Метеора – какво да очакваме и как да се подготвим


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Метеора

Метеора, Гърция е едно вълшебно място, което определено заслужава да бъде посетено.

Представлява манастирски комплекс, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1988г., чието име всъщност означава „увиснал във въздуха“, тъй като според кръстника й Атанасий виси между небето и земята.

Освен уникалните манастири, кацнали върху високи труднодостъпни скали, природата около тях, атмосферата и звукът на птичките, ще ви оставят без дъх.

Какво ще научите в тази публикация? (Съдържание)

Нямам търпение да започвам с разказа, а вие?

Няколко полезни съвета, преди да отидете:

манастири Метеора

 • Цената за вход във всеки манастир е 3 € , а манастирите, които може да посетите са общо 6 на брой. Няма пас за всички към момента, така че общата сума е 18 €, ако решите да посетите всичките. По-натам в публикацията ще подскажа кои може да пропуснете, ако прецените. =)
 • Облекло – Метеора е свято място, така че жените трябва да са с покрити рамене и дълги поли. Не е проблем да сте с дълъг панталон/дънки, на входа на всеки манастир има дълги поли за жените, които ви се предоставят – безплатно.
  За мъжете с къси панталони само в някои от манастирите правят проблем и дават дълги шалвари, които да сложат отгоре.
 • Носете си удобни обувки и вода. Ако е слънчево – шапка и слънцезащитен крем.
 • Към всеки манастир има тоалетни (отново безплатно).
 • Няма как да се доредите до манастирите преди автобусите. Бих ви посъветвала, ако отидете до някой от тях и няма къде да спрете, просто да обърнете реда на манастирите – няма как всички хора да са съсредоточени едновременно в 6-те манастира. Обикновено са разпръснати и все ще намерите къде да спрете. =)
 • Паркинг – пред или в близост до всички манастири има достатъчно място за паркиране – събират се и автобуси и коли, дори и през уикенда.
 • Събота и неделя е доста по-натоварено, отколкото през седмицата, но въпреки това си заслужава.
 • Всеки манастир е с различно работно време – важи особено за делнични дни – всеки манастир почива в различен ден от седмицата. Графикът може да видите тук.

Малко история + разположение

Метеора се намира в Северна Тесалия, Гърция, на 527 км от София, на около 1-2 км от Каламбака, на около 21 км от Трикала и 70 км от Лариса.

Карта на Метеора:

Говори се, че още през 9ти век монаси обитават местността – основно пещери и хралупи, докато през 15ти век се появява Атанасий, който създава първия манастир на една скала, събира монасите от местността и й дава името „Метеоро“. Така поставил началото на братството и общия монашески живот. Той е провъзгласен за светец след смъртта си.

След него се появил друг монах – Варлаам и в този дух били създадени цели 24 манастира върху труднодостъпните скали, извисяващи се на 400 метра надморска височина над Тесалийската равнина. Навремето са стигали до тях по въжени мостове и подвижни стълби и стъпала, издълбавани в скалите.

Монашеската традиция не е прекъсвана до днес, когато действащи са само 6 от манастирите, като се говори и за 7ми, затворен за посетители, чието местоположение не ни е известно.

Работно време и цени

Цена: 3 € за всеки манастир, няма пас за всички общо.

билет за манастир
Предлагат се и различни турове, за да обиколите Метеора, за катерене до пещери, за гледане на залеза. Цените варират около 25-35 евро, като не включват цената на билетите за манастирите.

График – както споменахме по-рано, всеки манастир почива в различен ден от седмицата. Ето и таблица, по която да се ориентирате по-лесно:

МанастирЛятно работно времеЗимно работно времеЗатворен в
Великият Метеор (Great Meteoro)09:00-16:0009:00-15:00Вторник
Варлаам (Varlaam)09:00-16:0009:00-15:00Петък
Св. Никола Анапавса (St. Nicholas Anapfsas)08:00-16:0009:00-16:00Петък
Русану (Rousanou)09:00-14:0009:00-14:00Сряда
Св. Троица (Holy Trinity)09:00-17:009:00-16:00Четвъртък
Св. Стефан (St Stephen)09:00-13:30,

