Монако – отвъд блясъка и лукса


Категория: Европа

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

забележителности в Монако

Първата ни асоциация чуем ли Монако, обикновено са казиното в Монте Карло, лъскави коли и милионери. Такъв е образът, създал се в представите на хората от години насам.

Не казвам, че няма защо, но Монако е доста повече от това. Смятам да наблегна на другите аспекти, които остават някак на заден план.

Монако е природа, история, красота. Княжеството очарова със своите уникални градини, гледки от високо, спиращи дъха, подреденост и чистота.

А съчетанието между море и планина, френско и италианско завършват картината по уникален начин.

Нека надникнем в дебрите на този малък по площ град-държава отвъд блясъка и лукса (като все пак, ще опишем и тях). Ето какво ще намерите в публикацията:

Съдържание:

1. Общи данни

2. Забележителности в Монако и най-добрите гледки над града

 • Старият град (включва Дворецът на принца, Океанографския музей, Градините на Сен Мартен и др.)
 • Фонтвил (вкл. Розовата градина на принцеса Грейс, Терасите на Фонтвил, Екзотичната градина и др.)
 • Ла Кондамин 

3. Как да стигнем до Монако от България?

4. Къде да отседнем?

5. Най-добро време за посещение

Общи данни

знаме на Монако

Столица: Монако

Официален език: френски и монегазки (местен диалект). Освен тях, широко се говорят английски и италиански. Любопитно: монегазкият е задължителен за изучаване в училищата, тъй като е бил застрашен от изчезване.

Валута: € (евро)

Религия: над 80% от населението са католици.

Карта:

Великолепният Монако е мъничко княжество, разположено на Френската Ривиера между Средиземно море и Франция.

С площ от два квадратни километра, Княжество Монако е вторият най-малък независим град-държава в света след Ватикана. Тук е мястото да споменем, че държавният глава е принц, а властта се предава по наследство.

Принцът е начело на законодателната власт, заедно с Националния съвет, а изпълнителната власт принадлежи на Правителствения съвет, начело с министър-председател.

Монако се води най-гъсто населената държава на Земята и се смята за мястото с най-висок доход на глава от населението в Европа. Грамотността на местните също е една от най-високите в света.

Основните държавни приходи идват от банково дело, финанси, недвижими имоти, след което хазарт, туризъм и свързаните с него отрасли. Друго интересно е, че местните не плащат данък върху доходите си.

Климатът на страната е средиземноморски, с мека зима и горещо и сухо лято.

Забележителности в Монако

забележителности в Монако

Монако определено си спечели специално място в класацията ми с любими градове. Несъмнено ще се върна, тъй като, макар толкова малък по площ, има много какво да предложи.

Изключително живописен град, сгушен в подножието на Алпите и къпещ се във водите на Лазурния бряг. Стил и класа лъхат отвсякъде. Трудно е да намеря думи да го опиша, но ще се опитам. Да започваме!

Монако е разделено на 4 части: Ла Кондамин (La Condamine), която обхваща територията около пристанището, Монте Карло – основната жилищна и курортна област, която включва и Ларвото, Фонтвил (Fontvieille) – наскоро застроена площ до морето и Монако-Вил – старият град.

А сега нека се разходим из най-впечатляващите забележителности из 4-те части на страната, като започнем от Монако-Вил. Списъкът е дълъг, за да може да си изберете според интересите ви и времето, с което разполагате.

Старият град (Monaco-Ville

Скалата в Монако
гледката е от Екзотичната градина

Монако-Вил обхваща старата част на града, разположена на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море и е известен под името “Le Rocher” (Скалата). Пълен с очарователни тесни улички, Монако-Вил датира от 13-ти век, когато е основано Княжеството. Разходете из тях, за да усетите атмосферата и да се върнете назад във времето.

Стар град Монако

Дворецът на Принца в Монако (Palais du Prince)

площад пред Двореца на Монако

Разположен на уникално място високо над морето на живописния полуостров Le Rocher, Дворецът на Принца е дом на най-старата монархия в света. Генуезското благородно семейство Грималди управлява Монако от 1297 г., след като превзема територията от Република Генуа.

Построен е през 13-ти век като генуезка крепост на място, което през Средновековието е имало стратегическа функция – отбранителна. Крепостта е реновирана през вековете и е превърната в луксозен дворец.

