Навярно за тези от вас, които никога не са посещавали английската столица, Лондон е вечно дъждовно и мъгливо място, като от филма за Шерлок Хоумс. Но повярвайте ми – градът е многолик и причините да е една от най-предпочитаните туристически дестинации са безброй! Над 15 милиона туристи посещават града годишно. Независимо от повода за посещението, английската столица предлага за всекиго по нещо – разнообразието от забележителности е на лице.

Като за начало, Лондон е един от културните центрове на Европа – тук се събират голяма част от най-интересните музеи, театри и галерии. Но освен културното лице на града, английската столица е добър избор за тези от вас, които търсят забавления и нощен живот.

Програма за един ден:

Предлагам ви примерен план как да прекарате пълноценно един ден в Лондон, включващ 5 различни забележителности:

  • Сутринта: Посещение на музей по избор (всички отварят в 10:00 часа) / Националната галерия – отделете си поне 3 часа
  • Кратка почивка/ пауза за обяд в Хайд парк (намира се в близост до музеите)
  • Следобед – Преминаване по Таур бридж – отделете си около час
  • Вечеря – в някои от пъбовете по река Темза (на пешеходна дистанция от Таур бридж)

Като за начало, най-удачно е да започнете с посещение на музей или Националната галерия в Лондон, в зависимост от личните ви предпочитания.

Ако се спрете на музейното посещение, препоръчвам Британския или Природонаучния.

И двата музея отварят врати за посетители всеки ден от 10 часа сутринта, напълно БЕЗПЛАТНО.

Ето и някои важни факти за музеите, които ще ви помогнат да направите своя избор.

1. Потопете се в историята с посещение на Британския музей
Britanskiya-muzei

Британският музей (British museum) обхваща 2 милиона години човешка история и представлява едновременно музей, библиотека и архив. Той притежава една от най-богатите колекции в света, а сградата на музея е архитектурен шедьовър (обявен за такъв не само от мен, но и от всеки друг посетител). При основаването на музея през 1753 година, Сър Ханс Слоун – ирландски физик и колекционер, дарява 71 000 предмета от личната си колекция.

Към днешна дата, Британският музей разполага с богати експозиции от Древна Гърция, Египет, Рим, Азия и Африка, Европа и Америка. Освен всичко споменато досега, в музея се съхраняват 85 оригинални рисунки на Микеланджело, 31 на Рафаело и 20 рисунки на Леонардо да Винчи. Ето и линк към официалния сайт на Британския музей.
Адрес:The British Museum, Great Russell Street, London, WC1B 3DG

2. Природонаучният музей – пътешествие назад във времето
nacionalno-istoricheski-muzei-london

Природонаучният музей (National History Museum), от друга страна, предлага истинско пътешествие назад във времето! В него са изложени над 70 милиона екземпляра от всички кътчета на света (животни, растения и вкаменелости). Без съмнение най-внушителна е залата, посветена на динозаврите. В нея е поставен централно макет на гигантския Тиранозавър Рекс (T-rex).
T-rex-london
Но освен богата колекция, архитектурата на музея е спираща дъха! Сградата е построена във Викториански стил, с акцент върху симетрията, богато украсените арки, колони и гаргоили (Gargoyle) под формата на лъвове и вълци, „закрилящи“ музея от всички посоки.
Адрес: The Natural History Museum; Cromwell Road, London SW7 5BD

3. Националната Галерия в Лондон

nacionalna-galeriya-london
За тези от вас, които не си падат по музеите, предлагам чудна алтернатива – посещение на Националната галерия (National gallery) – истинска перла, разположена в сърцето на Лондон (на световноизвестния площад Трафалгар (Trafalgar square). Основана е през 1824 година, а към днешна дата богатата колекция от произведения на изкуството наброява над 2400 оригинални картини. Те са рисувани в периода между първата половина на 13-ти и 20-ти век. Някои от най-знаменитите художници, чиито произведения са представени в Националната галерия, са: Леонардо да Винчи, Ван Гог, Рембранд, Микеланджело, Рафаел, Ботичели, Рубенс, Веласкес, Вермер, Гоя и много други. Освен постоянната изложба, през цялата година има гостуващи експозиции, лекции и арт работилници.

Националната галерия отваря вратите си за посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 часа, като в петък работното време е удължено до 21:00 часа.

4. Разходка в Хайд парк (Hyde park)
hyde-park

След посещението на музея или галерията, най-вероятно ще имате желание да отдъхнете за кратко. Най-удачното място да се „скриете“ от тълпата е емблематичният за Лондон Хайд парк (Hyde park), намиращ се в непосредствена близост до музеите.

Той е един от 8-те царски парка (Royal parks) и истински оазис в сърцето на градската джунгла. Хайд парк предлага едновременно събития и концерти на световно ниво, както и спокойни кътчета за отдих и пикник. Езерото Серпентайн (Serpentine lake) с плуващите лебеди е емблематично за града. В парка може да се посети и мемориалния фонтан на Принцесата на Уелс (Wales) – Даяна, отворен от Кралицата през 2004. Той символизира същността на Принцеса Даяна – по детски невинна, спонтанна и противоречива, каквато я познаваше светът! Фонтанът (както го наричат всички), всъщност представлява двойно речно корито, по което водата се стича от горния край в малък овален басейн. Мемориалът е широк близо 6 метра, а дължината му достига 210 метра. През топлите месеци това е любимо място на малки и големи! Позволено се да си топнеш краката, но не и да ходиш и бягаш във фонтана.

5. Преминаване по Таур Бридж
tower bridge london

За втората част от деня препоръчвам кратко посещение и снимки на Тауър бридж (Tower bridge) – един от водещите символи на британската столица. Той е построен през 1876 година, когато трафикът по тогавашните мостове над река Темза става прекалено натоварен и преминаването от единия до другия край на града отнема часове. По всяка вероятност мостът е инженерно чудо за времето си!

Той е съставен от две идентични части, които се вдигат, за да позволят преминаването на малки кораби и лодки, движещи се по река Темза. В началото е използван парен механизъм, който в последствие е заменен от съвременна хидравлична система. За радост на посетителите е изградена пешеходна част както на нивото на моста, така и на второ ниво. Тук идва и възможността да надникнете в парното отделение, където парните двигатели, използвани в началото, са запазени в идентичния си вид. Освен това пред вас се разкрива една от най-красивите гледки към централен Лондон.
reka-temza

Музейната част е отворена за посещения всеки ден между 10:00 и 17:30 часа. Преминаването по Тауър бридж, както и гледката от второ ниво са напълно безплатни. Музейната експозиция се заплаща (предлагат се намаления за деца и пенсионери).

А защо да не приключите деня в английски стил – отпивайки студена пинта Гинес (pint of Guinness beer) в някой пъб по река Темза, любувайки се на приказната речна панорама?
beer

Това са само няколко от безкрайните възможности, които английската столица предлага на своите гости. Единственото, което ви остава е да я посетите и да се уверите сами! (:

Прочетете още: 3 места в Лондон, които екскурзоводът няма да ви покаже!


Booking.com

Ако статията Ви е харесала, ще се радвам да ни подкрепите, като я харесате и споделите!

Как да прекараме един пълноценен ден в Лондон (и кои 5 забележителности да включим в списъка си)
4.2/5 от 9 гласа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.