Малта и Гозо – забележителности


Категория: Малта

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.08.2022

арка Гозо

Ако сте избрали Малта като място за вашата почивка трябва да имате поне бегла представа какво да посетите, защото има риск да не ви стигне времето. Аз лично ви препоръчвам да отидете на колкото се може повече места, тъй като Малта може и да не е голяма по площ, но разполага с огромно разнообразие.

Столицата Валета

известна още като “Градът на рицарите”

малта

И без да го споменавам със сигурност ще отидете до столицата Валета. Там определено има какво да се види. Счита се за един от най-привлекателните средиземноморски градове, обявен изцяло за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Повече от 300 забележителности, събрани на територията на 55 хектара земя.

Всички автобуси водят до централния площад на Валета, където се намира Фонтанът на Тритоните. Тръгвате по главната търговска улица, разглеждате красивите катедрали, интересните сгради, продължавате направо и като наближите края на улицата завивате на дясно. Там ще се натъкнете на морето и на красиви гледки от Upper Barrakka Gardens и Lower Barrakka Gardens към градовете отсреща, както и към пристанището Port il Kbir, което в превод означава Голямото пристанище.

Ако отидете преди обяд може да хванете и военното шоу, което започва в 12:00 ч. и пресъздава стрелба с оръдие.

Като вървите покрай морето, ще видите врата, на която пише Saluting Battery, където се разиграва въпросното шоу и може да разгледате оръдията и градината безплатно. За музея, който е вътре се плаща допълнително.

Една от главните забележителности на града е театърът ItTeatru Manoel на малтийски, The Manoel Theatre на английски, където се провеждат страшно много сезонни събития: от концерти с класическа музика, до театър и опера. Освен това е третият най-античен театър в Европа.

По крайбрежието на столицата има и много заведения, които примамват клиенти с жива музика в различни стилове.

Като приключите, може да хванете автобус от Валета до Imdina. Това е старата столица на Малта. Красиво е, но доста по-спокойно.

Древната столица Мдина

позната още като “Silent City” (Тихият град)

мдина

Мдина е грациозен средновековен град, обграден от високи крепостни стени, затворен в тесни улички, осеяни с магазинчета и ресторантчета.

Старата столица е разположена в централната част на Малта, на една от най-високите точки на острова, откъдето може да се насладите на страхотна панорамна гледка към целия остров.

Мдина улици

Една от основните забележителности тук е катедралата Св. Павел. Другото интересно са красивите къщи построени преди повече от 400 години. Някои от тях са превърнати в къщи-музеи, а в други и днес живеят хора.

Та‘Али или „градчето на майсторите”

Малта crafts

Следващото място, което може да посетите е “ градчето на майсторите “  – Та‘Али (TaQali Crafts Village).
В занаятчийските работилнички може да станете свидетели на създаването на самобитни предмети от злато, сребро и стъкло от ръцете на изкусни майстори. Както и на традиционните за Малта златни и сребърни филиграни. В това градче има нещо и за футболните фенове- националният стадион на Малта (който не е нищо особено).

Подземният храм Хал Сафлиени

Hal Saflieni

След това може  да посетите подземния храм Хал Сафлиени (Hal Saflieni Hypogeum) в град Паола в Малта. Представлява подземен комплекс на три нива, ползван в миналото като светилище, където да се молят и да правят жертвоприношения, и като гробница. Обявен е за част от културното наследство на ЮНЕСКО и е считан за един от най-значимите праисторически паметници в света, чието построяване възлиза между III-IV век преди Хр.

За да го посетите, обаче, трябва да направите предварително запитване, тъй като има нечовешки опашки: пускат по около десет човека на час. А билет може да купите от археологическия музей във Валета.

Ротондата в Моста – любопитна легенда

Движейки се към близката местност Моста, ви съветвам да посетите Ротонда Успение Богородично, позната още като Ротондата в Моста (Rotunda of St Marija Assunta / Rotunda of Mosta), известна защото притежава един от най-големите куполи в света.

Носи се легенда, че през Втората Световна война бомба ударила купола и го пробил, докато църквата била пълна с вярващи, но като по чудо бомбата не гръмнала.

Дворецът и градините на Свети Антон

сан антон

San Anton Palace, Attard  е лятната резиденция на малтийския президент. Дворецът е бил резиденция и на някои от великите магистри. До него се намира най-голямата ботаническа градина в Малта, създадена в началото на XVII век.

San Anton Gardens(градините на Свети Антон), Attard – това са най-известните градини на острова, които са отворени за публични посещения безплатно.

Трите древни града

Ако имате достатъчно време може да посетите и трите древни града L-Isla (Senglea), Bormla (Cospicua), Il-Birgu (Vittoriosa). Тези градове са били многократно арена на дълги обсади и жестоки битки, а някои сгради напомнят за славните рицарски времена. И от трите града, които преливат един в друг, може да се насладите на прекрасния изглед към Големия Залив – морската врата на Малта.

Остров Комино и Синята Лагуна

синята лагуна

Остров Комино се намира между Малта и Гозо. Любопитно е, че площта му е само 3кв.км.  Плажът е съвсем малък и съответно побира много малко хора. Повечето туристи се пекат върху скалите, откъдето пък имат страхотна гледка. Но все пак Малта не е толкова подходяща за плаж. Твърде малка е, за да побере всички туристи и става твърде пренаселено.

А разположението на остров Комино и формата на Синята Лагуна допринасят за спокойната вода, почти без вълнения. Което пък от своя страна обяснява защо мястото е толкова популярно сред почитателите на платноходките, а ако сте фенове и условията го позволяват, може да се отдадете и на гмуркане.

