етажа. Върви се по тесни коридори, има картини, гюлета, цветя, килии, но най-впечатляваща е гледката отгоре (макар да не може да се сравни с гледката от купола на Базиликата Св.Петър).   замък св.анджело рим

Намира се много близо до Ватикана, така че може да го съчетаете с посещението на Базиликата. Точно зад замъка има и приятно паркче, където може да си починете.

2. Площад Испания (Piazza di Spagna)

Площад Испания е сред задължителните спирки на всеки турист, който посещава Рим: особено през пролетта, когато стъпалата (Испанските стъпала) се превръщат в килим от красиви цветя, предлагайки завладяваща гледка.

ploshtad ispaniq rim

Интересно е, че формата на площад Испания наподобява криле на пеперуда. В началото носил името на църквата Тринита дей монти, но после бил преименуван на площад Испания, заради седалището на Испанското посолство, разположено там и до днес.

гледка отгоре
Елегантността е без съмнение основна характеристика на площада: гледката, която предлагат сградите цвят охра, фонтанът на Бернини и Испанските стъпала, над които се издига църквата Тринита дей Монти (Trinità dei monti) създават една изтънчена и много приятна атмосфера.

Така че със сигурност не е случайност, че гурута от висшата мода от калибъра на Gucci, Prada, Armani, Bulgari и Valentino са избрали да разположат магазините си именно около площада.

площад Испания Рим

Древен дом на известни поети като John Keats  и Percy Bysshe Shelley, площадът днес представлява културно наследство с неизмерима стойност. Разположена в подножието на хълма Пинчо, площад Испания винаги е бил център на културния и туристически живот в Рим.
площад Испания

Площад Испания в ролята на снимачна площадка

Площад Испания е едно от най-известните изображения в света, както и обект на интерес за режисьорите. Мнозина от тях са използвали фонтана, стъпалата и самият площад като фон на много филми, сред които „Момичетата от площад Испания“ и „Римска ваканция“ (Le ragazze di piazza di Spagna, Vacanze Romane).

ploshtad ispaniq

В центъра на площада е разположен фонтана „Грозната лодка” (La Barcaccia), дело на Бернини, за да напомня за наводнението от река Тибър (затова е полу-потопена, а някои твърдят, че е докарана от там).

В центъра на площада се издига и колоната със Статуята на Непорочното зачатие, на чийто връх е бронзовата статуя на Дева Мария.


Booking.com

Любопитни факти:

Носи се слух, че на площада арестували и осъдили известен езотерик и алхимик, заради съпругата му. Легендата твърди, че духът му още броди нощем из площада, тъй като не е намерил покой.

1.   Градините на Пинчо – разходка и гледка (Passeggiata del Pincio)

площад на народа

На първо място слагам именно това не толкова известно място. Намира се непосредствено до Площада на Народа, само трябва да изкачите стълбите.

Пред вас ще се разкрие завладяваща гледка на града, на площада видян отгоре, допълнено от много зеленина. Градините на Пинчо вдъхват свежест и енергия след дългите разходки из града. Именно затова толкова ми харесаха.

Мястото е приятно и не по-малко интересно. Още в началото може да видите интересния Воден часовник, разположен в центъра на фонтан, изобретен от домениканеца Джовани Батиста Ембриако.rim ploshtad na naroda

Горещо препоръчвам мястото, тъй като включва в себе си много повече от една гледка: от там започват градините на вила Боргезе и самата вила Боргезе, както и галерия Боргезе. Ако продължите може да посетите и Биопарка. Villa Borghese е най-известният и предпочитан парк сред римляните и определено има защо.

rim villa borghese

Това е една от най-зелените части на Рим, която много ме впечатли. Ако искате да си спестите ходенето, мястото е подходящо, за да си наемете рикша или ел. тротинетка. Има и влакче, на което може да се возите, както и специален кът за децата, наречен Casina Raffaello.

 

Вероятно сега се чудите защо не съм включила Колизеума и Римския форум в списъка, както и Ватикана. Веднага ще ви отговоря: защото смятам, че заслужават специално внимание в отделни статии.

А сега и една приятна новина: всяка първа неделя в месеца, може да посетите Колизеума и други 25 музея в Рим абсолютно безплатно!

Хареса ли ви статията? Беше ли ви полезна? Ако отговорът е положителен, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =)

Топ 10 забележителности в Рим
4.8/5 от 63 гласа

8 COMMENTS

 1. Здравейте, много полезна информация, но бих искала да попитам кои забележителности съчевахте в един ден. Кои са близо и могат да се видят, за Ватикана ще отделим неделята, след това имаме понеделник, вторник и сряда в тези дни как да се подредим?

  • Здравейте Десислава, благодаря! Радвам се, че е била полезна. За това как да се съчетаят – зависи кои задължително искате да видите и кои не толкова, както и според темпото Ви. Със сигурност може да отделите 1 ден за Колизеума и Римския форум, Замъкът на Св. Анджело бихте могли да съчетаете с посещението на Ватикана в неделя, ако Ви останат сили и време, а за другите: ако ми кажете кои сте си набелязали, бих могла да Ви кажа как ще е най-удобно да се разпределят. До скоро =)

 2. Здравейте Джорджа Де Марки, статията ви съдържа изключително интересна информация, Благодаря за което.
  Ние с жена ми сме запланували пътуване до Рим с пет нощувки в апартамент близо да гара Термини през април 2019. Искаме да посетим възможно най-интересните неща за това кратко време. Музеите на Ватикана, както и самата Ватикана. ѝ, също така и изброените по-горе места. Моля дайте съвет как е най-добре да се закупят билети. Благодаря ви предварително.

 3. Благодаря за чудесната статия. Искам да посетим градините на Пинчо, но как да стигнем до тях?
  Как да открием обекта на картата?

  • И аз Ви благодаря за чудесния коментар! Те се намират точно над Piazza del Popolo, така че идете до там, разгледайте площада и ще ги видите над площада – трябва да изкачите 1 баир. =) Ще Ви излезе и ако напишете: Pincian Hill (Roma). Прекрасно изкарване Ви пожелавам!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.