Ко Самуи – 10 забележителности, най-добрите плажове и полезна информация


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Самуй гледка

Преди да съм забравила детайлите от пътуването си до Тайланд, ще побързам да ви разкажа и събера най-полезната и интересна информация за Ко Самуи. Един от най-предпочитаните острови в Страната на усмивките и известна дестинация за меден месец.

В тази публикация ще намерите:

Нека започнем с най-основното – кога да го посетим? Климат в Ко Самуи

koh-samui

Както вече ще знаете, ако сте прочели първо „Как да организираме пътуването си до Тайланд“ – климатът се дели основно на 3 сезона,

а ето и конкретно за Самуи:

мусонен (дъждовен) – от септември до средата на декември,

сух – от средата на декември до февруари

и горещ – от март до август (до 40 градуса).

Едно уточнение – ние бяхме там през дъждовния сезон и успяхме да се насладим на острова: дъждовете бяха кратки и силни, след което изгряваше слънце. Имахме 1 ден, в който беше дъждовно през почти целия ден и го използвахме да обикаляме острова с кола – има много какво да се види откъм забележителности, но това към следваща точка.

Ако се чудите дали да изберете Ко Самуи за вашата почивка – вижте първо дали периода съвпада с приемлив за вас сезон и по това преценете.

Според мен си заслужава, а ако имате възможност бих ви посъветвала да го съчетаете с Краби, тъй като двете места предлагат различни неща.

Транспорт до Ко Самуи

samui-polet

Най-удобният начин да стигнете до острова, несъмнено е със самолет от Банкок.
Вътрешните полети струват около 200 – 250 лв на човек (поне, когато бяхме ние).

Най-добрите плажове на Ко Самуи

Ако се чудите кои са най-хубавите плажове – не се чудете… а продължавайте да четете! 😀

Обикаляхме доста из острова и съответно посетихме различните плажове: някои са изядени от морето и ивиците са станали доста по-тесни, отколкото са били преди (разказа ни го местен).

И все пак, в моята класация ето как се подреждат плажовете:

1. Choeng Mon

choeng-mon

Ако искате по-уединено място, но същевременно красиво, то това е вашият плаж! Не толкова популярен сред туристите, плажната ивица е дълга около 700 метра, сравнително къса, но е супер приятно.

Плюсове: не е туристически, много красив

Минуси: трудно ми е да намеря

2. Chaweng Beach

chaweng-beach

Ако пък предпочитате по-широки и дълги плажни ивици, както и по-пренаселени, то Chaweng Beach е вашето място. Това е най-широкият и най-популярният плаж на Ко Самуи, известен с нощния живот, който кипи наоколо и с белия си пясък.

Съответно, има доста заведения по плажа, както и много места за настаняване в близост. Привлича основно млади хора.

Тук вълните са по-големи, отколкото на други места из острова.

Плюсове: много ресторанти и барове

Минуси: прекалено туристически

3. Lamai Beach

lamai-beach

Lamai Beach е вторият по големина и популярност плаж след Chaweng. Не е чак толкова пренаселен, колкото него, но пак предлага множество заведения и места за настаняване, както и нощен живот.

Плюсове: много ресторанти и барове, по-спокоен в сравнение Chaweng

Минуси: туристически, не толкова чист

Съвсем наблизо се намира и една от най-известните забележителности в Ко Самуи, за която ще разкажем след малко – Хин Та и Хин Яй.

4. Silver beach

Silver beach също е популярен сред туристите, макар да е дълъг само около 250 метра. Приятно и по-спокойно местенце, намиращо се в близост до Lamai Beach.

Плюсове: приятен плаж

Минуси: къса плажна ивица

5. Lipa Noi beach

lipa-noi

Lipa Noi е спокоен плаж, подходящ за почивка. Привлича основно по-възрастни туристи, много подходящо място за наблюдаване на залеза.

