Първият хладилник, осигуряващ храна за бедните


Категория: Актуално

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 27.08.2015

help

Първият хладилник, осигуряващ храна за бедните

Категория: Актуално

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 27.08.2015

5/5 - (3 votes)

Отвори врати първият хладилник в София, осигуряващ храна за бедните. На това се казва страхотна новина и благородна инициатива.

help-corner
Всички ние може да помогнем на нуждаещите се, оставяйки годна за ядене храна в него. Всеки от нас изхвърля не малко храна, която за нас е излишна или оставяме да се развали в хладилниците ни, но за хората в затруднено положение може да е спасение. Вместо да ровят в кофите и да търсят остатъци от храна сред отпадъци и боклуци, вече ще могат като нормални хора да отворят хладилника и да хапнат вкусна храна.

Къде се намира хладилника?

Хладилникът, наречен „Help corner” е разположен на ъгъла на ул. “Янко Забунов” и ул. “Бурел” в квартал Иван Вазов в столицата и ще работи 24 часа.

Инициатор е небезизвестният Стефан Чолаков (известен с обира си като 18 годишен на стойност 181 млн лева чрез пробив в системата на Пощенска банка, което той коментира като „грешка” и в последствие е върнал, след което е консултирал банки как да повишат сигурността си), а проектът е част от инициативата „Ако си дал…”.

хладилник
Хладилникът се намира пред заведението му, от което също ще оставят храна, а той и служителите му ще се грижат за хигиената на уреда и ще проверяват годността на храната.

Всъщност от няколко месеца инициативата е в сила, като раздават останалата непродадена храна от заведението за деня на нуждаещи се, но за да може да достигне до повече хора, които иначе от гордост или срам не биха дошли да поискат храна, решават да открият проекта с „щедрият хладилник”.

Този хладилник няма да бъде единствения, скоро ще бъдат поставени още пред други заведения в различните квартали на София, след което проектът ще се разшири и ще обхване и други градове. Очаква се следващите да са на ул. Раковски и в Студентски град.
Нека подкрепим тази инициатива и помогнем на нуждаещите се.

Още за инициативата „Ако си дал…”

Името на инициативата е взето от страхотната песен „Ако си дал” на Емил Димитров, която докосва с дълбокия си смисъл „Ако си дал от себе си… не си живял напразно!”

Инициативата „Ако си дал…” е вдъхновила няколко млади момчета – на около 15 години, които са се включили в нея и през ден разнасят храна по домовете на инвалиди, които не могат да излизат, за да си я осигурят сами. Поклон пред такива хора. Нека вземем пример от тях. Нека такива неща осмислят живота ни.

Въпреки многото негативни коментари под споделената новина в социалната мрежа Facebook, че хладилникът може да бъде ограбван от хора от ромски произход и проектът да бъде опорочен, това не бива да ни отказва. Реално дали ще изхвърлим храната в кофата и ще я вземат от там, или ще бъде поставяна в хладилници, които все пак ще са под наблюдение, няма голяма разлика.

Стига сме гледали негативно на нещата, като правим добро – нека да е от сърце! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.