7 природни забележителности в Исландия, които трябва да посетите на всяка цена


Категория: Европа

Автор: Теодора Господинова

Дата: 05.01.2020

Северно Сияние Исландия
4.4/5 - (7 votes)

През последните години, Исландия се превърна в една от най-предпочитаните дестинации в света. Земята от лед и огън спокойно може да се похвали с цял куп драматични и спиращи дъха пейзажи и природни формации, които остават относително недокоснати от индустрията на масовия туризъм.

Замислете се къде другаде може да се полюбувате на мистичното Северно сияние, изгряващо на фона на могъщи гейзери и някои от най-внушителните водопади, познати на планетата?

В тази статия съм побрала 7 природни забележителности в Исландия, които задължително трябва да бъдат посетени от всеки човек.

Златният кръг (The Golden Circle)

Говорейки за най-впечатляващите забележителности на исландската природа, няма как да не започна със Златният кръг (The Golden Circle), който се състои от три еднакво зашеметяващи места в югозападна Исландия: Национален парк Þingvellir, геотермалната зона Geysir и водопада Gullfoss.

Тези природни вълшебства се намират на близко разстояние едно от друго и на не повече от два часа път с кола от столицата Рейкявик. Тоест всички те могат да бъдат посетени в рамките на един ден.

1. Великият гейзер (The Great Geyser)

Великият гейзер в Исландия е активен в продължение на около 10 000 години и е първият гейзер в света, известен на човека. След откриването му, всички други, изникващи от земната повърхност, горещи извори са кръстени на него.

Силната струя с гореща вода на Великия гейзер достига до 80 метра височина.

В случай че планирате да посетите Исландия, това е една от най-важните природни забележителности, които си заслужават да се видят на живо.

2. Водопада Гълфос (Gullfoss)

Насочвайки се на югозапад, ще се натъкнете на водопада Гълфос (Gullfoss) на река Хвита (Hvítá), захранвана от втория по големина ледник в Исландия, Langjökull.

Не пропускайте възможността да разгледате един от най-впечатляващите водопади в Исландия, да усетите пръските студена вода по лицето ви и да направите панорамни снимки от платформата, издигната високо над водопада.

Допълнителна информация за водопадите на Исландия:

Исландия може да се похвали с най-мощния водопад в цяла Европа, Детифос (Dettifoss), а също така и с величествения водопад, ограден от черни базалтови колони, наречен Свартифос (Svartifoss).

Skógafoss, разположен в южна Исландия, е един от най-големите водопади в страната с ширина от 15 метра и дължина на струята – 60 метра. В резултат на силната водна струя, може да станете свидетели на единична или двойна дъга, която обикновено се вижда ясно при слънчеви дни.

Истината е, че в страната има цял куп спиращи дъха водни каскади за изследване. Не пропускайте да посетите поне няколко, докато пътешествате из Исландия!

3. Национален парк Пингвелир (Þingvellir National Park)

Националният парк Þingvellir, част от Златния кръг, е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, тъй като най-старият съществуващ парламент в света е бил създаден именно на неговата територия през далечната 930 година.

Освен от историческото значение, Þingvellir се намира на границата между тектонските плочи, които са предизвикали образуването на дълбок каньон, преминаващ през цялата територия на Исландия.

4. Национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park)

Националният парк Ватнайокул (Vatnajökull) покрива близо 13% от Исландия, което го прави не само най-голямата и най-обемната исландска ледена шапка, но и един от най-големите национални паркове в Европа.

Тази природна забележителност предлага уникалната възможност да се насладите на картина от огън и лед, тъй като множество горещи потоци изригват от замръзнали ледени брегове.

Ако сте късметлии и посетите Исландия в точното време, може да влезете в ледени пещери, които обикновено започват да се образуват през ранна есен и се топят през първите летни месеци.

5. Ледниковата лагуна Йокулсарлон (Jökulsárlón Glacier Lagoon)

Jökulsárlón е ледникова лагуна, граничеща с национален парк Vatnajökull в югоизточната част на Исландия. Нейните кристално сини води са осеяни с различни по големина айсберги от ледника Breiðamerkurjökull, дял от по-големия гледчер Vatnajökull.

През зимните месеци, гъмжащата с риба лагуна е домакин на стотици тюлени. Ако имате късмет, може да се запознаете отблизо с някои от тях по време на организираните турове с лодка из Jökulsárlón.

6. Областта Ландманалугар (Landmannalaugar)

Landmannalaugar, означаващ „човешките басейни“ в превод от исландски, е обширна площ от зашеметяваща и уникална красота в сърцето на южните планини на Исландия.

През лятото е едно от най-популярните места за пешеходен туризъм и, разбира се, за къпане в горещите термални басейни.

Предлагат се организирани турове от столицата Рейкявик с продължителност от 1 до 3 дни.

7. Синята лагуна (The Blue Lagoon)

Синята лагуна е геотермален спа център и точното място да се поглезите преди да напуснете Исландия.

Красивото млечно-синьо оцветяване се дължи на богатите силикатни и серни минерали, открити в термалните води.

Екскурзии и трансфери от Рейкявик до Синята лагуна се организират постоянно, така че нямате извинение да не я посетите. 🙂

Е, убедихте ли се, че, независимо от относително малката си територия, Исландия крие внушителни и неповторими природни забележителности?

За допълнителни въпроси – не се колебайте да ме попитате в секцията за коментари отдолу. 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (4)

Милка

Нищо не пишете за Силфра?!?

Джорджа Де Марки

Здравейте, така е преценила авторката. Силфра наистина е уникално място, надявам се да го посетя и да мога да го опиша и включа и в тази статия за Исландия впоследствие. Поздрави!

Елеонора Драгомирова

Здравейте,Още веднъж Ви благодаря за полезната информация!Имам следния въпрос: Мога ли да разчитам и да съм спокойна да се разплащам с карта там - популярно ли е или следва да си обменя валута и да се плаща в кеш?Казвате, че гориво по бензиностанции не можеш да плащаш чрез карта (не че ще шофирам там), но какво ли да очаквам в малките търговски обекти? :)Благодаря Ви!

Джорджа Де Марки

Здравейте отново! Има възможност за плащане с карта почти навсякъде (в това число са и супермаркетите за храна и магазините за сувенири). Картата на бензиностанциите, за която споменах, е специална карта, която се закупува от определени места и е заредена за определена сума. Още нещо - повечето магазини в столицата имат знак/стикер още на входа, че са "безмитен" обект. Тоест, ако събирате касовите бележки от тях и ги дадете на определеното място на летището преди полета ви - възстановяват някакъв % (надявам се, че това не се е променило). Поздрави!