Двореца на Принца

Държавните апартаменти на Двореца са частна резиденция, но са отворени за посещение в определени периоди през годината. Освен от официалния сайт, може да разберете дали е отворено, като погледнете към знамето на главната кула. Ако е вдигнато и се вее, означава че Принцът си е вкъщи.

Ако имате късмет или планирате визитата си, ще може да разгледате италианската галерия, украсена с фрески от 16-ти и 17-ти век, позлатената “Синя стая” с изящен декор, Тъмносинята стая и Тронната зала, която разполага с впечатляваща ренесансова камина. Обърнете внимание на Палатинския параклис от 17-ти век и на главния двор, с монументалното си двойно мраморно стълбище от 17-ти век.

През юли и август, може да се насладите на концерти на открито, изнасяни от Филхармоничният оркестър на Монте Карло в главния двор, като е препоръчително билетите да се купят предварително.

Смяната на караула

смяна на Караула Монако

Друга традиция на Дома на суверена, е Смяната на караула, която се провежда всеки ден в 11.55 ч. пред Двореца. Тази церемония не е променяна повече от век, с единствена разлика в цвета на парадните униформи: през лятото са бели, а през зимата – черни. Отидете малко по-рано, ако искате да се доберете до места с добра видимост.

Адрес: Place du Palais, Monaco-Ville

Официален сайт: http://www.palais.mc/en/index.html

Цени на билетите:

 • За възрастни: 10 €
 • За деца (6-17г.) и за студенти: 5 €

Работно време:

 • целият юни, от септември до 15-ти октомври – от 10 ч. до 17:30 ч. (затваря в 18 ч.)
 • от юли до 31-ви август – от 10 ч. до 18:30 ч. (затваря в 19ч.)

Гледките около Двореца

гледка привечер над Монако

От двете страни на Двореца може да се насладите на едни от най-уникалните панорамни гледки над Монако. Отделете си достатъчно време, за да им се насладите, като горещо ви препоръчвам да се върнете тук и по тъмно.

Катедралата Св. Никола

В непосредствена близост се намира Катедралата Св. Никола. В нея са погребани много от членовете на семейство Грималди, сред които принцеса Грейс Кели и принц Рение.

катедрала Св. Никола

Тази катедрала в римско-византийски стил е построена от поразителни бели камъни от близкото древно селище La Turbie, разположено на хълм северозападно от Монако. Говори се, че това са магически камъни, които всеки ден стават все по-бели.

Въпреки че катедралата е сравнително модерна (построена между 1875 и 1884г.), интериорът разполага с олтар от 1500 г. Друга забележителна особеност на светилището е епископският трон от бял мрамор.

Катедралата разполага с впечатляващ грандиозен орган, който се използва за религиозни служби и концерти.

Катедралата е отворена за посещения (безплатно), освен по време на религиозни служби.

Океанографският музей

билети за Океанографския музей

Океанографският музей също се намира на „Скалата“, на почти 90 метра надморска височина.

Преди да влезете в него или след като излезете, обърнете внимание на самата сграда – изглежда драматично, особено по време на залез. Проектирана е като дворец, посветен на изкуствата и науката, а построяването на масивните основи, върху които стои, е отнело цели 11 години.

Океанографски музей Монако

Това е всъщност един от най-старите аквариуми в света, поръчан от принц Албер I, и открит през 1910 г.

Какво включва?

Океанографският музей се развива непрекъснато и разполага със световноизвестни експонати от сферата на морската наука и океанография. Ценните научни колекции на музея включват находки от проучвания на принц Албер I и откритията на Жак-Ив Кусто.

Музеят се състои от 5 етажа с обща площ от 6000 кв.метра.

Акцентът на музея несъмнено са неговите аквариуми, съдържащи редки видове риби и морски живот в разкошни форми и цветове. Разполага с три аквариума: тропически, средиземноморски и Лагуната на акулите.

Лагуната на акулите

Повече от 6000 екземпляра плуват в приблизително 100 басейна, създадени по модел на естественото им местообитание, включително коралови рифове. Има и „остров на костенурките“.

Освен тях, в музея ще намерите експозиции за историята на световния океан, неговото развитие и прогнози за близкото бъдеще. Силен акцент се поставя върху опазването на океаните.

