13 идеи как да оползотворим времето си вкъщи


Категория: Актуално

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 13.03.2020

как да оползотворим времето вкъщи

13 идеи как да оползотворим времето си вкъщи

Категория: Актуално

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 13.03.2020

Все още няма гласове.

Колкото и да се въздържах от коментари по темата, неизбежно е. И все пак, тази статия ще е с друга насока. Няма да ви обяснявам колко е опасно или какво трябва да правите, за да се предпазите. Отвсякъде ни заливат с подобна информация.

Иска ми се да погледнем на ситуацията от друга гледна точка.

Първа точка: без излишна паника. Ясно е, че предстои труден период за всички ни, но паниката няма да помогне. Вместо това, нека се съсредоточим върху положителната страна на нещата (да, винаги има такава).

С ограничаване на социалните контакти и събирания, ще трябва да прекарваме повече време вкъщи. Вместо да се чувстваме като затворници или затворени в клетка, ето 13 идеи за това как да оползотворим времето си. Да започваме!

1. Време за любими книги

в света на книгите

Всеки от нас има списък с книги, за който все не намира време. Е, сега е перфектното време да си наваксаме и да се потопим в други паралелни светове на по чаша чай или кафе.

А ако случайно нямате такъв списък, това е моментът да си съставите. =)

Освен хартиени и електронни книги, ако не искате да натоварвате очите си, може да опитате да случаше аудиокниги.

2. Време за любими сериали и филм маратони

време за филми

Ако не си падате много по четенето, или все пак искате да разнообразявате, сега е моментът да се отдадете на домашно кино.

Потърсете или се върнете към любими сериали, филми, поредици, правете си тематични вечери. Заредете се с пуканки и добро настроение и се наслаждавайте на малко релакс.

3. Време да помислите и да подредите приоритетите си

планиране

Трудните моменти обикновено карат хората да осъзнаят много неща. Възползвайте се от свободното време вкъщи, за да помислите над целите си, да си направите планове как да ги постигнете и да подредите приоритетите си. Съставете си списък с всички неща, които ще направите, като се върнем към нормалния ритъм на живота.

4. Лек за Пътешественици

лек за Пътешественици

Ако и вие като мен сте луди по пътешествията и сега сте лишени от тази радост, използвайте времето, за да изберете следващи дестинации. Ако обичате да планирате – планувайте, набелязвайте места и забележителности. В един момент, когато всичко отмине, пак ще тръгнем на път и ще се радваме на света! Важното е към момента да се предпазим.

5. Алтернативни пътешествия

пътуване в спомени

Още един „лек“, насочен към порода Пътешественици, е да се върнете към стари ваши пътешествия. Имате достатъчно време да разгледате стари снимки, видеа, да помислите над минали преживявания и да пътувате в спомените си.

Помислете дали имате някакви пропуски, какво бихте направили по-добре следващия път или върху какво ще се съсредоточите, когато пак ще може да нарамите багажа. Понякога от много пътуване, дори нямаме време да осмислим всичко, което сме видели и преживели.

6. Отдайте се на любимо хоби

готвене

Обичате да рисувате? Да готвите? Да плетете? Да пишете? Да се гримирате? Да танцувате?

Развихрете се вкъщи и се опитайте да нарисувате онази картина или да сготвите онова засукано ястие, за което по принцип няма време. Винаги сте искали да напишете книга? Започнете!

Начини за разнообразяване – много, стига да се отпуснете и да си позволите да им се насладите.

7. Време за семейството

време за семейството

Ако живеете с близките си, сигурни сте, че нямате симптоми и е минал 14-дневния период, в който могат да се проявят, може да им обърнете внимание.

От забързаното ежедневие често не ни остава време, така че правете неща заедно, играйте бордни игри, разглеждайте албуми или папки с общи снимки. Може да си направите и домашен пикник. А защо не и да планирате общи мероприятия за когато всичко отмине?

8. Време за игри

време за игри

Тази точка важи основно за мъжката част. Това е идеалният период геймърите да се отдадат на това любимо занимание. Вадете плейстейшъни, Xbox, компютърни игри и играйте на воля! Възползвайте се, че половинките нямат право да ви се сърдят.

9. Обърнете внимание на дома си

уют вкъщи

След като ще прекарвате повече време у дома, обърнете му внимание. Пролетно почистване, подреждане, помислете за ново обзавеждане или украсяване, разнообразете атмосферата и обстановката. Създайте си уют и му се радвайте.

10. Тренирайте вкъщи

йога

За тези от вас, които са преустановили спортните занимания, има алтернативи. Докато е лошо времето, може да тренирате вкъщи, за да поддържате форма. Има изключително много видеа, показващи различни упражнения и занимания, така че затворените фитнеси и мероприятия не са оправдание. 😀 А защо не и да опитате йога или медитация?

11. Усвоете нов език

учене на нов език

Все не намирате време да научите нов език? Или сте започнали и не сте го довършили?

Ето едно интересно и полезно занимание, с което да се захванете, ако се чудите какво да правите. Онлайн уроци и курсове много, речници и книги – също. Ако скучаете, но имате желание – това е перфектният период да надградите уменията си.

12. Онлайн курс

онлайн курсове

Казаното от предната точка се отнася за още хиляди сфери. Програмиране, фотография, дизайн – всяка една материя, за която ви трябва време, за да се усвои и има материали онлайн, е чудесен начин да оползотворите времето си у дома.

13. Обаждайте се на приятели и близки

обаждайте се на приятели

Дори да трябва да ограничим вижданията, това не означава, че не можем да общуваме с близките си.

Нека се възползваме от една от положителните страни на модерните технологии – видеочатовете, а и от стандартните телефонни обаждания. Може да пиете кафето си с приятелка/приятели на видео, може да отделите време и да се обадите на позабравени стари приятели и роднини, с които трудно се уцелвате, заради натоварения график.


Каквото и да правите, не се отчайвайте и не се поддавайте на излишна паника. Съсредоточете енергията си в положителна посока, надграждайте себе си и уменията си и правете неща, които ви доставят удоволстие!

щастие

Лошото все някога ще отмине. 

Прочетете още: Методът на ластика – как да изгоним негативните мисли

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

M. Petkova MVP

Чудесно структурирани идеи - за добре познати и леко пренебрегвани дейности в последно време! :)

Джорджа Де Марки

Много благодаря! :) Абсолютно, сега е времето да си обърнем внимание! :)