Краби – тропическият рай


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Краби

Краби е едно от местата в Тайланд, което се радва на повишен интерес от страна на пътуващите, и определено има защо.

Бели пясъчни ивици, изумрудени води, типичните за Краби скални варовикови образувания, които те карат да се чувстваш все едно си в рая, разнообразие от острови и гледки, спиращи дъха – все солидни причини да включите Краби в списъка си с дестинации в Тайланд.

Опитала съм се да систематизирам информацията за полуострова, така че да може лесно да се ориентирате.

В тази публикация ще научите:

 • Климат в Краби – кога е най-подходящият сезон за посещение
 • Къде да отседнем на острова
 • Плажове на Краби– кои са най-хубавите плажове
 • Островите Пи Пи, Мая бей – Плажът на Ди Каприо
 • Островите Хонг

  Климат в Краби – кога е най-доброто време да го посетим?

  часова разлика

  Първа стъпка при планиране на пътуването до страна от Югоизточна Азия (или друга по-далечна), е да разберем кога е най-доброто време да я посетим. Ето и как се дели климата в Краби, Тайланд:

  • Дъждовен (мусонен) сезон – от юни до октомври
  • Сух сезон – от октомври до март
  • Горещ сезон – април, май

  Имайте предвид, че дори и да сте през дъждовния сезон, не вали през 100% от времето. Обикновено дъждовете са силни и кратки, след което изгрява слънце.

  Къде да отседнем на Краби?

  настаняване

  Тази точка е тясно свързана с тази за най-хубавите плажове, тъй като ще ви препоръчам полуострова, който според мен, разполага с най-красивите плажове на Краби.

  Става дума за полуостров Railay Beach, разположен в Андаманско море на 5-10 минути с лодка от Ao Nang (доста известно и пренаселено място и област в Краби).

  Railay Beach е перфектното решение за вас, ако не ви харесват места тип Слънчев бряг (ако търсите такова в Тайланд, то Пукет е вашето място).

  Доста по-спокойно, без да липсват ресторанти, магазинчета и заведения, и най-важното – с прекрасни пясъчни плажове.

  залез Краби
  залез от Railay beach

  Полуостровът е разделен на две части – курортна част Railay West с по-скъпи и луксозни хотели, но и страната, от която се разполагат плажовете и може да наблюдавате красиви залези, и Railay East, където се намират по-достъпните места и може да наблюдавате изгрева.

  изгрев Краби

  Локацията е добра, на около 10 мин. разстояние има много заведения, плажове, всичко, което ви трябва, а по пътя се подгответе, че ще срещате маймуни.маймуни в Краби

  Чудно местенце. Всъщност, където и да отседнете на Райли, няма как да сте на голямо разстояние.

  Краби – раят за катерачите

  Краби - рай за катерачи

  На полуострова има 3 плажа, които си заслужават да посетите и обиколите (които ще опиша в следващата точка), няколко пещери, джунгла и няколко гледки от високо. Railay е известен още като раят за катерачите, тъй като има доста места и скали, предлагащи страхотни условия за катерене, привличащи ентусиасти от цял свят. Има и училища за начинаещи.

  Най-хубавите плажове на полуостров Краби

  Престоят ни в Краби продължи една седмица, за която успяхме да обиколим доста добре полуострова и съседните острови.

  Подредила съм плажовете в лична класация, но за всеки ще напиша плюсове и минуси, така че да може да избирате според личните ви вкусове. =)

  Railay Beach

  плаж Райли

  Категорично мога да заявя, че най-хубавият плаж за мен е Railay Beach. Живописен, има хора, но не е пренаселен, широка плажна ивица, улица с много заведения и магазинчета на ръка разстояние.

  залез Райли

  Плюсове: водата е супер, пясъкът златист, почти няма камъни, има и сянка, близо до заведения и магазинчета.

  Минуси: има лодки, но трудно ще намерите плаж без тях в Тайланд.

  Phra Nang Cave Beach

  пещера на Краби

  Другият много красив плаж е Phra Nang Cave Beach – живописно място, което определено трябва да се види. Разходете се до другия край, има малка ивица, която стига до мини плажче.
  климат Краби

  Минуси: има доста хора, тъй като голяма част от лодките от съседни острови спират тук; плажът от дясната страна е осеян с камъни.

  Плюсове: красиво и живописно място.

  Tonsai beach

  плаж Тонсай

  До този плаж се достига по 2 маршрута – единият е през джунгла (поход около 20 мин., не особено подходящ, ако сте по джапанки, но не и невъзможен 😀 ) и другият е от Railay – откъм скалите, доста по-лесно ще стигнете.

  Имайте предвид, че когато има прилив (а, да – в Краби може да наблюдавате и усетите силата на приливите и отливите), ще трябва да минете през повечко вода.

