9 разлики между речните и морските круизи


Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 16.08.2019

Круиз по залез

9 разлики между речните и морските круизи

Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 16.08.2019

3.9/5 - (7 votes)

Напоследък круизите нашумяват все повече и повече, а и стават все по-достъпни.

Ето защо в тази публикация ще разгледаме основните разлики между речните и морските круизи, в случай че се чудите кой вариант да изберете. =)

Но преди да се спрем на разликите, нека кажем и кои са приликите.

Една е сигурна – и двата вида круизи се извършват по водни пътища.

А ето ги и разликите:

1.      Големината на кораба

Както се досещате, корабите осъществяващи речни круизи са с доста по-малки размери от тези за морските. Броят на пътниците варира, но обикновено не надвишава 200-300 души, което от своя страна предполага по-уютна атмосфера и по-голям шанс да се запознаете и опознаете с други пътуващи.

Ако искате, пък, да сте на огромен кораб с всичко, каквото си помислите на него и хиляди туристи, то тогава морският (или океанският) круиз е за вас.

korab-golemina

Повечето морски круизи могат да се сравнят с „плаващи градове“, а като брой на гостите може да надвишават и 4000, някои дори стигат до 6000, което съответно означава по-претъпкани общи пространства, но и по-големи възможности да се „изгубите“ в тълпата.

2.      Различна атмосфера

Поради причина номер 1, атмосферата на двата вида круизи е дооооста различна. На речните – по-уютна, по-интимна, с акцент върху културните забележителности наоколо.

На морските – по-луксозна атмосфера, с повече екстри и акцент върху нощния живот. Те са по-оживени и с огромен персонал.

Статистиките сочат, че на речните круизи пасажерите са по-възрастни, макар напоследък да се опитват да привличат и млади хора. Повечето речни не са особено подходящи за деца, тъй като няма достатъчно забавления за тях.

3.      Време на плаване и честота на спиране

Друга съществена разлика е във времето, по което плават. Речните круизи плават основно през деня, а нощем акостират по различни пристанища. Спирките са чести и трудно може да ви доскучае.

Морските – точно обратното, плават през нощта и акостират доста по-рядко по пристанища по време на круиза, често и защото корабите са с прекалено големи размери.

4.      Вид туризъм – активен или почивка?

rechen-kruiz-budapest
Будапеща

Съответно, ако искате да обиколите и разгледате много места и забележителности за кратък период от време, речният круиз е подходящият избор за вас, тъй като обикновено корабите спират в центъра или в близост до много градове/обекти, включени в туристическа програма.

Такъв беше и моят опит с речен круиз в Египет, от който останах изключително доволна. Повече за пътуването ми, може да прочетете на „На круиз по Нил (Египет) – струва ли си?“.

Ако искате да си почивате, да се поглезите със SPA процедури и да се забавлявате, то тогава морските/океанските круизи са по-подходящи за вас. Обикновено те са и доста по-луксозни.

5. Дестинации

Това е една от най-съществените разлики при двата вида круизи.

При речните круизи плавате до градове и селца във вътрешността на страната. Някои от най-предпочитаните дестинации за речен круиз включват пътувания по реките Дунав, Рейн, Сена и Елба в Европа, Нева и Волга в Русия, набиращи все по-голяма популярност в последните години, реките Яндзъ и Меконг в Азия, река Мисисипи в Северна Америка, река Нил в Египет и много други.

Морските или океански круизи плават до екзотични места из цял свят. Изборът е огромен, а сред най-примамливите дестинации са Средиземноморието, Балтийско море и Северна Европа, Карибите и Индийския океан – Сейшелите, Мадагаскар, Мавриций.

Независимо дали предпочитате тропически острови като Хаваи и Карибите, исторически градове из Европа или дори Антарктика, със сигурност ще намерите круиз до желаното от вас място.

Тук е моментът да споменем, че има и трети вариант, който включва съчетание от най-доброто от речните и морските круизи, а именно круизите с кораб тип яхта. Тези кораби са с капацитет около 50 човека, доста луксозни са и макар да не плават по реки, не се отдалечават много от бреговете. Всеки ден са на различно място и нямат дълъг престой в открито море. Такива круизи са популярни из Хърватска.

6.      Качване и слизане от кораба

Голямо предимство на речните круизи е, че не се чака за слизане и качване от кораба, за разлика от морските, където се образуват огромни опашки и може да е доста изнервящо на моменти.

7.      Забавления

kruiz-zabavleniya

Откъм забавления на самия кораб, обаче, морските със сигурност предлагат доста по-богат избор, заради големината на плавателния съд. В повечето морски круизни кораби има много заведения, ресторанти, басейни, SPA център/центрове, дискотеки, различни видове забавления, площадки за деца, атракциони и т.н. Организират се и различни мероприятия, както за деца, така и за възрастни.

Разбира се, има и някои речни кораби, които предлагат част от екстрите, но няма как да се мерят с морските. На речните обикновено се организират тематични вечери, свързани с културата и традициите на местата, които посещавате. Но цялостно се ляга доста по-рано, тъй като и ставането е рано.

8.      Хранене

Като споменахме ранно ставане, на речните обикновено има фиксирани часове за закуска, така че, ако обичате да си поспивате и да не се съобразявате с часове, морският би бил по-подходящият избор.

Освен това, при речните обикновено има 1-2 места (ресторанта) за хранене и сядате на общи маси с непознати, ако не сте голяма компания, което е предпоставка за нови запознанства.

На морските круизи има огромен избор откъм заведения и ресторанти, както и от ястия и кухни. Обикновено имате и опция за рум сървиз и романтична вечеря за двама.

9.      Гледки от кораба

gledki-ot-koraba

Пейзажите от речните кораби се сменят постоянно, по-разнообразни са и включват различните градове, села, замъци и забележителности, покрай които се преминава. Обикновено през цялото време се вижда брега, което дава на някои пасажери чувство за сигурност, както и липсата на вълни.

При океанските има моменти, в които не виждате нищо друго, освен синьото море (и небе), вълните и птиците, което пък за някои хора е мечтаната гледка и им дава усещане, че са откъснати от цивилизацията.

Както се казва, „За всеки влак си има пътници“, в нашият случай – за всеки кораб. 😀 Надявам се да съм ви помогнала в избора, ако сте се чудили на какъв круиз да се спрете. =)

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ги зададете. Пожелавам ви вълнуващи пътешествия и спокойно плаване!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.