Пътешествие до Москва и нейните забележителности


Категория: Русия

Автор: Saveti

Последно обновена: 24.10.2022

Москва

Москва несъмнено е огромен мегаполис с изключително богата култура и история. Поради тази причина градът предлага разнообразие от прелести и ако като турист имате желанието да видите всяка една от тях, ще са ви необходими поне няколко посещения на столицата на Русия.

В случай, че сте решили да се срещнете отблизо с приказната Москва и искате предварително да знаете какво не бива да пропускате от забележителностите ѝ, в тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета и насоки за красивите кътчета на града, както и за това как най-лесно да се ориентирате в него, какво да избягвате и на какво да наблегнете при пътуването си.

Как да се ориентираме в Москва?

Най-лесният начин да стигнете до всяка забележителност от града е чрез московското метро. С него придвижването не само е  по-бързо и удобно, но и ви спестява енергия, нужна за туристическата обиколка. Можете да си извадите карта за определен брой пътувания, според престоя си в града. Първоначално навалицата и скоростта, с която тя се движи вероятно ще ви стресне (потокът от хора в московското метро буквално може да ви отнесе), но бързо ще свикнете. Картата на метрото само привидно изглежда объркана и заплетена, но влезете ли веднъж в него, няма начин да не стигнете до желаната дестинация. Освен това някои от станциите на метрото (Маяковская, Киевская, Комсомолская) са сред най-популярните и пищни забележителности на Москва.

метро станция

Станция Киевская

метро в Москва

Станция Комсомолская

А колкото до визите за Русия, може да намерите подробна информация тук с описания и цени, в зависимост от това за колко време ще ви трябват.

Ако използвате Booking, дори и вече да имате регистрация, ето ви код, с който ще получите 10% обратно от общата сума на резервацията ви, след престоя ви (от което аз ще получа 15 $).

Топ забележителности в Москва

Червеният площад

Независимо дали сте русофили или не, няма как да не сте чували за Червения площад (Красная площадь), който се намира в сърцето на Москва. Самият площад е заобиколен от някои от най-емблематичните сгради на града – крепостта Кремъл, църквата „Св. Василий Блажени“, ГУМ (Централният универсален магазин), Държавният исторически музей, Мавзолеят на Ленин и още няколко храма.
Москва

Червеният площад: отляво – „Св. Василий Блажени“, отдясно – Кремъл

Василий Блажени

Църквата, позната повече като “ Св. Василий Блажени“ или както е официалното ѝ наименование – „Покров Богородичен“, е един от най-цветните и пищни храмове в Русия или поне външно. За сметка на прелестната му фасада, неговата вътрешност е доста семпла. Затова ви съветваме да спестите време като му се насладите само отвън. В Москва има много други храмове с по-богат  и интересен интериор, които бихте искали да обиколите.

Ако сте решили да посетите Москва през лятото (както беше при мен), имайте предвид, че температурите през този сезон са непоносимо високи, а на Червения площад няма никаква сянка. Т.е. рискувате да слънчасате и няма да успеете да се насладите на гледката. Препоръчваме посещение привечер, когато времето е по-прохладно и приятно, а освен това площадът е приказно осветен и атмосферата става доста романтична.

Червения площад

Червеният площад: от дясно наляво – осветеният ГУМ, Исторически музей, Крелъм

 

ГУМ

ГУМ

Централният универсален магазин (Главный Универсальный Магазин – ГУМ) всъщност е нещо като мол. Вероятно ще предпочетете да обикаляте града, вместо магазини по време на престоя си в Москва, но това, с което ще привлечем вниманието ви към ГУМ е третият му етаж, където се намира една чудесна столова – „Столавая 57”. Там храната е вкусна, в огромни количества и на изгодни цени. (Руската кухня е доста по-различна от българската и не се нрави толкова лесно на всеки. Затова, ако сте твърде придирчиви към храната, както мен, горещо ви препоръчвам заведението). Като изключим обяда, ГУМ може да ви предложи и някои свежи гледки с много зеленина, нетипични за един мол.

ГУМ в Москва
ГУМ

фонтанГУМ – централният фонтан

 

Кремъл

Кремълската крепост е не само музей, но и държавно учреждение (работното място на Путин). В крепостта има изобилие от забележителности – предимно храмове и ще ви отнеме много време, ако искате да ги разгледате обстойно. Така или иначе посещението на крепостта е едно от по-скъпите и по-изморителни удоволствия, но си заслужава. Когато се озовете там, освен църкви и храмове, не пропускайте да видите Цар Пушка и Цар Камбана, които, както всичко в Москва, са наистина големи.