На третия етаж ще откриете скелетите на най-големите бозайници, които някога са живели и все още живеят в дълбините на морето. Голям ентусиазъм сред всички посетители предизвиква скелетът на кит с дължина 20 метра.

А от терасата на последния етаж, където има и ресторант, може да се насладите на панорамна гледка към бреговата ивица и морето. В ясен ден може да съзрете дори Италианската Ривиера.

Ако сте с деца, задължително включете Океанографския музей в списъка си (а, ако питате мен, при всички положения го посетете).

Цени:

 • за възрастни – 16€
 • за студенти и деца от 4 до 17 г. – 10€

Раб.време:

10:00 – 18:00ч. (от април до юни до 19 ч., юли и август  до 20 ч.)

Адрес: Avenue Saint-Martin, Monaco-Ville

Официален сайт: musee.oceano.org/en

Градините Сен Мартен (Saint-Martin Gardens)

градините Сен Мартен в Монако

Непременно добавете в програмата си и Градините Сен Мартен.

С изглед към спокойните сини води на Средиземно море, градините Сен Мартен се намират съвсем близо до Океанографския музей, и са идеално допълнение към посещение на музея.

Самите градини са много приятни за разходка. Можете да седнете да се полюбувате на цветята и видовете, които процъфтяват под средиземноморските слънчеви лъчи. Обърнете внимание на малките езерца, фонтани и, разбира се, на красивите гледки към морето. Има пейки на стратегически места, така че да се насладите максимално на спокойствието и природата.

статуя на Албер I

В градините ще се натъкнете на интересна статуя, която възпоменава принц Албер I-ви, известен като морски изследовател. Той е и основателят на Океанографския музей.

Адрес: 2 Avenue SaintMartin, Monaco

Фонтвил (Fontvieille)

яхтено пристанище Фонтвил

Фонтвил е най-младият квартал в Княжеството и е построен през 70-те години по заповед на принц Рание III. Поради липсата на пространство, той е частично построен върху присвоена земя от морето. На запад граничи с френския град Cap-d’Ail.

Много туристи, посещаващи Монако, не стигат до Фонтвил, което е жалко, защото си струва да се види. Като допълнителна препоръка бих добавила, че знаменитости като Лучано Павароти, Луис Хамилтън, Борис Бекер и Михаел Шумахер живеят или са живели именно в тази част на Монако.

Бих искала да започнем от:

Розовата градина на принцеса Грейс (Roseraie Princesse Grace)

Розовата градина

Тази изящна градина е създадена от принц Рение III в памет на съпругата му принцеса Грейс, която умира трагично в автомобилна катастрофа. Градината е открита 2 години след смъртта й – през 1984 г.

Изборът на розария не е случаен. Преди брака си, Кели Грейс е холивудска актриса, известна с любовта си към цветята, най-вече към розите.

Градината процъфтява с 8000 розови храста в около 300 разновидности. Всяка роза има идентификационен QR код с допълнителна информация. Различните видове рози са кръстени на принцовете и принцесите от кралското семейство Грималди.

Мястото е чудесно за релакс и препичане на слънце. Интересно е да споменем, че Розовата градина се поддържа с помощта на екологични практики и е удостоена с титлата “Екологична градина”.

Най-добре е да я посетите през пролетта или есента, когато цветята са разцъфнали. Но дори и без да са, може да усетите красотата на тази градина, така че препоръчвам да се отбиете до нея.

Адрес: Avenue des Guelfes, Monaco

Парк Фонтвил

Розовата градина се намира в парка Фонтвил, който обхваща почти 4 хектара, включително малко езеро, заобиколено от палми и маслинова горичка.

Пътеката на скулптурите

пътеката на скулптурите Монако

Тук ще откриете и Пътеката на скулптурите, съставена от почти 100 скулптури. Ще се натъкнете на повечето на влизане към парка, но се оглеждайте и по време на разходката.

Цирка

цирк Монако

В непосредствена близост до Розовата градина е разположена целогодишно циркова палатка, където ежегодно се провежда Цирковият фестивал Монте Карло от 1974 г. насам. Фестивалът бързо придобива световна репутация и днес е важно събитие в календара на Монако.

Адрес: 5, avenue des Ligures

Цирковата палатка е в съседство с още една атракция на Фонтвил –

Летището за хеликоптери в Монако (Monaco Heliport)

Хелипорт Монако

Хеликоптерите от Monaco Heliport служат като такси до летището в Ница за богатите жители на Монако. Туристите също могат да се възползват от услугата, а и да резервират полет за разглеждане на забележителности над Монако.