  Красив плаж, спокоен, предпочитан от катерачи, които се катерят неуморно. Любимо място на така наречените backpackers.Тонсай

  Плюсове: спокойно е, няма много хора.

  Минуси: няма почти нищо до него (откъм магазини, заведения)

  Препоръчвам да отскочите до него.

  Ao Nang Beach

  Ао Нанг
  Повечето хора избират Ао Нанг за отсядане, тъй като предлага най-широка гама и разнообразие откъм места за настаняване и има връзка с целия полуостров по суша, с изключение на Райли, където е по вода (на около 5 мин.).

  Плюсове: добре свързан с всички части на Краби, ако искате да разгледате обстойно полуострова; красива гледка по залез;

  Минуси: пренаселен, има много лодки, тъй като от тук тръгват повечето дневни турове; за стандартите на Краби, плажът не е особено красив.

Островите Пи Пи и Мая бей – от „Плажът“ с Ди Каприо

острови Пи Пи

Разбира се, щом сте на Краби (или Пукет) не може да липсва разходка с лодка до всеизвестните острови Пи Пи и до залива Мая Бей, станал световноизвестен, като снимачна площадка на сцени от филма „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо.

Има доста турове, които се предлагат до най-известните райски плажове в Тайланд с тюркоазени води, златисти плажове и палмови дръвчета.

Ние се спряхме на островите Пи Пи и островите Хонг. Двата тура бяха подобни, макар и островите да бяха различни. Лошото е, че тези места са прекалено туристически, но пък да си там и да не ги видиш, е грехота. А сега малко повече за тях:

Островите Пи Пи

Островите Пи Пи са група от 6 острова, разположени в провинция Краби, край югозападното крайбрежие на Тайланд.

Пи Пи Дон (Koh Phi Phi Don) и Пи Пи Ле (Ko Phi Phi Leh), известни като островите Пи Пи (Koh Phi Phi) са звездите на Андаманското крайбрежие. На Пи Пи Дон може да отседнете, а Пи Пи Ле може да посетите с еднодневен тур с лодка. Тези острови ще ви предложат красиви гледки, пещери, уникална лагуна и страхотни плажове.

лагуна Пи Пи

Първоначално дом на малка риболовна и селскостопанска общност, островите Пи Пи бързо се разрастват и от идиличен рай с малко туристи в средата на 80-те години, се превръщат в международна курортна зона, където изникват всякакви удобства: петзвездни хотели, барове, ресторанти, школи за гмуркане и много други.

Мая бей

Пикът настъпва след заснемането на световноизвестния филм „Плажът“ в залива Мая (Maya Bay) през 1999 г., което увеличава многократно популярността на Пи Пи, привличайки тълпи от туристи, които често искат просто да видят или щракнат мястото, на което Ди Каприо е снимал.

Вследствие на огромният наплив от туристи и замърсяването на природата, през 2018 г. е взето решение заливът да бъде затворен за посещение за неопределен период с цел възстановяване на кораловия риф. Може да го зърнете от лодката, но без да слизате на него.

заливът Мая - Плажът с Ди Каприо
заливът Мая

Планира се да „отвори врати“ в средата на 2021 година, но зависи от възстановяването.

Тайланд взима пример от Филипините, които бяха затворили за посещение най-известния си остров Боракай, а сега достъпът до него е ограничен с цел опазване на околната среда.

Прочетете още по темата

Въпреки нарастващата комерсиализация на островите Пи Пи, все още може да се докоснете до изумителния природен пейзаж, както над земята, така и под водата.

Monkey Beach

Друг остров, на който повечето лодки спират е Monkey Beach, където се разхождат маймуни, които са доста социални. Катерят се по главите на хората, така че бъдете подготвени.

Преди да слезете от лодките, изрично ви предупреждават да не ги дразните с храна, а моят съвет е наистина да не го правите. Един човек реши да не послуша инструкциите и една маймуна го ухапа по крака. По-добре си спестете неприятностите.

Bamboo Island е най-североизточният остров от архипелага на Пи Пи и също е много красив.

остров Bamboo

Островите Хонг

Островите Хонг са други уникални острови, част от Националния парк, до които може да достигнете с лодка за 20-тина или 45 мин. от Ао Нанг (или Райли) в зависимост от вида на лодката.

Името Хонг идва от „стая“ на тайски, което обозначава пространството, което се образува между скалите на голяма лагуна. Освен спиращи дъха лагуни, тези острови също ще ви предложат златисти и бели пясъчни плажове, изумрудени води и красиви спомени.

Със сигурност има още места на Краби, които може да посетите и, на които може да се насладите, но се надявам публикацията ми да ви е харесала и да ви е била полезна. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете. Ще се радвам да помогна! =)

Прочетете още за Тайланд

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.