Екопътека Хотнишки водопад Кая Бунар – Златният водопад


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 29.12.2022

водопад Хотница

Хотнишкият прилича на райско кътче. Сякаш извадено от приказка, със сини води и буйна растителност, която разгръщаш, докато преминаваш през дървени мостчета и падащи лиани. Наистина завладяващо място и страхотна идея за разходка, ако се чудите дали си заслужава, недейте, много е приятно. Ще ви разкажа как да стигнете до водопада, какво ви очаква и няколко любопитни факта. Приятно четене!

Разгледайте статията ни: Идеи за разходка около Велико Търново

Съдържание на статията:

Хотнишки водопад карта:

Как се стига до Хотнишки водопад?

Хотница
Първият водопад, който се намира до паркинга

Хотнишки водопад, познат още като Кая Бунар (извор в скалата), е един от от любимите ми водопади в България. Намира се до село Хотница, на около 2,5 км от центъра на селото. Лесно достъпен е, стига се лесно с колата и има паркинг, където да я оставите. Дори и да е пълно с хора и коли, винаги има място къде да се паркира, но може да се наложи да походите.

Ако идвате от Велико Търново, за да се ориентирате, трябва да стигнете до центъра на село Хотница, ще видите табела още на главния път, която сочи на къде да завиете. В ляво от местния магазин, ще видите още една табела на която пише “Водопада”, карайте на там и само направо. В един момент пътят се разклонява, продължете по десния път. Състоянието на пътя след центъра на селото към водопада не е страхотно, но става. Оглеждайте се за дупки и карайте внимателно, защото може да ви изскочи някое животно пред колата или човек.

Разстоянието от Велико Търново до Хотнишки водопад е 15 км, пътят до там е нов и много приятен, изминава се за около 20-тина минути.

GPS координатитук

Екопътека Хотнишки водопад – маршрут

водопад хотница

Хотнишката екопътека и водопад Хотница се намират в ждрелото на река Бохот. Водите на водопада падат от 30 м височина. Хората често се бъркат от къде започва екопътека „Хотнишки водопад“ и не успяват да я обиколаят, заради объркването и липсата на табели, за жалост. Хотнишката екопътека е с дължина 1,5 км, която се изминава за около половин час. Тя е кръгов маршрут и започва в ляво от водопада, където ще видите каменните стъпала. След изминаването й слизате обратно при първия водопад и паркинга.

Когато изкачите стълбите, ще минете през дървени мостчета, които ще ви накарат да се почувствате като в приказка. След 10-15 минутно ходене, общо с изкачването на стълбите, ще видите още един по-малък водопад, който аз предпочитам, заради тюркоазеният му цвят и живописната гледка. На снимката е именно той. Истински оазис!

Имайте предвид, че лятото е доста посещавано място и често самото изкачване става по-бавно. Водите на водопада не пресъхват от летните жеги, а тюркоазените му цветове привличат големи тълпи от хора.

Не е нужно да изминавате цялата екопътека, за някои хора може да не е подходяща, защото се състои в изкачването на каменни стълби, издълбани в скалите, които са хлъзгави на места.

Лятото има барче, както и пейки, беседки и място за барбекю.

Подгответе се за там:

растителност
Гъстата растителност след изкачването на стълбите

Ако смятате да изминавате екопътеката, задължително си сложете удобни обувки, които не се хлъзгат. Носете си вода, дори и да забравите има заведение, но ако отидете привечер може и да не работи, както и извън сезона. Мястото е подходящо за пикник и релакс, вземете си всичко необходимо. По поляните ще видите много родители с деца, които се наслаждават на мястото, природата и разбира се, водопада. Освен това, не забравяйте да си носите и хамак в случай, че искате да си починете подобаващо след разходката, а и как да си тръгне веднага човек от там.

Любопитни факти за Хотнишкият водопад:

гледка от хотнишки водопад
Гледката от високо над Водопада
  • В Хотница е открито Хотнишкото съкровище от 24 каратово злато, състоящо се от 44 части, като накити и окултни предмети, от там е познат и с името “Златният водопад“, както и заради отражението на слънчевите лъчи във водите му.
  • Местните твърдят, че е дълбок над 14 метра
  • Водите му не намаляват значително по време на горещите дни, за това често може да срещнете хора, които се къпят, въпреки, че е забранено.
  • Водите на водопада са ледени, в никакъв случай не скачайте от скалите ако сте се пекли. Имайте предвид, че има реален риск от удавяне, заради ледените, дълбоки води. За жалост има такива случаи, на мястото точно за това има и няколко паметни плочи.
  • След като изкачите стълбите се преминава през скален тунел, който се смята, че е изсечен преди много години, когато там е имало воденица.
  • След преминаването на тунела, в дясно, се намира малка стръмна пещера, която всеки се опитва да изкачи и да надникне какво има в нея. Прилича на таен вход към тайна земя на самодиви и горски обитатели.
  • В околностите на Хотница са открити над 70 селища и 5000 находки от неолита и Средновековието. Опитайте се да си представите по колко древни земи стъпвате и как са живели хората тогава.
  • В населеното място живеят постоянно около 30 английски семейства.

Забележителности около Хотнишкия водопад

Районът около Велико Търново и Хотнишкия водопад е богат на история и природни дадености. Местата, които мога да ви препоръчам да посетите в района са Никополис ад Иструм, Преображенския манастир, Мусинската пещера, Геокомплексът Понорите, Дивите кактуси край Пушево, Люлката на любовта.


Посетете водопада и несъмнено ще се убедите в красотата му, мястото е очарователно и дълго ще ви държи заредени с положителна енергия. Споделете ни в коментарите впечатленията си от водопада и околността.

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.