Силно препоръчвам от летището да отбиете вдясно, където има нещо като кей и пред вас ще се открие впечатляваща гледка. Мястото е много ветровито, но определено си заслужава.

Терасите на Фонтвил (Les Terrasses de Fontvieille)

от терасите на Фонтвил

Терасите на Фонтвил са едно от най-популярните места в квартала.

Това е „вратата“ към района за хора, влизащи от центъра на Монако. На 4 нива са разположени музеи, търговски център с голям магазин Carrefour, MC, както и кафенета и бутици. Едно от малкото места, където може да намерите хапване на нормални цени.

Около обяд, работещите в тази част си взимат по нещо и сядат по стълбите и пейките да обядват на слънчеви лъчи и навсякъде гъмжи от хора. От терасите се разкрива гледка към пристанището на Фонтвил. Качете се на най-горните нива за още по-приятна гледка.

Тук се намират и няколко музея:

Морският музей

Морският музей на Монако, който отваря врати през 90-те години на миналия век, разполага с над 250 макета на кораби. Много от експонатите тук са принадлежали на принц Рание III-ти и са дарени на музея от частната му колекция.

Може да разгледате в детайли трансатлантически кораби, военни и научни кораби, морски лаборатории, римски кораби, традиционни викингски лодки и изящни испански галеони.

Има дори модел на „Титаник“, както и на „Нимиц“ – голям американски военен кораб.

Музеят за ретро автомобили в Монако

Музей на ретро автомобилите в Монако

След качването си на престола, Рение III-ти Грималди урежда един от етапите на “Формула 1” да минава през Монако, воден от голямата си страст към автомобилите. Той лично връчва Голямата награда на победителя. Едно от любимите занимания на монарха става Музеят на автомобилите.

Колекцията в музея обхваща около 100 ретро автомобила от различни години, всичките, произведени от престижни европейски и американски автомобилни компании. Много от експонатите са уникални. Сред тях е легендарният “Бугати”, с който англичанинът Уилям Гровъ-Уилямс печели първия Гран при на Монако през 1929 г.

Сред най-любопитните експонати са шест конната карета с герба на княжеското семейство и старо лондонско такси, на което се е возила принцеса Грейс.

Музей на марките и монетите

Музей за марки в Монако

Още един музей, който се намира на терасите е Музеят на марките и монетите, като голяма част от тях са от личната колекция на принц Рение III-ти.

Раб. време: 9:30-17:00 ч. (до 18ч. юли и август)

      Цени:

 • възрастни – 3€
 • деца и студенти – 1.50€

Зоологическа градина

Тук се намира и Зоологическа градина, която, ако сте с деца, може да посетите. Не е особено голяма, но е известна с благотворителните си кампании и с това, че приютява изоставени циркови “артисти”, за които се грижи. Гордее се със случаи на излекувани животни, които след това са пускани на свобода.

Яхтено пристанище Фонтвил

яхтено пристанище Фонтвил

Най-зрелищната част на областта е пристанището Фонтвил, яхтено пристанище, перфектно защитено от вятър и вълни. Можете да му се наслаждавате, докато минавате покрай него, от терасите на Фонтвил или от още по-високо: от Стария град на Монако (до Двореца и градините на Сан Мартен) или от терасите на Екзотичната градина, за която ще ви разкажа след малко.

Малки и големи яхти акостират тук, а собствениците им могат да наблюдават имуществото си от прозорците на апартаментите си.

Екзотичната градина на Монако

Екзотичната градина

Едно от най-уникалните неща за правене в Монако е да посетите живописната Екзотична градина. Тя се намира нависоко в района на Фонтвил. Има доста изкачване, но и удобни асансьори, които ще ви помогнат до целта.

Кацнала на стръмна скала с изглед към Средиземно море, Екзотичната градина е разкошно място с процъфтяваща растителност и хипнотизиращи гледки към морето. Докато се разхождаш из тях, буквално не знаеш накъде да гледаш и кое е по-впечатляващо – всички растения, които те заобикалят, елегантните мостчета и начин по който е изградена и поддържана градината, или гледките към морето. Останах възхитена!