КремълКремъл

Цар Пушка

Цар Пушка

Цар Камбана

Цар Камбана е най-голямата камбана в света, но при пожар подпорните й греди изгарят и тя пада. За да я спасят от разтапяне при бедствието, камбаната е обляна със студена вода, но това довежда до отчупването на огромен къс от нея (11,5 тона) и след това тя става негодна за използване.

 

Мавзолеят на Ленин

Ако сте почитатели на социализма или просто сте любопитни смелчаци, трябва да отидете и до Мавзолея на Ленин, който се намира точно на Червения площад. В него се съхранява мумифицираното тяло на идеолога на социализма Владимир Илич Ленин. Едно преживяване, траещо само няколко секунди, колкото да влезете и да видите мумията и което не е препоръчително за всеки. Мавзолеят е отворен за посетители само няколко часа сутринта – докато опашката стане километрична, след което тялото отново се пренася на съхранение в специални хладилни помещения. Цялата идея със запазеното тяло на Ленин може да ви се стори непонятна, но руснаците много държат както на мавзолея, така и на мумията и се гордеят с тях. Те ги приемат за съществена част от историята и културата си.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

 

ул. Арбат

Вероятно първото ви впечатление от Москва, когато пристигнете, ще е, че тя страшно много ви напомня за нашата столица. Ако приемем, че Москва наподобява една огромна София, която притежава както тъмни кътчета и пазари от крайни квартали като Орландовци и Надежда, така и изящни сгради и приятно оживление в централните си части, сигурно ще ви се хареса и московската Витошка – ул. Арбат. На нея ще откриете множество магазинчета и заведения, както Чебурашка и Крокодила Гена, които ще ви искат по 100 рубли за снимка. На Алабин се намира и стената на легендарния Виктор Цой, както и къщата-музей на световноизвестния писател Александър Сергеевич Пушкин. Реално той е живял там само 3 месеца, заедно със съпругата си Наталия след сватбата им. Тъй че в музея няма много от Пушкин, а по-интересните експонати са писмата на великия писател, повечето от които любовни и адресирани до Наталия.

графитиСтената на Виктор Цой – според градската “легенда” Цой е идвал всяка вечер да пее и свири на китара тук, затова след неговата смърт хилядите му верни фенове оставят на стената своето послание до изпълнителя.

паметник на Пушкин

Паметникът на Александър Пушкин и прекрасната му съпруга Наталия.

Христа Спасителя

Една от най-уникалните забележителности на Москва е несъмнено огромният храм “Христа Спасителя” (който страшно много прилича на индийския Тадж Махал). Пищна архитектура и невероятни орнаменти украсяват цялата сграда, а и отвътре си заслужава да се погледне. По времето на социализма, както много други църкви в Русия, “Христа Спасителя” е бил сринат, но години по-късно се престроява наново. Горещо ви съветваме да го посетите. До него можете да стигнете изключително лесно чрез метрото, като слезете на станция “Кропоткинская”.

Христа спасителяХриста Спасителя

 

Мостът на влюбените

Сред най-приятните и романтични места в Москва се нарежда така нареченият “Мост на влюбените”. От него се открива уникална гледка към града и река Москва. Заради името си целият е окичен с милиарди катинари – символ на любов между щастливи двойки. Катинарите са толкова много, че управата на града е поставила специални “дървета”, на които да се закачат, а всяка нова година дърветата се сменят, като старите, които са вече претрупани и нямат празно място по себе си, се нареждат успоредно на реката. Мостът също се намира в центъра на града.

мост на влюбените моста

фонтани

Интересни Музеи

Това, което трябва да знаете за руснаците е, че изключително много държат на своята история и емблематичните фигури в нея – и с пълно право. Навсякъде из града ще откриете паметници, музеи и къщи-музеи на световноизвестните руски класици, както и други личности, прославили Русия със своя талант или други подвизи. Трудно ще ни е да изброим всички къщи-музеи в Москва, които си струва да се видят, затова ще ви споменем само две, които според нас са най-атрактивните и които дори и да не сте добре запознати с живота и произведенията на техните собственици, пак биха ви допаднали – “Дом Булгакова” (къща-музей на писателят Михаил Булгаков) и къщата-музей на мистичния Николай Гогол.

