Поморие – 7 интересни места в Градът на солта


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Да си призная честно, не съм и предполагала, че Поморие е толкова приятно местенце.

Спокоен, непретенциозен, град с интересни традиции и известни и не чак толкова популярни места за посещение, през които ще ви разведа. Добър избор за почивка по българското Черноморие, на около 18 км северно от Бургас.

Посетихме го извън сезона, когато има друг тип чар, но идеята за кални бани през лятото ни спечели и ще се върнем пак.

А защо Градът на солта, ще разберем след съвсем малко.

Какво ще намерите в публикацията?

Музеят на Солта

Поморийското езеро

Кални бани в Поморие

Какво да видим в Стария град на Поморие?

Къде да отседнем в Поморие?

Кога да го посетим?

Произход на името

След Анхиало (древното име на Поморие), местните искали да кръстят града „Солен град“, тъй като солта била основният им поминък. Според български историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V-ти век пр. Хр.). За да си дадем сметка колко ценна е била навремето, ще кажа, че са я наричали „бяло злато“.

сол Поморие

Но превес е взело предложението „Поморие“, което произлиза от думите „по море“, заради разположението на града.

След това кратко въведение, да се върнем към посещението.

1. Музей на солта и солниците

Първа спирка, щом пристигнахме в Поморие беше Музеят на солта – единственият по рода си в България и Източна Европа специализиран музей за добив на сол чрез слънчево изпарение на водата.

Музей на Солта

Ентусиазирано се втурнах към него и за момент реших, че е затворено, но за щастие не беше. Жената беше много любезна и изнесе беседа само за мен, която определено препоръчвам, ако искате да научите повече за добива на сол, солниците и калолечението в Поморие.

Дори и да не влезете, може да разгледате експонатите, които са навън (безплатно). Те са не по-малко интересни, но винаги е различно, когато имаш повече информация.

солници Поморие

Музеят се намира до Поморийското езеро, заедно с около 20 декара действащи солници. Те са единствените останали в страната, от които се добива сол по традиционна технология, предавана от бащи на синове чак до наши дни. Другите са индустриални (Солниците в Бургас напр.).

Раб. време:

15 юни – 15 септември – понеделник – петък – 8 – 18 ч.; събота – 10 – 18 ч.; почивен ден: неделя

октомври-май – понеделник – петък – 8 -16 ч.; почивен ден: събота и неделя

Цени:

възрастни – 2 лв.

деца, учащи, студенти, пенсионери – 1 лв.

Цена на беседа – 3.00 лв.

2. Поморийско езеро

Заговорим ли за Поморие, няма как да не обърнем специално внимание на Поморийското езеро. То е с около 4 пъти по-солено от Черно море, което обяснява и защо солниците са разположени именно до него.

Поморийско езеро
Това на снимката е сол.

Езерото не е дълбоко и е отделено от морето с естествена коса, по която може да се разходите, ако сте ентусиасти (разходката е дълга около 6 км). Само от южната страна то е свързано с Черно море чрез изкуствен канал, което позволява и миграцията на някои видове риби.

Любопитно е да отбележим, че от тук минава Виа Понтика – един от главните маршрути на миграция на птици от цяла Европа. Наблюдавани са общо 269 вида птици, ето защо през 1998 г. Поморийското езеро е обявено за Орнитологично важно място за птиците, а от 2007 г. е включено в Европейската екологична мрежа Натура 2000.

От 2001 г. местността е защитена. Освен птиците, тук се срещат редки и застрашени растителни и животински видове.

растителност Поморийско езеро

В миналото Поморийското езеро се е използвало основно за добив на сол – „бялото злато“, а днес е най-популярно с „черното злато“. Подробности в следваща точка.

Кални бани в Поморие

Предполагам всички сте се досетили за какво говорим – лечебната кал.

Ще се опитам да отговоря на някои от основните въпроси, които изникват, стане ли дума за кални бани.

Какво представлява поморийската кал? Защо е лечебна?

кални бани

Дъното на Поморийското езеро е покрито с черна кал, с високо съдържание на минерали, сред които сяра и желязо, откъдето произтичат нейните лечебни свойства.

Това прави от Поморие един от най-предпочитаните балнеокурорти по българското Черноморие.

За какво е благоприятна калта?

Нарича се лиманна кал и има антисептично и болкоуспокояващо действие.

Влияе благоприятно на опорно-двигателната система (вкл. при болки в кръста и шипове), на периферната нервна система (дископатии, плексити и др.), при кожни заболявания и заболявания на женската и мъжка полова система, както и цялостно на имунната система.

Какво трябва да знаем, преди да се насочим към калолечение?

Едно от най-важните неща е, че калта е лечебна само до няколко часа след изваждането й от езерото, и то от определени места. След това губи полезните си свойства (освен ако не е филтрирана и стабилизирана – продава се в специализирани магазини).

В Поморие има само 3 обекта – 2 санаториума и 1 балнеохотел, където се прилагат калолечебни процедури (с кал директно от езерото).

Разбира се, може да отидете самостоятелно на езерото (в района около Музея на Солта или на косата между езерото и морето) и да се възползвате от „черното злато“.