кактуси в Екзотичната градина

Отворени през 1933 г., градините съдържат забележително разнообразие от видове и сукуленти от Африка, Латинска Америка, САЩ и Мексико, които процъфтяват в този идеален климат.

Представени са около 7000 вида растения, а в градините има многоброен персонал, който се грижи за тях и следи внимателно посетителите.

Цени:

възрастни : 7,20€
деца (4г.-18г) и студенти: 3,80€

Раб.време:

9:00-18:00 ч. (от ноември до януари до 17ч., от май до септември – до 19ч.)

Адрес: 62 Boulevard du Jardin Exotique, Monaco

Официален сайт: https://www.jardin-exotique.mc/en

Пещерата

Към Екзотичната градина има праисторическа пещера, която някога е била обитавана. За съжаление, при моето посещение беше затворена, поради опасност от свличане. Билетът за нея е включен в цената и когато е отворена, се влиза с екскурзовод на всеки час, който разказва повече за нея и за впечатляващите сталактити и сталагмити.

В билета е включено и посещение на Музея на антропологията, до който се стига през градините.

Антропологичният музей в Монако

Антропологичен музей в Монако

Тук може да научите повече за праисторическата епоха и историята на ранната цивилизация.

Праисторическият антропологичен музей включва колекция от монети и декоративни предмети от предримския и римския период, както и артефактите, намерени в пещерата. Най-впечатляващ е изложеният скелет на мамут.

Новият Национален музей на Монако

Вила Палома в Монако
Вила Палома

Новият Национален музей на Монако обхваща 2 отделни вили, Вила Палома в близост до Екзотичните градини и Вила Саубер.

Музеят е посветен на съвременното изкуство с временни изложби на авангардни картини, рисунки и фотография. От 2009 г. музеят добавя и изящни изкуства, включително картини, фотографии, костюми, декоративни предмети, скулптури и архитектурни модели.

Пътят за излизане от Антропологичния музей минава през Вила Палома, така че може да хвърлите едно око на градината, ако не ви е по вкуса за посещение.

Национален стадион Стад Луи II-ри

стадиона в Монако

Монако може да не изглежда достатъчно голям, за да има собствен спортен стадион, но ето, че има и нещо за футболните фенове: стадион “Луи II-ри”.

Арената датира от 1939 г. и е домакин на двата футболни отбора на Монако. Може да го разгледате от високо от Екзотичната градина.

Квартал Ла Кондамин

Квартал Ла Кондамин се намира в сърцето на Княжество Монако. Неговите забележителности включват пристанище Херкулес, парк принцеса Антоанета и Пазарът на фермерите от 1880 г., пример за автентичен монегаски живот и място, където може да опитате някои от местните деликатеси.

Адрес: Place dArmes

Пристанище Херкулес

пристанище Херкулес Монако

Пристанището Херкулес е във формата на квадрат и е проектирано да побира голям брой луксозни яхти, сред които и тази на принца. Най-добра гледка към него има отстрани на Двореца на Принца.

Тук се намира и престижният яхт клуб с повече от 1 500 членове (частни собственици на яхти) от цял свят.

Алберт II-ри основава клуба през 1953 г., а днес клубът е домакин на събития като яхтни шоута, състезания, фестивали, включващи представяне на винтидж лодки и Fête de la Mer (фестивал на водните спортове и морските дейности).

Адрес: Quai Louis II, 98000 Monacо

Пристанището е приятна зона за разходка. Можете също така да се възползвате от разходка с катамаран, за да видите фантастичното крайбрежие от друг ъгъл.


С това приключваме забележителностите в Монако за момента. Ако се чудите къде са Казиното, наред с площада и други интересни места, може да прочетете публикацията, посветена изцяло на квартал Монте Карло.

Допълнителна практична информация

През повечето време, докато бях в Монако обикалях сама, и да ви кажа – по-сигурно не съм се чувствала на непознато място. Има засилено полицейско присъствие и цялата обстановка и атмосфера вдъхват чувство на безопасност.

Навсякъде има обществени тоалетни – супер поддържани и чисти, и напълно безплатни.

Няма как да не отбележа и, че Монако прилича на строителна площадка. Говорихме си с местен и той сподели, че не помни ден без кранове из града. Препратка към София, с разликата, че там постоянно се стремят към съвършенство и резултатите са „Уау“.

Роуминг!