Плюсове: спокоен и създаващ уединение

Минуси: далеч от туристически атракции, повечето места за настаняване наоколо са скъпи

Къде да отседнем на Ко Самуи?

samui-spane

Ако се чудите къде да отседнете, бих ви препоръчала в близост до плажа Choeng Mon, а по-конкретно: ние бяхме в Samui Honey Cottages и останахме доволни – чисто и приятно местенце в непосредствена близост до плажа.

samui-cottages

Все пак, най-добре е да си харесате плаж/плажове и според това да изберете мястото за настаняване.

Наемете си скутер или кола

Ако времето е хубаво и сте уверени в шофьорските си способности – наемете си скутер, за да обиколите острова. Имайте предвид, че движението е обратно на нашето и бъдете внимателни.

Ако пък е дъждовно, заложете на автомобил – не е толкова скъпо (1000 THB за 24 часа, което се равнява на около 58 лв), а ви дава огромна свобода, така че препоръчвам с 2 ръце!

Единственото, което ви трябва за депозит е паспорт, поне при нас беше така.

Съветвам ви, все пак да сте внимателни на кого се доверявате, прочетете още: 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме.

Веднъж въорижили се с транспорт, време е да се впуснем в обикаляне и разглеждане на най-интересните забележителности на Ко Самуи. Ето ги и тях:

10 топ Забележителности на Ко Самуи

1. Рибарското селище или “Fisherman’s village”

fishermans-village

Първите жители на острова са били рибари и всъщност има 2 места, кръстени по този начин, като само едно от тях е „оригиналното“. Представлява няколко улички с изключително много магазинчета, щандове и заведения, събрани на едно място.

Приятно е за разходка и почти със сигурност ще си харесате сувенири. Не забравяйте да се пазарите.

2. Големият Буда или “Big Buddha”

„Големият Буда“ е всъщност най-известната забележителност на острова. Златната статуя на Буда, висока 12 метра, се вижда отдалеч и от самолета, когато кацате на острова.

Не забравяйте да вземете шал със себе си, за да покриете раменете си, тъй като е свято място и няма да ви пуснат, ако не сте прилично облечени.

3. Храмът Wat Plai Laem

hram-wat-plai-laem

В непосредствена близост до Големият Буда се намира още 1 свято място, привличащо туристите – будитския храм Wat Plai Laem. Храмовете и статуите са разположени върху платформи във водата на езеро, интересни са за разглеждане и в тях са инкорпорирани елементи от тайландската и китайската култура.

Една от най-известните е статуята на “Guanyin”, богинята на Състраданието и Милостта, с 18-те си ръце.

hram-wat-plai

Другата най-известна е на “Смеещият се Буда”.

4. Hin Ta and Hin Yai  или Grandfather & Grandmother Rocks

hin-ta-hin-yai

Това е друга много интересна забележителност на Ко Самуи, известна най-вече заради формата на скалите, които наподобяват мъжки и женски полови органи. Но разбира се, зад това стои интересна история.

Легендата разказва за двойка възрастни хора (баба и дядо), чийто син станал на възраст за женене. Решили да плават до съседната провинция, за да поискат ръката на дъщерята на мъж на име Монглай, но попаднали на страшна морска буря. Двамата не можели да плуват и се удавили в морето, след което се превърнали в скални образувания, които показвали намеренията им.

skali-hin-ta

Научната версия тръвди, че скалите са се образували преди хиляди години, вследствие на естествени процеси и ерозия. Намират се близо до плажа Ламай, а за да стигнете до там, минавате през автентичен пазар, на който ви предлагат какво ли не, включително тайландския сладкиш galamae, направен от карамелизиран кокосов орех.

5. Китайски храм, посветен на Guаn Yu

guan-yu

Ние попаднахме съвсем случайно на този храм, но историята му е интересна, така че ще я споделя.

Комплексът е замислен като проект, струващ 20 милиона тайландски бати, с надеждата в бъдеще да се превърне в една от основните туристически атракции на Ко Самуи.