Колко пъти трябва да се намажем, за да има ефект?

Другото, което трябва да знаете, е че от 1 път няма да има ефект (освен мека кожа непосредствено след процедурата и аромат на сяра).

За да е успешно калолечението, се препоръчват минимум 5-7 дни в зависимост от проблема. Както в повечето неща – в постоянството се крие ключът към успеха.

Колко време трябва да стоим намазани?

Поне 20-30 минути, а още по-добре, ако стоите с калта, докато изсъхне върху вас. След което може да се изкъпете в езерото или в морето. След няколко часа може да си теглите душ, но без сапун.

Друг вариант е да се намажете първо с луга (20 мин. или докато изсъхне) и после с кал (пак толкова) за още по-голям ефект.

Луга – що е то?
поморийска луга
луга – вдясно

Ако сте в Поморие, освен за лечебна кал, със сигурност ще стана дума за луга – това е друг полезен продукт, произведен от солодобива с много висока концентрация на елементите на морската и езерната вода (рапа).

Помага при редица заболявания и състояния и има сходни свойства на лечебната кал.

Солена минерна вода 

През 2007 г. отново в Поморийското езеро е открито нещо уникално чрез сондаж – солена минерална вода, която извира от 70 м под земята и има силно изразен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Използва се за соления басейн в един от хотелите.

Противопоказания на калта

Преди да се насочите към калолечение, ако страдате от някакви заболявания, е хубаво да се консултирате с лекар, тъй като калта е противопоказна при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, разширени вени, някои онкологични заболявания или бременност.


Надявам се да съм отговорила на основните въпроси, свързани с кални бани в Поморие. Ако имате други, не се колебайте да ги зададете под публикацията. =)

А сега нека продължим с обиколката из града:

3. Антична куполна гробница “Кухата могила” край Поморие

Античната куполна гробница се намира на около 1 км от Поморие и е може би една от най-интересните забележителности в района. Ако идвате от града, трябва да завиете вдясно и да продължите около 300 метра по черен път през овощни градини и лозя. Оставяте колата на импровизиран паркинг и сте до гробницата.

Дори отвън изглежда впечатляваща, тъй като е изградена под могила, висока 8 метра. Колоната, която я придържа в средата и се слива с вътрешната й стена е куха, откъдето идва и прякорът й “Кухата могила”.

Гробница Кухата могила

Диаметърът на колоната е около 3 метра, а още по-интересното е, че в нея са открити вити стъпала, водещи до повърхността на могилата, което буди различни теории.

Колкото до целите на гробницата, едно от разпространените мнения гласи, че е използвана за религиозни ритуали, посветени на култа към слънцето.

За съжаление след 1-ви ноември гробницата работи само с предварително запитване за над 15 души и не успях да вляза. Въпреки това, съм виждала снимки отвътре и съм сигурна, че си заслужава да се влезе, тъй като е много различна от тракийските гробници, с които сме свикнали. Усеща се силно римско влияние в архитектурата. Обявена е за Паметник на културата.

Раб. време:

от 9 до 12 и от 13 до 18 часа с почивен ден – понеделник.

Повече подробности за промени в раб.време, може да видите тук.

Цени:

възрастни – 4 лв

учащи, пенсионери – 2 лв

Ако желаете да снимате вътре с фотоапарат – още 5 лв, с телефон – безплатно.

Има отстъпки за групи и семейства.

4. Манастир Св. Георги Победоносец и лечебната вода

Време е да се насочим към входа на града и неговия патрон – Свети Георги Победоносец. Тук е мястото да отбележа, че неслучайно празникът на Поморие е на 6-ти май.

На влизане в древния Анхиало ще ви посрещне кръгово със статуята на Свети Георги, пронизващ змей, (която в контекста на 2020 г. беше опреличена на „Св. Георги прави PCR тест на змея“…). 😀

Статуя Георги Победоносец Поморие

Освен него, няма как да пропуснете манастира Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните манастири в тази част на страната.

За него се носи интересна легенда, която разказва, че през 18-ти век тук се заселил турчинът Селим бей, който бил болен от неизлечима болест.

Една вечер сънувал, че в двора му течала чудотворна вода. Колкото и да не вярвал на сънища, Селим отишъл и разкопал мястото от съня си, където намерил барелеф на Св. Георги, а под него – аязмо (извор).

Тогава Селим отпил от чудотворната вода и се излекувал. В знак на благодарност, турчинът приел християнската вяра заедно със семейството си, построил малък параклис и като овдовял – дарил имота си на манастира и станал първият игумен.

По-късно на същото място е изграден и нов храм, но старият все още стои. И там тече същата вода, за която местните разказват, че е излекувала Селим бей…

вода от манастира

Какво да видим в Стария град в Поморие?

5. Яворови скали и паметникът на Яворов

Тръгнете ли към Стария град, надали ще пропуснете статуята на българския поет Пейо Яворов, издигната в негова чест и превърнала се в емблема на града.

