13 полезни платформи и приложения за пътуване


Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 20.07.2020

приложения за пътуване

13 полезни платформи и приложения за пътуване

Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 20.07.2020

Все още няма гласове.

Тръгнем ли на път в чужбина, независимо дали до близки или далечни страни, има куп неща, за които трябва да помислим. Дори и да сте от хората, които не обичат да правят планове, сигурна съм (или поне се надявам), че ще намерите нещо полезно из предложенията ни.

Реших да събера на 1 място 13 полезни платформи и приложения за пътуване, които ще направят организацията ви по-лека и приятна по един или друг начин. Да започваме!

1.      Maps.me – приложение за офлайн карти

Накъдето и да сте се запътили, в даден момент вероятно ще ви се наложи да използвате карта, особено ако сте на ново и непознато място. За огромно щастие на дамите, дните, в които да се мъчим с хартиени карти, останаха зад гърба ни. 😀

Вече има редица удобни приложения, които да използваме, за да се ориентираме бързо и лесно. Google Maps със сигурност е първият избор на повечето от нас, но в случай че сте в страна, в която достъпът до интернет е скъп (извън ЕС, например) или нещо се случи с интернета ви, докато сте в чужбина и не тръгне веднага, хубаво е да сте подготвени.карта

За целта Maps.me предлага опция, която повечето подобни приложения не предлагат – позволява да гледате предварително свалените карти и офлайн.

2. Wayclix – платформа за планиране на пътувания

Но да се върнем към организирането на пътуването. Ако сте от хората, които обичат предварително да планират всичко от лаптопа си – wayclix е насреща.

планиране на пътуване

Задавате предвидения от вас общ бюджет и платформата ви показва едно общо решение за възможните полет, трансфер и място за настаняване най-близо до този бюджет. Тя събира на едно място огромно количество данни от няколко големи търсачки, след което „пресява“ и свързва тези данни в първоначално предложение. Ако искате, може да го променяте многократно, според вашите специфични желания. Например, да изберете полет в определена часова зона, трансфер с градски транспорт, такси, UBER или кола под наем, както и настаняване в близост до избрано от вас място в града (напр. зона със забележителности, ресторанти и т.н.). Постоянно ще виждате как направените промени се отразяват на общия бюджет.

Понеже обикновено не се резервира всичко по едно и също време, може да попълните в платформата цените на направените до момента резервации и да запазите плана си. При зареждане на този план в по-късен етап от планирането, цените на останалите ви резервации ще се актуализират. Има и опция да споделяте плана с близки и приятели, ако ще пътувате в компания.

3. Flightradar24 – за следене статуса на полета ви

След като резервирате полета си, може да свалите Flightradar24.
статус на полет

Това е приложение за следене на статуса на полета ви – доста полезно, особено в днешно време, когато има чести закъснения и отменяне на полети. Информацията за полетите се актуализира в реално време и по този начин ще избегнете неприятна ситуация, в която да сте на летището и да чакате отменен полет.

4. Roadtrippers – помощ при планиране на роадтрип

на път

Ако пък предпочитате да пътувате с кола и сте фенове на големите обиколки, то Roadtrippers може да ви влезе в употреба. Безплатната версия позволява до 7 точки по пътя, което не е много, но пак е нещо. Приложението показва и интересни крайпътни забележителности, забавления, места за къмпингуване, ресторанти и други, според интересите ви.

5. Drivvo – за следене на разходи на автомобила и намиране на бензиностанции

Ако сте се спрели на опция road trip, вероятно ще ви се наложи да зареждате по пътя, особено ако машрутът ви е по-дълъг. Тук на помощ влиза Drivvo, където може да виждате бензиностанциите около вас, заедно с цени (показва последна дата на актуализиране) и допълнителна полезна информация. Може и да отбелязвате колко пъти и по колко сте зареждали и като цяло да следите разходите за автомобила си и в ежедневието.

6. Packpoint  –  помощ с багажа

оправяне на багажа

Ето, че стигнахме и до оправянето на багажа. Ако искате да си улесните малко задачата,  задайте дестинацията, към която сте се запътили и Packpoint ще ви предложи списък с неща, които да вземете със себе си. Може да го редактирате, като добавяте или премахвате неща, както и да отмятате тези, които вече сте сложили в куфара или раницата. Има филтри, които ще подскажат на приложението целта на вашето пътуване.

7. XE Currency – валутен калкулатор

Вече сте пристигнали в страната и започвате с обиколките, където трябва да плащате за храна или други консумативи.

Ако сте от хората, на които им е трудно да пресмятат наум различните валути (като мен), то XE Currency е подходящо приложение за вас. Вместо да се чудите дълго дали местните не искат да ви преметнат с висока цена, по този начин ще се ориентирате доста бързо.

8. Tricount – за разделяне на разходи

Ако пък пътувате с приятели и често ви се налага да делите сметки, Tricount ще пресметне вместо вас кой колко на кого дължи.

Доста лесен начин да следвате максимата „чисти сметки, добри приятели“ без самите вие да се затормозявате да помните и изчислявате. Въвеждате имената на участниците, кой е платил, каква е сумата и готово.

9. TheFork – за резервации в заведения

резервация

На път ли сме, няма как да не отскочим до някой местен ресторант.

TheFork е супер приложение за резервиране на места (основно за столици и по-големи градове в Европа), което ни показва предложения за ресторанти, приблизителна сума и рейтинг.

Много от заведенията предлагат отстъпки, ако резервирате през приложението, а ако го използвате често ще може да се възползвате и от YUMS (тяхната бонусна система, която след определен брой резервации, ще ви донесе допълнителна отстъпка в някои заведения).

10. Gratitude Tipping – какъв бакшиш да оставим?

Вероятно много от вас са попадали в ситуация, в която да се чудят дали е прието да се оставя бакшиш в дадена страна, или колко % е прието да се оставя. И за това има решение – Gratitude Tipping ще ви посъветва подобаващо за над 200 страни. Също така, разполага с калкулатор, който да изчисли сумата на бакшиша според сметката ви.

бакшиш

11. iTranslator – Какво означава това?

Ако попаднете в страна или в ситуация, в която вие и отсрещната страна не може да се разберете на един език, хубаво е да имате помощник. Освен Google Translate, може да използвате гласовото разпознаване на iTranslator, за да комуникирате безпроблемно, да разберете упътване или да поискате информация.

12. Airbnb – платформа за настаняване

Няма как да не добавя и любимата си платформа за настаняване. Вероятно повечето от вас вече са запознати с Airbnbчудесна алтернатива на хотелите, където да намерите модерно и уютно настаняване, стига да внимавате с ревютата.

13. Where is Public Toilet – в търсене на тоалетна

тоалетни

Докато сте в чужбина, може да ви се наложи да използвате тоалетна, а да не знаете къде е най-близката. Има приложение и за това!

Where is Public Toilet е едно от приложенията с най-подробна и точна информация относно местоположението на близки тоалетни. Особено полезно за дамите. =)


Преди да завърша, бих искала да направя 1 уточнение. Полезните платформи и приложения за пътуване далеч не се изчерпват с този списък, има още мноооого, които биха ни помогнали преди или по време на път. Ако и вие имате предложения, чувствайте се добре дошли да споделите в коментар и вашите любими практични платформи или приложения за пътуване.

И завършваме с 1 въпрос – кое е приложението, без което не тръгвате на път?

приложения за пътуване

Желая ви невероятни пътешествия!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.