15:30-17:30

9:30-13:00,

15:00-17:00

Понеделник

Любопитни факти за Метеора

гледка към Русану

Ето и няколко любопитни факта от съвременния свят:

 • Вероятно ще ви е интересно да научите, че един от храмовете (Св. Троица) е ползван за локация на филм на Джеймс Бонд – „Само за твоите очи“ (For Your Eyes Only).
 • Има ли фенове на „Игра на тронове(Game of Thrones)? Метеора вдъхновява сценаристите за пресъздаването на Орлово гнездо в Долината на Арин. Прочетете още 9 приказни дестинации, превърнали се в сцени за „Игра на Тронове“.
 • Освен за филми, това невероятно място вдъхновява и за музика. Познайте от къде взима името си албумът „Метеора“ на Линкин Парк… Както пее покойния Честър Бенингтън, „Те не приличат на нищо от тази планета“ и е прав.
 • По време на Втората Световна война, немците окупирали Метеора и изгорили някои ценни артефакти. В манастир Великият Метеор може да видите изобразен нацист, хвърлен от скала в манастира.

Как може да посетим манастирския комплекс? (Транспорт)

път между манастирите
пътят между манастирите

С автомобил
Най-удобно със сигурност е с кола. От София не е толкова много пътя:
разстояние – около 530 км, време – около 6 часа, в зависимост от темпото ви.

Ако София е отправна точка – отправете се към Кулата, а от там към Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. Към момента (май 2019г.) има около 4 такси за магистрали – по 1.20, 1.80, 2.20, 2.40 €, като се строят нови 2 пункта за събиране на такси.

Откъм паркинг има къде да спирате – и в градчетата най-близо до Метеора, и около самите манастири.

Пътят е широк и разминаването става лесно, има и табели, които обозначават кой манастир накъде е. Все пак бъдете нащрек, тъй като има доста неориентирани шофьори, които правят странни маневри и някой път влизат в насрещното или препречват пътя.

С мотори също е много удобно.

С такси
Ако сте дошли с влак или автобус самостоятелно, може да си наемете такси до горе, което ще ви струва около 20 € за 1 час, 60 € за 3 ч., като таксиметровият шофьор твърди, че за толкова могат да се обиколят основните манастири.

Пеш
Имаше и хора, които обикаляха пеша – може да комбинирате отиване с такси, връщане пеша, но имайте предвид, че разстоянията не са никак малки.

Автобус или бусче
Ако сте с организирана екскурзия – няма какво да го мислите, ако пък не сте, но искате да се възползвате от бусче – предлагат се турове.

Къде да отседнем?

гледка от Св. Троица
гледка към Каламбака от ман. Св. Троица

Ако се чудите къде да отседнете – Каламбака или Кастраки са най-добрият избор. В Кастраки ще ви е по-лесно с паркирането и е една идея по-близо (в случай, че не сте с кола).

Каламбака, пък, предлага много повече заведения, таверни, заведения за бързо хранене, гироси и т.н. Може да се нагледате на всякакви паркирания и спирания по средата на двупосочна тясна уличка. 😀

кръст ман. Св. Троица
гледка от ман. Св. Троица

Ако сте с кола, не е проблем и да сте малко по-далеч, в близките селца като Василики и други в посока Трикала.

Ако не държите задължително да сте на хотел, силно препоръчвам Airbnb – доста изгоден и предпочитан от нас вариант пред хотели – може да сте на по-централно място за по-малко пари, а според бюджета може да намерите страхотни предложения.

За колко време може да обиколим манастирите?

С кола бихте могли и за 1 ден, но ще трябва да бързате, ако има доста хора и е в сезон, няма да може да се насладите достатъчно.

Според интереса ви към манастири и темпото ви, бих казала, че най-пълноценно може да обиколите Метеора за 2 пълни дни, като не забравяйте да включите гледане на залеза в програмата си. =)
залез над Метеора

Ние останахме 3 нощувки, като преди това го съчетахме с плаж и Олимп (за други 3). Атмосферата е уникална.

Кога е най-доброто време за посещение?

