Най-добрите 45 идеи за подарък за Сватба


Категория: Идеи за подарък

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 10.09.2021

идеи за подарък за сватба

и 8 оригинални начина за подаряване на пари

Наближава Големият ден за ваши близки, на чиято сватба сте поканени, а нямате идея какво да им подарите? Продължавайте да четете!

Събрала съм общо най-добрите 45 идеи за подарък за сватба, които да ви помогнат с трудния избор за този толкова важен ден.

Първият вариант винаги е да се подарят пари (1.). Те никога не са излишни, особено след сватба. Ако се спрете на този вариант, бих искала да ви предложа и няколко по-интересни начина за тяхното поднасяне.

Как да подарим пари за сватба по по-интересен начин?

оригинален начин за подаряване на пари1. В красив плик

Сложете банкнотите в 1 хубав плик с картичка и чувствено сватбено пожелание, като може да почерпите вдъхновение от тези 101 уникални пожелания за сватба.

красив плик
Може да персонализирате хартията за плика, в който ще сложите парите – с послание, цветове (може да не е бял, за да се различава от другите), инициали (може да добавите инициалите на булката и младоженеца), дори и снимка – така ще направите по-добро впечатление.

Ако търсите по-оригинален начин, може да се спрете на:

2. Кесия

кесия с пари
Това е един по-закачлив и интересен начин за подаряване на парични средства, както и по-запомнящ се. Самата кесия, пък, се свързва автомарично с богатство. Може дори да се пошегувате с младоженците (ако имат чувство за хумор), и първо да им дадете малка кесия с няколко стотинки вътре, за да се чува, че дрънкат, след което да им поднесете истинската (или плик). Може да намерите кесия с доларче или да нарисувате/залепите, за още по-завършен вид.

3. В подаръчна кутия

Този вариант е подходящ, ако ще подарявате повече банкноти. Реално може да ги навиете и увиете с панделка, като ги разбъркате с оригинални пожелания за сватба, за да са повече и да направите подаръка още по-персонализиран и специален. Може отново да включите закачливи послания за булката и младоженеца.

Малка кутийка, в която да сложите парите, също е добър избор, ако не искате да е плик.

4. В кутия с формата на сандъче

сандъче с пари
Формата на сандъка веднага се асоцира със съкровище и пирати. Вътре може да сложите парите, а защо не и картичка под формата на “писмо в бутилка”? Доста креативен и интересен начин за подаряване на пари, не мислите ли?

Разбира се, бихте могли да поднесете банкнотите и в други форми и разновидности, но аз лично смятам, че е по-добре да не ги огъваме и прегъваме прекалено много, за да може да се използват после безпроблемно.

Все пак схванахте идеята – ако се спрете на пари като подарък, може да ги поднесете по малко по-оригинален начин, като вложите мисъл и креативност и изберете интересна кутия/опаковка/кесия/начин.

5. Монополи

монополи
Друго, което ми хрумва е да им подарите Монополи (ако сте повече хора или отново ще подарите по-голяма сума) и вътре да сложите истински банкноти.

6. Касичка с пари

касичка
Още един интересен начин е да подарите касичка с пари или стъклен буркан с пари (като ако двойката обича пътешествията, може да сложите надпис „travel” или „за …“ нещо, което обичат, може и „за бъдещото семейство“).

7. Книга/албум с пари

Друг вариант е да наредим банкнотите като в албум, като може да добавим пожелания на различните страници. Може да залепите и детелина, билет от лотария (например), тяхна снимка/техни снимки, както и ваши и да направите един по-персонализиран подарък с прекрасни сватбени пожелания.

8. Портмоне с пари

Портмонето е още един елегантен начин за поднасянето на пари, но ще ви струва допълнително – за самото му закупуване.

Сватбен подарък – ами сега?


Но ако все пак не искате да подарявате пари и няма списък, който младоженците са съставили като подаръци, може като за начало да ги питате имат ли нужда от нещо конкретно и ако и там не ви помогнат, ето няколко интересни идеи за сватбен подарък:

1. Питайте къде/какво са планирали за меден месец

меден месец
Тази идея за подарък е подходяща, ако познавате по-голяма част от гостите и сте си близки и може да си позволите да съберете достатъчно средства, за да покриете сватбеното пътешествие. Подходящ подарък и от родители (ако са по-заможни).

