6 неща, които не харесвам в Прага


Категория: Чехия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 18.10.2018

Карлов мост

6 неща, които не харесвам в Прага

Категория: Чехия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 18.10.2018

С риск да получа отрицателни коментари за написаното, ще споделя негативните си впечатления от Прага – градът на 100-те кули, възхваляваната от всички столица на Чехия.

Започвам с един съвет към вас – където и да ходите… оставете очакванията вкъщи! Шансът да останете по някакъв начин разочаровани, когато сте вдигнали летвата в ума си и очакванията ви са високи… не е малък.

Това се случи и с мен, но все пак ще опитам обективно да изразя негативните аспекти от 1-седмичното ми посещение в Прага, като разбира се, ще има и публикация за положителните страни, забележителности и всичко онова, което ми е направило добро впечатление. Но да се върнем към сегашният аргумент.

1.     Ликът на Прага

ПрагаРазхождайки се по централните улици, по по-туристическите места, дори в Стария град, не можех да се отърся от усещането, че Прага или по-скоро търговците в Прага, се опитват да се харесат и да впечатлят всеки тип туристи.

Какво имам предвид ли?

На всяка крачка може да видите огромни надписи, табели, вадещи очи с най-различни надписи: виетнамска кухня, тайландски масаж през 10 метра, магазини, пълни със сувенири на марихуана и подобни (тип Амстердам), музей на Шоколада (на белгийски шоколад), магазини за всякакви сладки изделия, бонбони и какво ли още не… Като добавим и големите магазини (стил Милано), някак ми се губи автентичността на Прага, поне в центъра.

Много повече ми допаднаха характерните за там бирарии, сладките им, архитектурата…

А с този опит да обхванат целият поток туристи някак, поне за мен, градът се обезличава и се постига обратен ефект.

2. Прекалено много туристи

Карлов-мостНаличието на огромни тълпи, със сигурност отнема от чара на което и да е място.

Прага е един от европейските градове, който привлича над 6 милиона туристи годишно (като в последните години има тенденция към нарастване), така че съветът ми тук, е да изберете сезон, в който този наплив да е по-малък, за да може да се насладите по-пълноценно на нещата, които Градът на 100-те кули може да предложи.

Стори ми се любопитно да отбележа, че най-много сред посетителите са: германци, американци, англичани, руснаци, италианци и корейци.

Според официални статистики юли и август са най-туристическите месеци, а януари и февруари – най-спокойните. Все пак есента също е добра възможност.

На графиката може да видите броят на туристите, посетили Прага през различните месеци от 2012 до 2017г.:

Още една препоръка: със сигурност има места и забележителности, които са задължителни спирки, посетите ли Прага, и ще гъмжат от хора, но ще ви предложа и по-алтернативни такива в следваща публикация, посветена на Златна Прага, както и места с българска следа.

3. Нямат климатици

Не знам как е възможно в 21-ви век по заведения, хотели и магазини (не всички, но по-голямата част) да НЯМА климатици. Цяла седмица температурите бяха 35-37 градуса, а слънцето напичаше сградите и беше… доста тежко. В последствие разбрахме, че това е било първото им такова лято и не са били подготвени за такива температури, но го споделям, за да имате едно наум, ако решите да посетите Прага през лятото.

4. Избягвайте китайските и арабските магазини

Цените там са двойни, може да се излъжете (ако не сметнете веднага на колко се равняват кроните) и да си купите вода 1,5литра за 7-8 евро, така че… избягвайте ги. Типичен пример за „туристически капан”.

5. В Прага не спират на пешеходни пътеки

Грам не преувеличавам, отваряйте си очите на четири, тъй като там, за разлика от нас (да, в това отношение сме по-напред :D), още не са се научили да спират на пешеходни пътеки и е хубаво да внимавате.

6. „Танцуващата къща”
Танцуваща-къща

Забележителност, която не ми допадна особено (субективно е, разбира се) и на която се обръща немалко внимание, е Танцуващата къща на река Вълтава.

Тя е „продукт” на новото време в стил деконструктивизъм, проектирана през 1992г. и довършена през 1996г.  Изобразява танцуващи мъж и жена. Замислена е като офис сграда, а в момента на територията си помещава ресторант, стъклен бар, хотел и галерия.

Построяването на сградата предизвиква голям обществен дебат, заради различната архитектура и това дали пасва на атмосферата на града. И все пак, след около 10 години противоречия, „Танцуващата къща” е приета и заема своето място в списъка със забележителности на чешката столица.

Танцуваща-къща

Май негативните аспекти не са чак толкова много, като се съпоставят с положителните, но все пак почувствах нуждата да споделя впечатленията си.

Ето и супер подробна публикация за Прага, в която ще научите за историята на града, за забележителности, легенди, интересни места и гледки и още много…

А какво е вашето мнение за Прага?


Booking.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.