Синята Лагуна със сигурност е най-посещаваното място на острова. Може да се стигне до него с корабче или лодка, като от пристанище Cirkewwa е доста бързо. Водата тук е кристално чиста и тюркоазено синя, откъдето произлиза и самото й име.

Сред многото сини неща, в Малта има и Синя пещера.

Синята пещера

синята пещера

За любителите на археологията, а и не само, определено препоръчвам посещението на Синята пещера, тъй като крие в себе си най-древните доказателства за заселението на хора в Малта, датиращи още от Каменната ера.

Синята пещера изиграва важна роля и по време на Втората Световна война, тъй като служи за бомбоубежище и за склад за гориво.

Остров Гозо

Гозо

Няма как да сте в Малта и да не посетите съседния остров- Гозо. По-малко известен е, но не е по-малко интересен. Там природата е по-дива и уникално красива.

Ако си хванете автобус слизате на най-последната спирка: на пристанището, което се казва Cirkewwa.

За остров Гозо трябва да хванете фериботче, което пътува около 20 минути, не е страшно. Обикновено ако има по-силен вятър не ги пускат в движение, така че е хубаво да проверите преди да се отправите натам.  Има корабчета на всеки 45 минути: в 9:45, 10:30 и т.н., а цената на билета е 4.70 евро за отиване и връщане. (2015г.)

Като се качвате на корабчетата не трябва да си плащате билет. Той се купува на връщане, защото реално няма друг начин по който да се върнете в Малта. Тук е уместно е да спомена, че е имало проект да се направи мост между Малта и Гозо, но благодарение на протестите на местните жители , не се е случило. Пристанището в Гозо се казва Mgarr.

Внимавайте с такситата

Да напомня-внимавайте с таксиметровите шофьори. Щом слезете от корабчетата, ще ви нападнат много от тях, които ще ви предлагат да ви закарат за „без пари” до най-хубавите плажове. Цената на автобусите е по-ниска и водят до всяко място на островите. Така че проучете добре местата, на които искате да отидете, за да не ви излъжат. Правят го, за да удължат пътя.

Виктория – столицата на Гозо

До столицата на Гозо: Виктория (Rabat) , пак хващате автобус и за около 15 минути стигате. Градът представлява стабилно укрепена Цитадела над пропаст на 150 м височина, откъдето може да се насладите на уникална панорамна гледка, която обхваща целия остров. Но това, което очарова най-много в остров Гозо със сигурност е естественото му природно богатство.

Като заговорим за естественото природно богатство, ето и любимите ми места, които не може да пропуснете:

Разходка около водите на Dwejra.

Става въпрос за възхитителния резултат от срутването на пещера, което преди много време довело до образуването на морско езеро, свързано с открито море (Средиземно) чрез естествена арка. На място се  предлага разходка с лодка и може да минете през арката и да се насладите максимално на това страхотно място.

Лазурният прозорец (The Azure Window)

малта гозо

Уникално природно явление, което се нарежда заслужено сред най-големите забележителности на остров Гозо. Представлява отсечена скала от варовик, чиято форма наподобява прозорец, откъдето произлиза и името му. Освен самия прозорец, скалите до които се намира, също заслужават да бъдат споменати. Неземно красиво е!

За жалост вече няма как да го видите, тъй като на 8.03.2017 год. Лазурният Прозорец в Гозо се срутва по време на силна буря. На пресконференция министърът на околната среда Хосе Ерера заявява, че никаква човешка намеса нямало как да предотврати разрушаването, позовавайки се на няколко проучвания.

Въпреки това има място в България, което наподобява Лазурния прозорец, а именно Тюленово, на север от Варна.

Плажът Ramla Bay

Най-хубавият плаж на остров Гозо (а според мен и в Малта) е Ramla Bay. Това е най-големият пясъчен плаж на острова. Характерно за него е червеникавия цвят на пясъка, на който дължи името си. Перфектното място, където да прекарате един слънчев следобед. Но проблемът с малкото пространство пак е на лице.

Пещерата на Калипсо

Накрая, пещерата на Калипсо, разположена до известния плаж Рамла. Според древна легенда, това е мястото на което красивата нимфа Калипсо, дъщеря на титана Атлант, държала в плен Одисей в продължение на седем дълги години, като му дала обещание за вечен живот.

До входа на пещерата, който е доста тъмен (така че е добре да си носите фенер), може да се стигне чрез криволичеща пътека. Мястото предлага райска панорамна гледка към Ramla Bay.

Xlendi Bay

Друг плаж в Гозо е Xlendi Bay. Малък, но чаровен плаж. Предлага красиви панорамни гледки и залези, особено ако се изкачите по стъпалата до върха на скалите. Иначе е плитко, но наоколо има много ресторантчета и заведения, където човек може да хапне прилично до брега на морето.

Малта – островът на забавлението

Статията няма да е пълна, ако не спомена и нощния живот в Малта, тъй като е известно, че Малта е островът на забавлението. В  St Julian и Sliema, по-специално в квартал Paceville, има страшно много дискотеки, барове и клубове. Голяма част от тях са разположени на една дълга улица в Paceville, като навсякъде входът е свободен и цените на напитките не са високи. Може да се намери заведение за всеки вкус, тъй като предлагат най-различни музикални стилове в отделните заведения. Това е хубавото на Малта: може да задоволи желанията на всеки. И все пак  бъдете готови да станете свидетели на изпълненията на пияни туристи.

Заключение

В заключение може да се каже, че Малта е остров, подходящ за всички възрасти. Със сигурност е много привлекателна като дестинация и заслужава да бъде посетена.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (1)

Александра

Интересна и полезна информация! Ще следя блога Ви и за други пътешествия. Да попитам по кое време на годината посетихте Малта?