Хисаря – 7 забележителности за чудесен уикенд


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Днес ще ви разкажа за Хисаря – градче, към което нямах особени очаквания и, което се оказа доста приятно. Зелено, с богата история, лечебна минерална вода и напълно предразполагащо към пълноценна почивка.

Ето какво ще намерите в публикацията:

Късче от историята на града

7 интересни забележителности в Хисаря

Къде да отседнем в Хисаря?

Късче от историята на града

Още от древността, земите, където се намира днешният град Хисаря, са били населявани. Първите данни са от около 3-4 в. пр. Хр.

Минералните извори с лечебните си свойства са привличали различни цивилизации през вековете, които са се заселвали тук, включително траки.

Привлекли дори римския император Диоклециан. Говори се, че той имал проблеми с бъбреците и след като „вълшебната“ вода му помогнала да се излекува, през 293-та г. императорът основал града и го кръстил на себе си – Диоклецианопол.

крепостни стени Хисаря

Той наредил построяването на впечатляваща крепостна стена около целия град, останки от които можем да видим и днес. Стените били високи около 11 метра, на места достигащи до 13 метра, минавало се през 4 величествени порти и имало цели 44 кули. Съществуват мнения, че това е една от най-добре запазените късноримски отбранителни крепости в България.

Диоклецианопол бил изграден като типичен римски град – с прави улици, със статуи на богове и богини, амфитеатър, мраморни бани, масивни жилищни сгради и вили за римските аристократи.

По-късно градът претърпява упадък, нашествия и опожарявания.

Няма как да не отбележим, че когато градът попада под Османско владение, Васил Левски създава тук революционен комитет.

Колкото до думата „хисар“, на турски и арабски означава „крепост“, но всъщност първоизточникът идва от латински „Caesarea“, което означава „царски град“. Това още веднъж доказва, че Хисаря е бил важен център в добро икономическо състояние.

Забележителности в Хисаря, които да посетите

А сега нека преминем към забележителностите в Хисаря, които можете да разгледате по време на престоя си. Подгответе се за интересни легенди, още малко история и много красота!

Повечето забележителности са разположени в центъра, на пешеходно разстояние една от друга.

1. Изворът Момина сълза

Започваме с най-известният извор в града – Момина сълза. На мястото на извора е изградена чешма с 12 чучура, от които хората наливат от лечебната вода.

лечебна вода Хисаря

Тук е моментът да отбележим, че в Хисаря има цели 22 извора с различни химични свойства на водата. Поради тази причина, различните извори са полезни и вляят благоприятно на различни неща.

В този смисъл, не забравяйте да се възползвате от минералните басейни.

2. Фонтанът и статуята на Голото момиче

фонтан Голото момиче

Но да се върнем на извора Момина сълза. Той е най-известен, тъй като около него витае много интересна легенда.

Местният управител Хасан бей имал голям харем. Харесал ли девойка, и тя ставала част от него. И така, един ден той се впечатлил от красотата на една българска мома и нея я последвало същата съдба. Но тя не била като другите – била много непокорна и буйна.

Това вбесило Хасан бей и той решил да я накаже и унижи. Дошли му важни гости от Филипополис и той я накарал да им сервира – гола, като наредили да я намажат с типичното за района гюлово масло. Тя излязла с голям поднос на главата си и грациозно сервирала на гостите. В момента, в който стигнала до Хасан бей, замахнала с всичка сила и стоварила подноса на главата му. Той умрял на място.

Разбира се, това действие не останало безнаказано – заптиетата намазали девойката този път с катран, завързали я на клада и я подпалили. Тя не издала и звук, докато пламъците я обргъщали, само две сълзи се търкулнали от красивите й очи и, щом докоснали земята, бликнал извор. Изворът Момина сълза.

Голото момиче Хисаря

Голото момиче и силата на духа му се превръщат в емблема на Хисаря. Можете да видите статуята, изградена в нейна чест във фонтана в едноименния парк.

Колонадата

Непосредствено до фонтана, няма как да не забележите красива колонада, построена по римски модел през 1960 г. Тя също се захранва с минерална вода от извор Момина сълза, откъдето много хора си пълнят вода.

Колонадата Момина сълза

Докато сте там, погледнете нагоре: на свода над чешмата са изобразени 8-те антични божества на здравето – Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Подалериос, както и основните кристали на минерална вода.

Мястото е изключително фотогенично.

3. Крепостните стени

Време е и за крепостните стени, които обграждат целия град. Препоръчвам ви да се разходите покрай тях, защото наистина са силно впечатляващи. Има и удобна велоалея. Обиколката със сигурност ще ви отведе до:

3.1. Южна порта Камилите

Повечето хора чуят ли Хисаря, в главата им изникват „Камилите“. Те са безспорен символ на града.