2.Почивка

Spa почивка
Ако меденият месец е нещо прекалено солено или специално, може да им подарите почивка на някое красиво/уютно място със СПА и други глезотии. Целта е да могат наистина да си починат след трескавата подготовка за сватбения ден и самото преживяване.

Съвет: Най-добре да няма фиксирани дати, за да може те да си изберат.

Ако почивката отново ви се струва претенциозен или скъп подарък, може да им подарите и:

3. Самолетни билети до желана дестинация

самолетни билети
Самолетните билети до място, което знаете, че младоженците биха искали да посетят, е много добър избор. (но отново без фиксирани дати)

4. Масаж и SPA процедури за двама

масаж за двамаАналогично на почивката със SPA, ваучер или пакет за масаж/SPA процедури за двамата, ще позволи на новото семейство да релаксира подобаващо след сватбата. Според бюджета ви, може да се спрете на различни пакети и комбинации. Отново не забравяйте да ги съобразите с предпочитанията на двойката.

Споменавайки двойки, следващите предложения са свързани именно с курсове за двойки. Ето и някои от тях:

5. Кулинарен курс за двойки

кулинарен курс
Ако знаете, че младото семейство обича да готви, но има още накъде да надгражда уменията си, този избор за подарък би бил подходящ. Ако пък и двамата не могат да готвят, също би могъл да им е от полза. 😀 Но преценете дали не биха се обидили от такъв тип подарък и дали наистина би им допаднало да го посещават.

! Това важи за всеки един от курсовете за двойки - все пак не искате да създадете повод за скандали (ако например единият не иска да ходи).

6. Книга с рецепти или комплект от книги с рецепти

книга с рецепти
Докато сме на кулинарна вълна, нека добавя още 1 подходящ подарък за двойки, които обичат да готвят заедно и да си похапват.

7. Курс по фотография
курс по фотография

Ако пък са запалени по фотографията, може да им подарите курс по фотография (според това колко са напреднали).

8. Фотопътешествие

подарък фотопътешествие
Може и да им подарите пътуване (дори в страната), в стил фотопътешествие. Идеята е, че се посещават места, подходящи за снимки и обикновено някой ги води и дава съвети относно снимането.

За да изчерпаме темата със снимките, ето още няколко идеи в тази насока:

9. Фотосесия за новото семейство след сватбата

Може да се погрижитеза фотосесия на семейство "..." (сложете фамилията на новото семейство).

10. Професионален фотоапарат

А защо не и професионален фотоапарат, ако и на 2мата би им допаднал такъв тип подарък.

11. Дрон

Този избор вероятно ще се хареса повече на младоженеца, но надали и булката ще откаже на красиви кадри от високо.

А сега, нека се върнем към уроците:

12. Уроци по танци

танци за двойки
Тук, несъмнено латино танците и балните танци са най-подходящи за двойки, но освен тях има още много разновидности. Отново помислете дали би им допаднало като подарък и ако отговорът е положителен - кой стил.

13. Курсове по рисуване

курс по рисуване
Има и курсове по рисуване за възрастни - с маслени или други бои, а може да разгледате и за други арт неща, ако мислите че биха им допаднали.

14. Езиков курс

Ако знаете, че и двамата младоженци биха искали да научат нов език, да се местят в друга страна или да се докоснат до някоя култура, може да им подарите езиков курс за двама. Има доста алтернативни курсове - не е казано, че трябва да са като в училище. Сещам се, например, за интерактивен курс за китайската култура. Помислете и в тази насока.

А сега нека преминем към малко по-различен тип подаръци:

15. Полет с балон за двама

полет с балон
Полетът с балон за двама определено е подходящ подарък за сватба. Според бюджета, отново може да изберете мястото - ако е по-голям - защо не и в Кападокия? Ако не, дори да е на местна почва, може просто да добавите към полета - бутилка вино или шампанско. Със сигурност ще бъде оценено.

16. Разходка с яхта
яхта

Разходка с яхта е оригинална идея за подарък, която вероятно ще се хареса на младоженците. Може да е в язовир, по Черноморието или в чужбина. Има различни видове яхти, ако искате да е по-хубава, може да се комбинирате с някой друг от гостите.

