7-те най-зашеметяващи гледки в Прага


Категория: Чехия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 03.10.2019

Статията е прочетена: 46 пъти

гледки от Прага

7-те най-зашеметяващи гледки в Прага

Туризъм

Категория: Чехия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 03.10.2019

Статията е прочетена: 46 пъти

След публикацията „6 неща, които не харесвам в Прага“, реших че е време да поставя акцент върху положителните й страни, като ви предложа нещо по-различно от Града на 100-те кули.

Онова, което най-много ми допадна в Прага (освен бирата :D), са гледките, които се разкриват към града. Има уникални местенца, от които да погледнеш на Златна Прага от различен ъгъл.

Прага от високо
заснето от гледка N.1 – Old Town Hall

И да, вярно е, че където и да пътуваме, повечето хора прекаляваме със снимките, но с наличието на такива панорами е наистина трудно да се сдържаш да не ги запечатваш. Но още по-хубаво е да ги видите на живо и да ги “преживеете”.

Така че, ако сте тръгнали натам, харесайте си няколко от тези 7 уникални гледки в Прага, които да видите от първо лице, а защо не и всичките? =)

Да започваме!

1. Гледката от кулата на Старото кметство (Old Town Hall Tower)

гледка от кулата на Старото Кметство

На първо място ще сложа една от най-популярните гледки към града, а именно гледката от кулата на Старото Кметство, намираща се на централния площад, където ще видите и една от най-интересните забележителности в Прага – Астрономическият часовник, но за него ще разкажа в друга публикация.

За да се качите, трябва да заплатите такса от 5 евро, но определено си заслужава: има и асансьор и стълби до горе, а от кулата се разкрива прекрасна гледка към целия град от различни ъгли.

Единственото лошо тук е, че горе е тясно и може да случите на повече хора, съответно няма как да се насладите самостоятелно на гледката, но пак повтарям – заслужава си!

Старо Кметство кула

Най-много хора има около залез слънце, така че ако искате да гледате залеза, най-добре да се спрете на някое от другите предложения.

2.  Гледка от Пражкия замък – над Храдчани

гледка от градините, Прага

Най-вероятно повечето от вас са виждали снимка от това място. И няма как да е иначе: Пражкият замък е една от задължителните спирки, откъдето се открива гледка към града, Храдчани, река Вълтава и, разбира се, към мостовете.

Виждала съм снимки от зимата, когато покривите са покрити с пухкав сняг и изглежда приказно красиво, така че със сигурност и тогава ще е добър момент да посетите Златна Прага.

3. Гледка от Летна Парк

Ето и още една гледка – тази от парка Летна към реката и града, минете по третия мост надясно от Карлов мост, за да обходите целия парк и да видите Прага от друг ъгъл.

Летна Парк е може би най-доброто място, от където може да уловите повече мостове на Прага в една и съща снимка, в съчетание с историческия център.

гледка от Летна парк

Има и заведение с тераса (единственото на територията на парка). Дори и да не сядате там, точно до него има нещо като тераса, от където може да се насладите на гледката.

4. Кулата на Карлов мост (откъм Стария град) 

гледка към Карлов мост

Карлов мост е може би най-известният мост в Прага и със сигурност емблематичен за града, както и най-старият. Откъдето и да го погледнете, изглежда величествено, но тук ще предложа едно място, което често бива пропускано, тъй като не е обозначено толкова видно и няма асансьор – кулата на Карлов мост откъм Стария град.

Трябва да знаете, че е там и да изкачите 138 стъпала, след което да се насладите на панорамата от високо.

5. Петринска кула или мини Айфеловата кула (Petřín Lookout tower) 

Петринската кула, известна още като Айфеловата кула в Прага (макар и в мини вариант с височина от около 63.5 метра), предлага още една гледка към града, и към Бохемия, ако е ясно времето.

За да се изкачите на нея, може да хванете фуникуляр (нещо като лифт на релси), а ако сте ентусиасти, може да се изскачите и пеш, като след 299 стъпала ще стигнете върха.

Работно време:

Ноември – февруари: 10:00-18:00

Март и Октомври: 10:00-20:00

Април – септември: 10:00-22:00

Цени: 150 CZK, намален: 80 CZK, за семейства: 350 CZK (към 03.10.2019г.)

6. Гледка от градината Vrtba

гледки от Прага

Стигнахме до една от най-любимите ми гледки – от градината Vrtba. Тя е от по-ниско, но това, което ми харесва е, че всичко се вижда в детайли, не гледаш през решетки или ограда, има пейки, не е толкова оживено и популярно и може да се насладиш спокойно на момента.

7. Гледка от 28-мия етаж – заведението Aureole

гледка от Ауреоле, Прага

За последно запазих “черешката на тортата”, а именно гледката от заведението Aureole. Намира се на 28-мия етаж, а ресторантът е удостоен със звезда Мишлен през 2017г.

Не знаехме за това, когато се запътихме натам, но да ви кажа, цените не са много различни от тези в някое заведение в центъра на града, така че, ако сте любители на подобни гледки, горещо препоръчвам да го посетите!

харесайте

 

 Надявам се, статията да ви е харесала!

Ако това е така, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите.

А коя е вашата любима гледка в Прага?

Със сигурност не се изчерпват само с тези, така че, ако имате други предложения, не се колебайте да ги споделите в коментар. =)

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Миро

Oт къде имаш пари да обикаляш?

Джорджа Де Марки

От работа, разбира се. =)