Музей Булгаков

Музеят на Булгаков – ако сте почитатели на най-известния му шедьовър – романът “Майсторът и Маргарита”, то апартаментът, описан в книгата е именно домът на Булгаков, който действително се намира на адрес ул.”Большая Садовая” 50. Квартирата му на последния етаж, сега превърната в музей, има много приятен винтидж интериор, но най-интересното е стълбището, водещо до нея. Феновете на романа през годините са го превърнали в творение на изкуството, изпълвайки стените с хиляди рисунки, цитати и послания от книгата – въпреки недоволството на живеещите във входа. Освен това там ще откриете и пухкав черен котарак, но не бързайте да се въодушевявате – това не е любимият ни герой от книгата, а котката, отглеждана от уредниците на музея, за да продължат традицията.

 рисунка

Булгаков

Гогол

Домът на Гогол – Дори и да не сте чели много от него, посещението доста ще ви допадне, защото музеят е обновен с  интересни инсталации, холограми и други технологични средства, които създават различни илюзии за вещите на писателя. Всъщност това е домът, в който Гогол умира след дни на тежка агония, през които губи разсъдъка си и халюцинира. Обстановката е тайнствена и загадъчна. Само не се плашете от статуята на автора, сложена на пост пред някогашния му дом.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

Паркове за отмора в Москва

Когато се изморите от обикаляне на забележителности, храмове и музеи и искате малко да си починете и да се позабавлявате, ви съветваме да отидете до Патриаршите езера (Патриаршие пруды) или парка “Максим Горки”. Препоръчваме да посетите езерата на залез, тогава гледката е уникална, а атмосферата много приятна – млади компании, насядали по брега на езерото с нещо за пиене в ръка и наблюдаващи патиците и лебедите, които плуват във водата. От друга страна в парк Горки можете да прекарате цял ден и да се забавлявате – пълно е с млади и стари, с много улични музиканти, артисти и оживление. Там можете да потанцувате салса и латино на открито и безплатно, а после да се излегнете на някоя пейка, хамак или надуваемо кресло, които също са достъпни за всеки.

Патриарши езераПатриаршите езера по залез

 

Новодевическият манастир

Ако попитате който и да е руснак какво трябва да видите В Москва, той със сигурност ще ви заведе на Новодевичье кладбище (Новодевическото гробище), което се намира от южната страна на Новодевическия манастир в Москва. Руснаците почитат това гробище, защото на територията му са погребани само велики и известни личности – артисти, писатели, композитори, политици, военни, балерини и др. Това отново е свързано с култа им към културата и историята. Все пак, тъй като в България свързваме гробищата с доста по-неприятни емоции, ако не сте любопитни да видите гроба на Гогол, Булгаков, Чайковски и др., по-добре си спестете разходката – все пак това е гробище. От друга страна в близост до манастира се намира красиво езеро, от което се открива доста приятна гледка.

Новодевически манастир

Има още много интересни забележителности в Москва, които няма да успеем да опишем обстойно, заедно с всички легенди и истории, свързани с тях. Затова само ще изброим по-значимите, които останаха в списъка ни – Балшой театър (Большой театр), Третяковската галерия (Третьяковская галерея), Народната библиотека (Библиотека имени Ленина) и Александровската градина (Александрийский сад), намираща се точно зад крепостта Кремъл и в която може да откриете много изящни фонтани и фигурни, изобразяващи фантастичните героите от руските народни приказки (Вечер градината е приказно осветена).

забележителности
фонтани

От финансова гледна точка

Ако искате да посетите Москва, несъмнено трябва да сте доста добре подготвени финансово, защото стандартът на живот там е доста по-висок. Съветваме ви внимателно да прецените разходите по пътуването си в зависимост от това колко дълъг ще бъде престоят ви. Все пак никога не е излишно да носите в себе си и малко резервни спестявания при нужда. В случай, че сте учащ или студент, трябва да знаете, че съществуват различни образователни програми и конкурси, с които можете да сбъднете мечтата си и да отидете в Москва, въпреки финансовата ви нестабилност. За повече информация се обърнете към Руския културно информационен център (РКИЦ), който се намира в София на ул. “Шипка”. Също така, ако сте студент или учащ, горещо ви препоръчваме преди пътуването да си извадите ISIC карта. С нея посещението в почти всички музеи, галерии и други културни обекти ще бъде безплатно или в най-лошия случай на половин цена. Като последен съвет за финансовите страни на пътуването, можем да споделим, че е по-добре още преди заминаване да обмените известна сума в рубли, най-малкото за да имате в наличност при пристигане. ( 3лева се равняват на около 100 рубли – 106, ако трябва да сме точни).

Пожелаваме ви приятно и магическо прекарване в чудната столица на Русия – Москва!

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.