Малта – Полезна информация


Категория: Малта

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.08.2022

малта

Малта – красота неземна!

Ако сте любители на природата, харесвате морето, топлото време, екзотичното, красивото, спокойното и същевременно оживеното, то тогава Малта е правилното място за вас!

Съчетава в себе си всичко: от красиви, спиращи дъха гледки, и то най-разнообразни, до клубове и дискотеки. Мястото наистина е уникално.

Направо не знам от къде да започна да описвам… Първо нека дам малко полезна информация.

За транспорта – упътвания и цени
крило на самолет

Ако случайно не знаете, Малта е част от Европейския Съюз, така че  личната карта е достатъчна  като документ за пътуването ви до там.

До Малта се пътува със самолет. Има директен полет София-Малта, но ако искате по-ниски цени трябва да резервирате билети от доста по-рано. Има и друг вариант, за да ви излезе по-евтино: чрез прекачване в Италия.

Кацате на Летище Малта и щом излезете има спирка. Навсякъде има надписи на английски, така че за повечето хора надали ще е проблем да се ориентират. На спирките са налепени карти и има много превозни средства. Вечерно време се чака малко повече, но трябва да знаете, че тогава пък са  безплатни.

Иначе през деня билет от 1.50 евро важи цял ден за всички автобуси. Заслужава си повече, тъй като този за 2 часа е 1.30 евро.

А за 7 дена цената на картата е от 6.50 евро. За деца цените са символични-0.30 цента, 0.50 цента, 2.30 евро.

Градският им транспорт наистина е много добре уреден. С автобус може да се придвижите до всеки кът на острова, макар да не е много бързо. От единия до другия край отнема около 40 минути.
Полезно е да знаете и, че от всяко място, където се продават билети и карти за градски транспорт, може да се снабдите с карти с маршрутите и разписанията на автобусите.

рента кар

Друго, което може да направите е да си наемете кола. Островът не е с голяма площ, така че също е добър вариант. Но имайте предвид, че в Малта автомобилите са с десен волан и движението се извършва е лявата лента, както във Великобритания.(това е последица от факта, че Малта е била британска колония).

Хубаво е да знаете, че такситата са много скъпи заради късите разстояния. По-добре да ги избягвате.

Къде е най-удобно да отседнете

ла валета

Най-удобно за отсядане със сигурност е в столицата Валета, тъй като през централния площад минават всички автобуси и може лесно да придвижите до всеки кът на острова.

Ако търсите по-оживено място с клубове и дискотеки, тогава квартал St Julian, (на малтийски San Jilian) е вашето място. Напомня малко на Слънчев бряг, заради силната музика и огромният брой туристи, които пият и се веселят доста шумно.

С автобус отново може да се придвижите навсякъде.

Ако искате пък да сте по-близо до морето и главната крайморска алея, може да се спрете на квартал Sliema.

За малко да забравя – купете си адаптер за контакти, тъй като няма как да използвате зарядно или друг уред иначе.

За хората в Малта

Хората са любезни, ако ги питате нещо, ще се отзоват. Почти всички говорят английски, тъй като е вторият официален език на острова, а малтийският език е смесица между английски, арабски и италиански. Друго характерно за жителите е, че са силно религиозни. Ходят всяка неделя на църква и са католици.

Другото, което прави впечатление е, че местните много спортуват. По асфалтираната алея до морето има страшно много хора да тичат със слушалки в уши. Това е супер, нали?

Къде да намерите WI-FI

Като сме в чужбина е много вероятно да ни потрябва интернет. Ако нямате на мястото, където сте отседнали, тогава е проблем. Да ви кажа, малко държави са като България в това отношение: да предлагат WI-FI в почти всяко заведение.

Така че ако ви потрябва WI-FI отидете в Макдоналдс , като не е задължително да се храните там (всички знаем колко е вредно). Може да пиете кафе, докато се възползвате от интернета.

Надявам се статията да ви е била полезна.

Извод за МАЛТА:

Става и за купон, и за почивка, и за природа, и за море и за какво ли още не!

Следва продължение:  КАКВО ДА ПОСЕТИМ В МАЛТА И ГОЗО

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (9)

Галина Стефанова

Не забравяйте да посетите старата столица Мдина,в края на града може да похапнете страхотно,и селището на Попай моряка!Оооо прекрасна Малта,толкова малка ,а има толкова много за гледане!

Снежи

Здравейте. Искам да попитам ако си запазя в st George примерно да спя ,тона далеч ли е от летището и има ли лесен транспорт до всяко градче?

Мария пендева

Здравейте искам да попитам в Малта на място мога ли самостоятелно да си организирам екскурзия до сицилия и колко струва евентуално

Ваня Атанасова

Здравейте, дали в Малта има услуга подобна на Копенхаген карт? От летището ли се купува? Благодаря?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ваня. Да, има Malta pass. Това е официалният уебсайт: https://maltapass.com.mt/en/faq.htm. Може да се закупи и онлайн. Аз лично не съм я ползвала, но може да прочетете дали би Ви свършила работа. Поздрави и дано Ви хареса! =)

Потърпевш

Внимаваайте когато наемате автомобил за евентуални външни дефекти по него, защото можете да олекнете със стотици левове за несъществуващи щети, които не сте причинили на автомобила.

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви за полезния съвет. Наистина трябва добре да оглеждате автомобилите, които наемате, независимо къде се намирате.

Marina Petkova

Много добре описано Благодаря мисля да посетя страната и дано сте ми от полза

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви за коментара! И аз се надявам, а съвсем скоро ще обновя статията, за да може да е актуална. Весело изкарване!