Много е важно да не забравите, че Монако не е част от ЕС и разговорите и интернетът ще ви струват доста солено. Заведенията имат Wi-fi, така че най-добре да си заредите на офлайн карти адресите със забележителностите, или да вземете хартиена карта и да се придвижвате по този начин, тъй като условията за местни SIM карти не са добри.

Как да стигнем до Монако от България?

Най-удобният и изгоден начин да стигнем от България до Монако е с полет от София до Ница (Франция). Полетът отнема около 2 часа и е обслужван от нискотарифни авиокомпании.

Друг вариант е с автомобил, но пътят е доста, макар и живописен около Френската Ривиера, а и ще трябва да мислите къде да паркирате.

Как да се придвижим от Ница до Монако?

От Ница до Монако разстоянието е едва 18 км, а начините за придвижване са няколко.

С влак – билетът струва около 4-5 € в посока, а като време отнема около 25 мин. Ако резервирате предварително билет, цените падат.

С автобус (линия 100) – цената на билета е около 2 €, а пътят отнема около 40-50 мин.

С такси – това е най-скъпият вариант, който не е много по-бърз от влак, тъй като се получават задръствания преди влизане в страната. Цената на такси от Ница до Монако е около 80-90 € в посока, така че не ви го препоръчвам.

Може да си наемете и автомобил и да се придвижвате с него. В Монако има доста обществени паркинги, като цени са около 2.5/3.5€  на час.

Още един чудесен вариант е да си наемете автомобил директно от Ница и да разгледате и градчетата наоколо по живописната Френска Ривиера. Сред тях са Ез, Кан, Антиб, вероятно всички сте чували за Сен Тропе, най-малкото от “Полицаят от Сен Тропе” с главно действащо лице Луи Дьо Фюнес.

Транспорт в Монако

придвижване в Монако

Градът се простира на едва 2 км по дължина, но не го подценявайте – ходене има доста.

Из града, освен пеша, може да се придвижвате с автобуси, които минават на често. Билетът за струва 2 €.

Ако ви се наложи да използвате такси, имайте предвид, че не са евтини, но пак са по-добре от Ница, където тарифите са фиксирани и са изключително скъпи.

Къде да отседнем в Монако?

В Монако хотелите са на високи цени, но ако искате да отседнете тук, която и част да изберете, няма да сбъркате.

Ако търсите по-достъпен вариант, най-добре е да отседнете в Ница. Двете места са добре свързани откъм транспорт (виж предна точка), а и по този начин ще имате възможност да разгледате още един град.

Ако още нямате регистрация в Airbnb (изгоден и удобен начин за пътуване), може да си направите.

Най-добро време за посещение

гледка над Фонтвил

Бих казала, че няма лош момент за посещение на Монако. Зима при тях почти няма – ние бяхме началото на февруари и уцелихме температури до 20 градуса. Плюсът, когато сте по-извън сезона е, че почти няма туристи и може да се насладите изцяло на атмосферата.

Въпреки това, перфектният сезон за посещение на Княжеството би бил през пролетта, когато всичко е разцъфнало и ще може да се насладите максимално на превъзходните градини (или ранна есен).


А вие посещавали ли сте Монако? Какви са вашите впечатления?

Надявам се публикацията за Монако да ви е харесала и да ви е дала една малко по-различна представа за това уникално място.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (6)

atanas kapsazov

Още нямам коментар но се каня да отида утре до Монако 09.12.2022. Сестрата ми щеше да навърши 61 ако БОГ не бе я прибрал 2003 Иска ми се да отида до някоя църква и да запаля свещ , ако е ортодоксална На близо съм живея в Ница , така , че не е проблем и тук да потърся но си търся повод да посетя Монако , вече 4-ти месец съм в Ница а е каде е Монако

Sevinch Тatarlieva

Много ясно и кратко е обеснено, заинтригуващо !

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Приятни пътешествия Ви пожелавам! =)

Цветелина Николаева

Ох , Монако , Монако!

Цветелина Николаева

Ох , Монако, Монако ...Прекрасно място с божествени гледки!!! Hикога няма да забравя вечерната гледка от крайбрежния път към Монако...просто нереално красива картичка !???

Джорджа Де Марки

Абсолютно съм съгласна! Наистина много красота, събрана на едно място. <3 Благодаря Ви, че споделихте впечатленията си от Монако! Пожелавам Ви скоро да посетите още много прекрасни места!