Бронзовата статуя на Guаn Yu е висока 16 метра, с цели 4 метра по-висока от тази на Големият Буда… А сега и няколко думи за него: Гуан Ю е легендарен китайски воин, изиграл фундаментална роля в гражданската война, довела до установяването на периода на Трицарствието и превърнал се в символ на лоялност, право и честност в очите на китайския народ. Статусът му се доближава до такъв на полу-бог, а образът му присъства в китайския фолклор.

6. Мумифициран монах

В Wat Khunaram може да видите мумифициран монах – необикновена гледка (освен ако не сте били в Националният музей в Кайро, Египет, където може да видите над 20 мумифицирани фараона, но това е друга тема…).

mumificiran-monah

Легендата разказва, че монахът починал около 1977г. в позиция лотос, докато медитирал, а някои източници твърдят, че бил достигнал Нирвана.

Тук е момента да вмъкна, че тайландците, изповядващи будизъм са далеч от страха от смъртта, повечето я приемат като изцяло естествен край на живота и като шанс да се преродят на по-добро място.

Следващите места, които ще опиша и покажа, повечето хора посещаваха с турове с джипове офроуд. Ние… бяхме с колата, която наехме и се справихме подобаващо добре. Не успяхме да стигнем само до една от гледките, които си бяхме набелязали, тъй като пътят не го позволяваше (без джип нямаше шанс 😀 ).

А ето и някои от препоръчаните:

7. Водопад  На Муанг 1 (Na Muang 1)

vodopad-namuang1

Щом има водопад На Муанг 1, досещате се, че ще има и 2. На тайски Муанг означава лилав, а името им произлиза от лилавите скали, които формирали водопадите.

На Муанг 1 е красив 18-метров водопад, до който се достига лесно след кратка разходка от платения паркинг наблизо. Тъй като е една от основните забележителности, по пътя ще минете покрай множество сергии и магазинчета със сувенири.

suveniri-thailand

8. Водопад На Муанг 2

Казват, че водопад На Муанг 2 е доста по-впечатляващ, със своите 80 метра височина. За съжаление, ние нямахме време да го посетим.

До там може да се стигне с поход през джунглата (на места може да е хлъзгаво, така че бъдете със стабилни обувки) или на слон, което НЕ ви препоръчвам.

Докато обикаляте из Ко Самуи със сигурност ще се натъкнете на места, където предлагат трекинг със слонове – моля ви, НЕ се възползвайте. Много мъчат горките животни и не бива да подкрепяме такива „каузи“. Обещавам да напиша повече по темата в отделна публикация.

9. Тайната градина, позната още като Магическата Градина или Тайната градина на Буда

tainata-gradina

Много интересно местенце, построено от местен фермер през 1976 г., което „развивал“ до 90-годишна възраст, след което го предоставил за посетители. Заплаща се вход (около 100 тайландски бати).

Тайната градина на Буда е красиво място с цветя и дръвчета, характерни за Самуи, мини водопади, къщички и много статуи на Буда с различно значение.

До там се стига през джунглата, а наблизо се намира и най-високата точка на острова.

10. Изгубете се из джунглата на Самуи

djungla-samui

Като споменахме джунглата, не мога да не я включа като отделна забележителност.

gledki-koh-samui

Гледките, които се откриваха пред нас, докато обикаляхме из острова, ни оставяха без думи, така че дали с джип офроуд или с автомобил (ако сте уверени шофьори), определено се впуснете в това приключение.

samui-gledka

Най-красивите острови около Ко Самуи

Абсолютно задължително, ако сте на Самуи е да си вземете моторна лодка (speedboat) до Koh Nang Yuan и Коh Тао – два живописни острова, на които може да се гмуркате с шнорхели и да плувате с рибките.

Уникални места, задължително трябва да ги посетите! Отново очаквайте отделна статия за това преживяване.

samui

Надявам се публикацията за Ко Самуи да ви е била полезна и интересна. Ако имате някакви въпроси относно организацията или искате да споделите свои впечатления, не се колебайте да оставите коментар. А ако сте стигнали до тук, то няма какво да ви убеждавам – ясно е, че Ко Самуи е остров, който определено си заслужава да бъде посетен и изживян. =)

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.