Каменните гъби – интересен феномен край с. Бели пласт


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

каменните гъби
Все още няма гласове.

Още при първата ми среща с красотите на Източни Родопи, се „сблъсках“ с Каменните гъби край кърджалийското село Бели Пласт.

Известни още като Скалните гъби, те са един интересен природен феномен, който трябва да се види поне веднъж. В тази статия съм се постарала да събера полезна и любопитна информация около тях.

Какво ще намерите в публикацията?

Как да стигнем до Каменните гъби?

Каменните гъби се намират съвсем близо до самия път (между Кърджали и Хасково), източно от село Бели пласт, Кърджалийско.

Паркинг няма, така че трябва да оставите колата си отстрани на пътя и да пресечете. Посещението им няма да ви отнеме много време, тъй като площта, която заемат не е голяма, едва 30 декара, но определено е интересно да се видят.

гледка към пътя край Каменните гъби

Неслучайно това е една от най-посещаваните забележителности в района.

Карта:

Какво представляват?

Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, откъдето идва и името им.

Любопитно да отбележим, че местните ги наричат Мантар кая.

Височината им стига до 2,5 – 3 метра, а цветовете и оттенъците им ги правят още по-интересни. Гуглите им са зеленикави, а ако се вгледате внимателно, ще забележите и розовия оттенък на пънчетата. Тези цветове и багри се дължат на различни видове минерали, съдържащи се в тях.

Каменните гъби

Още през 1974 г. Каменните гъби са обявени за природна забележителност. Местността, в която се намират е защитена и около тях може да видите някои редки видове птици, сред които орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица и други.

Как са се образували Каменните гъби?

На мен лично ми беше много интересно да разбера как са се образували, предполагам не съм единствена.

Както при повечето подобни природни феномени, и тук има пръст морето. Но да видим малко по-подробно процеса.

Каменните гъби са се оформили от вулканични туфи, които пък са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на Палеогена. Морското дъно започнало да се издига и така върху тях започнало действието на ерозията.

Долният розов пласт бил по-мек и по-лесно се поддал на външните фактори като слънце, вятър и дъжд. Ето как в продължение на хилядолетия са се образували тези така чудати каменни гъби.

Каменни гъби образуване

Това е едно от любимите места на запалени фотографи, тъй като резултатите са вълшебни (особено вечер). Но дори и да не сте професионални фотографи, снимката до гъбите е задължителна. =)

Няма как да не отбележим, че по същото време се е появил друг интересен феномен наблизо – Каменната сватба.

Легенди, свързани с Каменните гъби

За Kаменните гъби се носи интересна и леко зловеща легенда.

Имало четири сестри, коя от коя по-красива. Един ден отивали за вода и не щеш ли, срещнали голяма орда от нашественици. Започнала битка, водачът на ордата ги подгонил. Конят му, обаче се изплашил, и той паднал на земята, където девойките успели да го убият и побегнали.

кон легенда

Освирепял, приятелят му Омур тръгнал да ги гони, за да им отмъсти. Стигнал до първата сестра, отсякъл й главата с ятагана си, а щом докоснала земята – превърнала се в каменна гъба. Същото се повторило със следващите две, но при последната сестра, дори не бил посегнал и тя вече се превърнала в каменна гъба. Омур се уплашил и побегнал, но след няколко крачки се превърнал в черна скала, която може да видите наблизо – наричат я Каратепе.

Но това не е единственото поверие, което съществува около тези интересни образувания.

Много хора смятат, че скалите, от които са се формирали гъбите имат лечебни свойства, тъй като съдържат ценен минерал – клиноптилолит, по-известен като зеолит. Той е и виновникът за розовия им оттенък. Cмятa се, чe aкo се постави във вoда, зеолитът eлиминиpa вcички вредни зa чoвeка вeщеcтвa, дopи и paдиоактивнитe.


Да ви кажа честно, аз също смятам, че Каменните гъби имат лечебни свойства. И знаете ли защо? Защото, когато ги видите, сигурна съм, че могат да ви “излекуват” от лошо настроение! 

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

николай

супер инфо!!!

Джорджа Де Марки

Много благодаря, Николай! =) Поздрави,