чакане на залеза

През пролетта или есента.

Активният сезон започва от май чак до октомври. Ние бяхме началото на май месец, но съм чела и чувала, че есенно време е не по-малко красиво. Лятото е най-натоварено откъм туристи, затова и не го слагам в графа „най-добро време“.

Имайте предвид, че в Метеора времето се сменя много бързо, вали, спира и горе обикновено духа, но като напече е доста горещо, така че е най-добре да се облечете на катове и да си носите дъждобран/чадър под ръка. А ако е топло – шапка и слънцезащитен крем.

Както споменах – да видите залез над Метеора е едно от задължителните неща, които да включите в списъка си. Ако е облачно, вероятно няма да видите залез, но дори и тогава мястото е не по-малко красиво. Едно от предимствата е, че може на спокойствие да се разхождате из района.

Как са се формирали каменните образувания в Метеора?
формиране скали

Както за всяко чудо на природата, и за геоложкия произход на скалите в Метеора, съществуват различни теории. Най-разпространената и приета за официална е, че преди около 60 милиона години (епохата на терциера) Тесалийската равнина е била дъно на широко езеро, където са се вливали многобройни реки и потоци от заобикалящите го планини.

С времето, вследствие на земетресения, катаклизми и вода, водите на езерото изтекли в морето, а от допълнителните фактори и климатични условия като вятър и температури се образували чудатите вълшебни скали, наподобяващи високи каменни стълбове.

Най-добрите гледки из Метеора

Задължително отделете време за гледките около манастирите (viewpoints). Освен да се насладите на спиращите дъха панорами, ще може да направите и страхотни снимки.

гладка от скалите Метеора

Такива гледки предлагат скалите между самите манастири, които трудно ще пропуснете, но все пак ето и координати на 2 от тях (отбелязани са с фотоапартче като Observation Deck):

Ако имате повече време, препоръчвам и да последвате табелата Eagle nest spectacular view – 7 km – открива се много приятна гледка, на която може да се наслаждавате, докато пиете кафе/чай или хапвате нещо. Не мога да кажа дали е вкусно, тъй като само пихме по нещо, но цените са съвсем нормални. =)

Още една гледка – ако хванете по пътя до манастир Великият Метеор (над паркинга от отсрещната му страна), след 10тина минути ще ви отведе до други скали, от които ще станете свидетели на още една страхотна гледка.

Кои манастири си заслужава да посетим?

А сега и по няколко думи за 6те манастира по отделно, ако сте любопитни да научите повече за тях.

Най-лесно е да ги посетите на 2 пъти: Великият Метеор, Варлаам, Русану и Св. Николай са от 1та страна, а Св. Стефан и Св. Троица са от другата страна. Редът може да е разбъркан, според предпочитанията ви.

До името на всеки един ще забележите звездички ***, които обозначават до колко си заслужава да ги посетите (лично мнение). Да започваме!

1. Манастир „Преображение Господне“ или Великият Метеор. **

Големият Метеор

 • Това е най-големият и най-старият манастир, основан от Атанасий Метеорски, който дава името на местността.
 • Разположен е върху най-високата и голяма по площ отвесна скала.
 • Като всички останали манастири в списъка, разполага с католикон – място, в което монасите се молят.
 • Светъл, изпълнен със стенописи.
 • По време на Османската империя християните са преследвани и много от изображенията са отнесени към тези събития.
 • Към манастира водят 115 стъпала, а едно време са се ползвали въжени стълби или мрежа, изтегляна с макара от върха.
 • Разполага с 3 музея, включително и библиотека.

2. Варлаам ***
Варлаам

 • Любимият ми манастир. Изключително красив.
 • Кръстен на монаха Варлаам, който построил първата църква върху скалата.
 • Говори се, че манастирът е построен само за 20 дни, с дребната подробност, че събирането на материали за построяването му е продължило 22 години.
 • Мрежите се използват и до днес, но само за придвижване на храна и други подобни.
 • Минус – един от най-посещаваните (посетихме го 2 пъти – през седмицата може да му се насладите на спокойствие).

