Освен стандартните 10 топ забележителности в Милано, бих искала да ви предложа и едни други 6 места в Милано, които най-вероятно екскурзоводът няма да ви покаже. Надявам се да ви харесат.

1. Навилите (каналите) в Милано

Като чуем Милано, обикновено не мислим за него като „воден“ град, но всъщност едно от най-красивите места в Милано (по мое мнение) е именно до вода. Оказва се, че не само Амстердам и Венеция може да се похвалят с каналите си. Не говорим за такова ниво, но все пак ви препоръчвам да ги посетите. Става дума за амбициозният проект за свързване на Навилите(Navigli – система от канали) с езерото Комо, река Ада, езерото Маджоре и река По, за да може да се преминава през Северна Европа и така до морето.

Интересната история на Навилите

Историята на Навилите датира от втората половина на 12ти век с изграждането на първия плавателен  канал, носещ името Тичинело. Той е дълъг цели 50 километра и е открит през 1179 година, поставяйки началото на изграждането на Навильо Гранде (Naviglio Grande). През 1457г. Франческо Сфорца поверил на Бертола от Новате (италиански инженер) изграждането на Навильо Мартезана, но чак при Лудовико Моро проектът наистина се задействал.

И кой друг ако не геният Леонардо Да Винчи можел да довърши толкова сложен хидравличен проект? С гениална система от шлюзове, Леонардо да Винчи успял да свърже Милано с езерото Комо. Липсвала само връзката с морето чрез По, но затова помислил Наполеон през 1805 г. като завършил изграждането на Навильо Павезе (Naviglio Pavese).

През годините каналите преминават през контрастиращи периоди, носят богатства и  процъфтяване, след което страдат от пренебрегване и замърсяване, като голяма част от тях биват затворени и зарити. Въпреки всичко, жителите на Милано винаги са ги обичали, тъй като представляват прекрасно място за разходка или сладки приказки по заведенията и кафенцата, които никнат като гъби около тях.

Днес каналите се радват на период на възраждане и са във фокуса на няколко проекта за реконструкция: първият изпълнен проект е новата алея покрай Навильо Гранде, осъществен благодарение на Експо 2015: велосипедни алеи, лодки, зони за релакс придружават традиционните таверни, бутици и картини на художници.

навиля

2. Кварталът „Изола“ (Isola) и тур на уличното изкуство

Друга интересна спирка е кварталът на уличното изкуство „Изола“. Думата означава остров и това е обяснението на това къде се намира миланският квартал: градски остров. Притиснат от двете страни от гара Гарибалди и релсите, Isola е остров във физическия смисъл на думата. Той е отцепенотделен е, от натовареното движение около гара Гарибалди, Corso Como и от лъскавите небостъргачи на Porta Nuova. Може да стигнете до там с метро 5, като спирката се казва Isola.
art-street-milano

С тези си творения, италианецът Алберто Гарути кара хората да се заслушат в гласовете на Милано: в това всъщност се изразява магията на уличното изкуство.изкуство Милано

Това не е единствения милански квартал, където може да се натъкнете на подобно изкуство. Предполагам няма да имате време да разгледате всичко, но ако все пак ви влече уличното изкуство и сте любопитни, може да посетите и квартал Porta Ticinese.  Ето и няколко силно впечатляващи произведения на изкуството. На първата снимка е изобразен Джузепе Верди, предполагам всички сте чували за известния италиански композитор, а на втората може да видите интересната интерпретация от Мистър Блоб на Леонардо Да Винчи, изобретяващ спрея.

Верди

Леонардо

Да се върнем на квартал Изола, ако сте там, спуснете се на юг и ще може да видите и сградата на Уникредит. Не правя реклама на банката, но ако ви е интересно, може да хвърлите едно око.

Уникредит Милано

 

3.  Bosco Verticale

Става дума за комплекс от 2 жилищни сгради, които очароват с дръвчетата и храстите по терасите си. Комплексът е известен под името Bosco Verticale, което в превод ще рече вертикалната гора. Вижте защо:

Милано-сгради

Ако сте отишли до квартал Изола, може на връщане да минете от там, тъй като се намира близо. Определено е интересно.

сграда Милано

4. Библиотека Браиндезе

За хората, които като мен са луди по библиотеките, препоръчвам националната библиотека Браиндезе.

Перфектна спирка за мрачните дни, но и за слънчеви такива, ако искате да се загубите сред древни томове, които ще ви отведат далеч. Дори и само да надникнете в библиотеката може да ви достави удоволствие, ако се увличате по книгите. Намира се в непосредствена близост до Академията Брера за изящни изкуства.

milano-biblioteca-braidense

5. Доловете иронията на Piazza Affari

Отидете до Piazza Affari, където се намира централата на Миланската фондова борса, за да се възхитите или просто доловите иронията на непочтителната скулптура на скандалния Кателан (италиански творец), разположена точно пред входа на сградата, в която всеки ден влизат стотици банкери.
площад афари

6. Градското гробище (Cimitero Monumentale) в Милано

Направете обиколка на Градското гробище, известно още като „музеят на открито“. Дори и да не сте фенове на дарк жанра, може да видите истински произведения на изкуството по време на разходката сред гробовете на известни италиански исторически личности.

гробища Милано

гробище-Милано

Надявам се тези 6 по-различни места в Милано да са ви допаднали!

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?  Ако да, ще се радвам да допринесете за развитието на сайта, като ме подкрепите и я споделите! Благодаря!


Booking.com

6 места в Милано, които екскурзоводът няма да ви покаже
4.7/5 от 38 гласа

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...