Каменните гъби – интересен феномен край с. Бели пласт


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 12.12.2020

Каменните гъби край село Бели пласт

Каменните гъби – интересен феномен край с. Бели пласт

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 12.12.2020

Все още няма гласове.

Още при първата ми среща с красотите на Източни Родопи, се „сблъсках“ с Каменните гъби край кърджалийското село Бели Пласт.

Известни още като Скалните гъби, те са един интересен природен феномен, който трябва да се види поне веднъж. В тази статия съм се постарала да събера полезна и любопитна информация около тях.

Какво ще намерите в публикацията?

Как да стигнем до Каменните гъби?

Каменните гъби се намират съвсем близо до самия път (между Кърджали и Хасково), източно от село Бели пласт, Кърджалийско.

Паркинг няма, така че трябва да оставите колата си отстрани на пътя и да пресечете. Посещението им няма да ви отнеме много време, тъй като площта, която заемат не е голяма, едва 30 декара, но определено е интересно да се видят.

гледка към пътя край Каменните гъби

Неслучайно това е една от най-посещаваните забележителности в района.

Карта:

Какво представляват?

Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, откъдето идва и името им.

Любопитно да отбележим, че местните ги наричат Мантар кая.

Височината им стига до 2,5 – 3 метра, а цветовете и оттенъците им ги правят още по-интересни. Гуглите им са зеленикави, а ако се вгледате внимателно, ще забележите и розовия оттенък на пънчетата. Тези цветове и багри се дължат на различни видове минерали, съдържащи се в тях.

Каменните гъби

Още през 1974 г. Каменните гъби са обявени за природна забележителност. Местността, в която се намират е защитена и около тях може да видите някои редки видове птици, сред които орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица и други.

Как са се образували Каменните гъби?

На мен лично ми беше много интересно да разбера как са се образували, предполагам не съм единствена.

Както при повечето подобни природни феномени, и тук има пръст морето. Но да видим малко по-подробно процеса.

Каменните гъби са се оформили от вулканични туфи, които пък са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на Палеогена. Морското дъно започнало да се издига и така върху тях започнало действието на ерозията.

Долният розов пласт бил по-мек и по-лесно се поддал на външните фактори като слънце, вятър и дъжд. Ето как в продължение на хилядолетия са се образували тези така чудати каменни гъби.

Каменни гъби образуване

Това е едно от любимите места на запалени фотографи, тъй като резултатите са вълшебни (особено вечер). Но дори и да не сте професионални фотографи, снимката до гъбите е задължителна. =)

Няма как да не отбележим, че по същото време се е появил друг интересен феномен наблизо – Каменната сватба.

Легенди, свързани с Каменните гъби

За Kаменните гъби се носи интересна и леко зловеща легенда.

Имало четири сестри, коя от коя по-красива. Един ден отивали за вода и не щеш ли, срещнали голяма орда от нашественици. Започнала битка, водачът на ордата ги подгонил. Конят му, обаче се изплашил, и той паднал на земята, където девойките успели да го убият и побегнали.

кон легенда

Освирепял, приятелят му Омур тръгнал да ги гони, за да им отмъсти. Стигнал до първата сестра, отсякъл й главата с ятагана си, а щом докоснала земята – превърнала се в каменна гъба. Същото се повторило със следващите две, но при последната сестра, дори не бил посегнал и тя вече се превърнала в каменна гъба. Омур се уплашил и побегнал, но след няколко крачки се превърнал в черна скала, която може да видите наблизо – наричат я Каратепе.

Но това не е единственото поверие, което съществува около тези интересни образувания.

Много хора смятат, че скалите, от които са се формирали гъбите имат лечебни свойства, тъй като съдържат ценен минерал – клиноптилолит, по-известен като зеолит. Той е и виновникът за розовия им оттенък. Cмятa се, чe aкo се постави във вoда, зеолитът eлиминиpa вcички вредни зa чoвeка вeщеcтвa, дopи и paдиоактивнитe.


Да ви кажа честно, аз също смятам, че Каменните гъби имат лечебни свойства. И знаете ли защо? Защото, когато ги видите, сигурна съм, че могат да ви “излекуват” от лошо настроение! 

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

николай

супер инфо!!!

Джорджа Де Марки

Много благодаря, Николай! =) Поздрави,