Варлаам

3. Манастир на Преображение Господне и Света Варвара, по-известен като Русану *
Русану

 • Манастирът неколкократно е опустошаван, а след реставрация през 1982г. започва да действа като женски манастир.
 • Често е служел за приютяване на бежанци.
 • Посветен е на Св. Варвара, жена, която е отдала живота си на християнството и, която е обезглавена от баща си.
 • Има хора, които считат този манастир за много красив, но на мен лично не ми допадна толкова. Разходете се до него и качете стълбите, може да стигнете до гледката, без да влизате и съответно да плащате. Няма какво толкова да се види отвътре (отново лично мнение).
 • До там може да стигнете от 2 места – отгоре по 1 приятна пътечка през зеленина и отдолу – по стълби от паркинга под манастира.

  градини Русану

  4. Св. Стефан **
  Св. Стефан манастир

  • Най-леснодостъпен – няма стълби за изкачване.
  • И в миналото до него се е стигало най-лесно, тъй като стари скици показват, че е имало подвижен мост, свързващ скалата с отсрещния хълм.
  • Първоначално в него живеели 31 монаси, но през 1960г. се обезлюдил, след което бил превърнат в женски манастир.
  • Там винаги има най-много хора, тъй като се върви най-малко.
  • Впечатляващи фрески и приятна гледка

   5. Света троица ***
   Св. Троица

  • Има повечко стълби – над 130, но е доста автентичен и запазен.
  • Както споменах в началото, ползван е за сцена във филм на Джеймс Бонд.
  • Една от най-хубавите гледки, която се открива от манастир. Определено си заслужава.
  • Не е действащ манастир, но е отворен за посетители.
  • Обикновено няма много хора, тъй като е по-труднодостъпен.

стълби към Св. Троица

6. Св. Никола Анапавса *

Манстир Св. Никола

  • Основан е през първото десетилетие на 14ти век.
  • В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси.
  • Площта е тясна, затова помещенията са на етажи, едно върху друго.
  • Стълбите са изморителни, обикновено няма много посетители.
  • Най-труднодостъпен.

От къде да си купим сувенири?

По мои наблюдения, няма големи разлики между цените пред манастирите и в градчето Каламбака, така че бих ви препоръчала да си закупите от сергиите пред манастирите – може да се пазарите и изборът е по-голям.

В самите манастири също има магазинчета, където се продават всякакви икони, кръстчета, лечебни смеси, сладка и мед от натурални продукти от района, приготвени от монасите.

Каквото и да се каже за Метеора ще е малко… но се надявам написаното да ви е допаднало и да ви е било полезно. =)

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ги зададете, а ако още не сте посетили това уникално място… какво чакате? Стягайте багажа =)

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (11)

Диана

Чудесно написано и полезно. Благодаря!

Деси

Сърдечно благодаря за изчерпателната и полезна информация!

Hristina Sekulova

Планирама посещение с дете на 3г. Удачно ли е според вас? Много ли е голямо разстоянието от паркинга до самите манастири? Благодаря

Илиана

Много изчерпателно и в същото време нищо излишно! Благодарности за съветите. Много добре подкрепено със снимки!

Джорджа Де Марки

Много благодаря, Илиана! Радвам се, че публикацията за Метеора Ви е била полезна! Поздрави и приятни пътешествия! =)

Бистра Каменова

Благодаря, ви! Много беше полезна информацията тъй като ми предстои пътуване до там.

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря за коментара! Радвам се, че информацията е била полезна и Ви пожелавам да си изкарате страхотно! =) Метеора наистина е едно уникално място.

Rossitza Neshkova

Много изчерпателна информация, благодаря!

Джорджа Де Марки

И аз много Ви благодаря, Росица! Радвам се, че намирате информацията за изчерпателна. Приятно изкарване, ако ще ходите натам! =)

ГЕОРГИ ГРЪНЧАРОВ

Поздравления за добрата статия. Наистина чудесно написана и много информативна! Браво

Джорджа Де Марки

Много благодаря, Георги! Това беше и целта. =) Радвам се, че Ви е харесала и Ви е била полезна. Приятно изкарване, ако ще ходите натам.