17. Романтична вечеря на яхта

Ако идеята за разходка с яхта ви допада, но не ви е достатъчна, може да добавите романтична вечеря. Така вече картинката е завършена.

Ако пък не харесвате идеята за яхта, или булката не би я харесала, може просто да подарите:

18. Романтична вечеря в скъп/изискан/любим ресторант

романтична вечеря
Защо да не подарите на младоженците романтична вечеря, на която да се насладят? (отново когато те преценят). По този начин им създавате още един повод да празнуват. А може и да се спрете и на гурме вечеря.

19. Винена дегустация

вино
Като заговорихме за храна, ръка за ръка с нея, идва и виното. Може да подарите на двойката винена дегустация, особено ако са ценители на виното.

20. Винена дегустация + разходка из изби/лозя (винен туризъм)

винен туризъм
А може да я комбинирате и с разходка из изби или лозя. Може подаръкът ви да включва пикник сред лозята, след разглеждането на избите.. Разгледайте, има много интересни предложения и цели такива селища.

21. Нощувка в бъчва (юрта)

Като заговорим за вино, явно ми идват доста идеи. Сетих се, че може да подарите друг интересен подарък - спане в юрта/бъчва или друго екоселище.

22. Езда за 2ма

конна езда
Ако пък мислите, че ездата би им допаднала, може да се спрете на нея. Романтична разходка на коне, защо не? Уверете се, че младоженецът ще бъде с бял кон, за да се превъплъти в принц. 😀

А сега нека преминем към по-екстремните изживявания:

23. Скок с парашут (за 2мата)

скок с парашут
Ако двамата си падат по по-екстремни изживявания и смятате, че биха скочили с парашут, сватбата е добър повод да им направите такъв подарък.

24. Скок с бънджи

Аналогично на скока с парашут. Но наистина помислете дали биха искали и би им допаднал такъв тип подарък.

25. Офроуд разходка с ATV/бъги

разходка с АТВ
Офроуд разходката също е интересен избор, не толкова екстремно, но не по-малко вълнуващо.

26. Гмуркане

Гмуркането е по-подходящо за комбинация с почивка някъде в чужбина, където може да се наблюдава красив морски подводен свят.

27. Пещерно приключение

В България има доста пещери, така че ако искате да подарите интересно преживяване в родината, може да е свързано с катерене/влизане в някоя от многобройните ни красиви пещери.

28. Билети за концерт на любим изпълнител

концерт
Особено ако двамата имат общ любим изпълнител, това е страхотен избор за сватбен подарък. Със сигурност би им донесъл много положителни емоции.

29. Билети за театър с любими актьори

Това е друга версия за хора, които са фенове на театъра.

Съвет: Като цяло, възползвайте се, ако знаете, че имат любим певец/актьор, занимание или нещо друго. Ако човек много си пада по нещо, няма по-добър подарък от такъв, свързан с това нещо! 😀 Дори и за сватбения ден!

Малко се отклонихме с толкова преживявания, затова нека се върнем към сватбата. Ако търсите друг голям/грандиозен подарък, с който да помогнете на младоженците, може да им предложите:

30. Диждей/оркестър/група за сватбата

Да се погрижите за музиката на сватбата е голям жест, който вероятно би бил приет с радост от младоженците. Това означава те да изберат диджей/оркестър/група, а вие да заплатите за техните услуги. Може да се приложи и ако има водещ на шоупрограма по време на сватбата. Определено влиза в графа полезни подаръци!

31. Фотозаснемане за сватбата

подарък за сватба
Ако сте по-голяма фамилия или група от приятели или близки и може да си го позволите, може да предложите на младоженците да поемете фотозаснемането  на сватбата. Това е голям разход, който може да им спестите и подарите.

32. Видеозаснемане за сватбата

Същото важи и за видеозаснемането. Може да изберете едно от двете, а ако искате да сте още по-щедри - може да комбинирате и двете, но със сигурност се допитайте до младоженците.

33. Албум със снимки

Последните бяха идеи с по-скъпи подаръци, затова сега ще предложа алтернатива на по-сантиментални подаръци.

Може да развихрите въображението си и да направите албум със снимки на младоженците, които да описват връзката им, а може и комбинирани с ваши снимки, които да показват приятелството/отношенията помежду ви. Може да го съчетаете отново със забавни послания и интересни пожелания. Между страниците може да добавите и ваучер или нещо друго, което бихте искали да им подарите.