На скалите до това място Яворов стоял с часове да твори и размишлява, гледайки морето. Днес те са известни като Яворови скали, а тук се намира и Летния театър, отново кръстен на него, макар поетът да е живял в града само една година.

Яворови скали

Лятото в Поморие всяка година се провеждат „Яворови дни“, посветени на поезията (конкурси, представления), организирани от община Поморие.

До паметника има градинка, където може да поседнете и, ако обичате да пишете, да потърсите и вие вдъхновение, докато гледате водата.

6. Архитектурен резерват Стари Поморийски къщи

Следваща спирка – архитектурен резерват Стари Поморийски къщи, обявени за паметник на културата.

Построени през 19-ти век, представляват 10 поморийски къщи с типична възрожденска архитектура, разположени по калдаръмени улички, които със сигурност ще ви очароват.

Есенно време за особено красиви, когато са обгърнати с шарени листа.

Днес, те са частна собственост и не може да влизате в тях, но ако сте любопитни да разберете как са изглеждали отвътре – в Историческия музей (съвсем наблизо) ще намерите експозиция, пресъздаваща подредбата на анхиалския дом, както и повече информация за бита на местните.

Тук се намира и най-старата постройка в града – църквата “Свето Преображение Господне” от 1763-1764 г., изградена на мястото на малък храм от 9-ти век.

стара църква Поморие

Бонус спирка – рибарското пристанище, параклис и Фарът

Фарът в Поморие

Ако разходката до тук из Стария град на Поморие не ви е достатъчна, ето още едно бонус предложение – отскочете до рибарското пристанище, където се намира и параклиса Св. Николай Чудотворец и, откъдето ще видите фарът в далечината.

храм Николай Чудотворец Поморие

7. Крайбрежната в Поморие

крайбрежна Поморие

Ако питате мен, а вероятно и всеки посетил Поморие – разходката по крайбрежната е абсолютно задължителна. Дълга и приятна, алеята ще ви отведе от единия чак до другия край на града, докато се любувате на морето.

вълни Поморие

Къде да отседнем в Поморие?

Изборът откъм места за настаняване в Поморие със сигурност е доста голям, както в повечето морски курорти.

Ние бяхме гости на Grand Hotel Pomorie, на които сърдечно благодарим за поканата.

гледка към морето

Обобщение от престоя ни в рими:

Да се будиш с гледка към морето винаги е страхотно изживяване,
вкусната храна никога не е за подценяване,
а след дълги разходки,
СПА центърът разполага с най-различни терапии за възстановяване.

солна стая

Това, което най-много ме впечатли (освен храната и Спа процедурите), бяха допълнителните усилия, вложени към подобряване преживяването на гостите. Ние посетихме хотела по време на “Месецът на готвачите”, а в лобито привечер успяхме да се насладим на свирене на арфа.

Кога да го посетим?

Логичният отговор би бил през лятото и вероятно тогава е един от най-добрите моменти за посещение на курорта. Още нямам лични впечатления, но давам бонус преживяване за летните месеци (препоръчано от мои близки) – панорамна разходка с корабче.

разходка с корабче в Поморие

Ние го посетихме през есента, и бих казала, че това също е един чуден сезон за посещение, ако искате да избягате от тълпите и жегата, а и да се насладите на есенните цветове, спокойствието и шума на вълните.

златна есен

есен в Поморие

А вие посещавали ли сте Поморие? Какви са вашите впечатления??

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (8)

Елица Николова

Здравейте и благодаря за статията! На нас ни предстои да видим Поморие през лятото и всичко написано е много полезно и интересно! Ще следим за други Ваши статии - Успех!

Местна

Посещение през лятото ще е голяма грешка. Претъпкано с народ, лошо обслужване и никакво място на плажа, защото легловата база не е съобразена с неговия капацитет. Ако отседнете близо до крайбрежната в центъра, няма да може да си починете от чалга.

Теодора Далемска

Здравейте! Ние също се възползваме от спокойствието на есента. Хареса ми Вашето описание на забележителностите и дори отиваме да ги обходим. Отседнали сме в санаториум "Вита" - доста полезно местенце. Пожелавам на Вас, на нас и всички любители на Поморие, многобройни възможности за посещение на любимия град!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Теодора! Благодаря за коментара. Радвам се, че Ви харесва описанието на забележителностите в Поморие. =) Пожелавам Ви невероятно изкарване!

Добринка Николова

От години, по няколко пъти на година! Любимо място! Участвам и във фестивала ,,Хоро край Поморийския бряг,,....невероятно преживяване!!! И любим хотел Гранд хотел Поморие!!!! Уникално място❤

Джорджа Де Марки

Благодаря, Добринка за коментара и споделените впечатления от Поморие! Наистина страхотно място. Поздрави,

Христина Ванева

Ние посетихме хотела в началото на октомври,времето беше чудесно.А за престоя в хотела,за Спа център и храната мога да кажа че бяхме много приятно изненадани.Любезен персонал и отлично обслужване.Единственно препоръчвам камериерското обслужване да се подобри .

Джорджа Де Марки

Благодаря, Христина, че споделихте и Вашите впечатления от престоя си в Поморие. Поздрави!