Като казах ваучер, ето и следващата идея:

34. Ваучер за любим магазин

Вместо да подарявате непотребни вещи (или пари), може да се спрете на ваучер на определена стойност за любим техен магазин. Повечето вериги вече предлагат такива, така че имате много възможности. Нека дам няколко примера: може да е за електроуреди/ техника, за дрехи, за спортни стоки, за книги. Зависи какви са техните интереси. Може един за него и един за нея – или общ с пожелание да вземат нещо за новото семейство.

35. Видео с пожелания

видео с пожелания
А защо не направите видео за младоженците? Може да е с пожелания от вас или от повече/всички гости (но сложете някаква граници във времето за всеки). Може да е отново с кадри от техни снимки, ваши снимки + пожелания. Идеята е да им оставите един красив и сантиментален спомен. =)

36. Гравиран предмет

По-персонализиран подарък би могъл да бъде предмет, който да е гравиран с инициалите на младоженците, с техните имена или със сватбено пожелание. Това може да е допълнение към подаръка или самият подарък (ако изберете нещо по-голямо). Оставям на вас да прецените какво би им било от полза.

37. "Аптечка за оцеляване" за медения месец

аптечка за оцеляване
Ако пък искате да вкарате малко чувство за хумор към подаръка си, може да им подарите нещо в стил "аптечка за оцеляване" за медения месец или дори за брака. Забавен и закачлив избор за сватбен подарък, а в каква форма да е: може да е кошница, може наистина да прилича на аптечка, може да е куфар.. А вътре може да сложите бутилка шампанско/вино, сметана, ягоди, мед, ароматни свещи, масажно ольо, каквото прецените.

38. Карикатура на младоженците

Още една идея в този дух е да им подарите тяхна карикатура, но много внимавайте - важно е да не се обидят!

А сега няколко сватбени идеи, които не препоръчвам толкова много, но все пак може да има двойки, на които да допаднат:

39. Авторска картина/ портрет

авторска картина
Изборът на картина е много субективен, но ако познавате добре вкусовете на младоженците, или знаете че имат любим художник/артист, тогава действайте.

40. Спален комплект

Тук също става дума за нещо по-лично, но се допитайте до булката, ако се спрете на този вариант.

41. Масичка за сервиране на закуска

Този подарък подканва младоженците да се грижат един за друг и след сватбата, по време на брака. Може да го съчаете с персонализирани чаши за 2мата с интересни послания.

42. Електроуреди

За електроуреди, бих казала да се спрете на тях, само ако има списък, или са ви помолили.

43. Телевизор/техника

С телевизора нещата стоят малко по-различно, но отново питайте имат ли нужда от специфична техника и за предпочитания.

44. Биокамина

stilna-biokamina
Интересен избор е елегантна биокамина с оригинална форма.

Друг грандиозен подарък за младото семейство, би бил:

45. Автомобил, който знаете че искат.

кола за подарък

Този подарък е подходящ, ако сте родители или близки роднини на семейството и може да си позволите такъв голям жест към тях. Разбира се, панделката и надписът "Just married" не бива да липсват.

Най-добри съвети при избор на подарък за сватба:

И все пак, наистина най-доброто е да питате младоженците какво предпочитат, тъй като иначе има опасност от това да се дублирате с някой друг гост, да им подарите нещо ненужно или което няма да им допадне толкова.

Бих казала да избягвате безполезните вещи или предмети за отбиване на номера, все пак това е сватба. Сервизите също смятам, че са сред най-клишираните подаръци, освен ако семейството не е изразило предпочитания към тях.

Ако все пак не сте намерили желания сватбен подарък, може да проверите и другите ми публикации на тази тема: Идеи за подарък за всеки тип жена, Идеи за подарък за всеки тип мъж и Подаръци за Пътешественици  и да ги комбинирате за 2мата по оригинален начин.

Още веднъж: не забравяйте опаковката и самото поднасяне – те също имат значение и правят впечатление. И най-вече: помислете какво ще е най-полезно и какво наистина ще се хареса на младоженците.

красива опаковка
Надявам се поне малко да съм ви помогнала в избора на подарък за сватба на вашите близки. А вие имате ли друга интересна идея за сватбен подарък? Може да я споделите в коментар!

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.