Камилите Хисаря

Едно време това е била най-отличаващата се порта на крепостта и оттук е тръгвал пътя към Филипополис (днешен Пловдив). Южната порта е по-известна като Камилите, защото ако човек се загледа, ще види фигурите на две камили, застанали една срещу друга. Тя е достигала 13 метра, с две кули отстрани.

До Камилите, ще забележите и статуя с известните думи на българския писател Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“. Това не е случайно. Именно с Хисаря е свързана голяма част от неговото творчество, където Вазов намира вдъхновение и написва значима част от своите стихотворения, пътеписи и романа си „Нова земя“.

Вазов и Камилите

Комбиниран билет за 3 обекта

След крепостните стени, идва ред и на внушителните разкопки. Ако искате да разгледате всичко, имайте предвид, че има комбиниран билет за 3 обекта – Археологическият музей, Римските терми и Римската семейна гробница. Цена – 7 лева.

Предлага се в туристическия център, разположен до Термите.

4. Термите на Диоклецианопол

В Хисаря ли сте, посещението на Римските терми е задължително. Изключително добре запазени са и е интересно да се разгледат. Представлявали са сложни съоръжения с подово отопление (хипокауст) и басейни с минерална вода. Навремето те са включвали и светилище, посветено на нимфите – нимфеум.

Термите Хисаря

Изградени са към края на II-ри век, като днес можете да се разходите из различните помещения, да разгледате баните и да си представите какво е било едно време. На помощ идва и мобилно приложение Hisarya tour walk, чрез което артефактите „оживяват“ с виртуална реалност. Пред вас се появява самият бог на здравето и лечителите Асклепий

А археологическите находки, открити при разкопките на Термите са изложени в Археологическия музей.

До Термите са открити и останки от амфитеатър, където редовно се провеждали състезания и борби.

Амфитеатър Хисаря

5. Римска семейна гробница

Римската семейна гробница се намира на около 300 метра от разкопките, има табели, които ще ви упътят.

Римската Гробница Хисаря

Гробницата датира от 4-ти век и се състои от дълъг коридор, гробна камера и пъстра подова мозайка. По стените има частично запазени орнаменти и стенописи.

6. Паркът Маймун дере

Докато разглеждате другите обекти, ще минете и през парка Маймун дере. Той се съединява с другите два парка на територията на Хисаря.

фонтан Маймун дере

Разходката в него си заслужава, приятно е, има много дървета, пейки, алеи и фонтани. Реших да го спомена отделно, тъй като и около него се носят интересни легенди.

Първата разказва, че тук е имало турски квартал с извор, където ханъмите (женените туркини) се събирали да се къпят. Един ден, един българин се озовал в този парк и седнал да наблюдава жените. Една от ханъмите го забелязала и, щом го видяла, започнала да вика „Маймун, маймун!“, тъй като мъжът бил брадясал и с много коса. От тук и името „Маймун дере“.

Според друга легенда, паркът е наречен така, заради преобърнат керван, от който избягали маймуни. Условията в парка били много благоприятни за тях и популацията им много се увеличила. От там възникнало поверие, че жените, пренощували на територията на парка в Хисаря, забременявали без проблеми. За съжаление, една люта зима, маймуните измрели от студ.

***

Докато се разхождате, не пропускайте и улицата със старите къщи. Красивата архитектура няма как да не ви направи впечатление, макар самите къщи да са занемарени, потънали в забрава. Въпреки това, още носят духа на отминали епохи.

7. Разходка до Кръста и гледка над Хисаря

За финал оставих „черешката на тортата“, особено за любителите на природата – зашеметяваща гледка към Хисаря от високо и планините наоколо.

Гледката се открива от панорамна площадка и беседка, изградена от доброволци точно под Кръста в кв. Момина баня. Мястото е страхотно и много подходящо за посрещане на залеза.

залез над Хисаря

До там се стига за около 30 мин. пеша, като разходката е много приятна и се минава през гората. Горещо препоръчвам!

След като ви запознах с основните забележителности в Хисаря, бих искала да споделя положителните си впечатления от още едно място.

Къде да отседнем в Хисаря?

В Хисаря има голям избор откъм хотели, в които да отседнете. Аз лично, останах очарована от престоя си във Вила Париж, така че, ако се чудите къде да отседнете – няма да сбъркате.

вила Париж

Стил, чистота, внимание към най-малкия детайл, любезно отношение, вкусна закуска и страхотна градина с джакузи и гледка към част от крепостната стена. А самата сграда датира от 1923 г. и е реставрирана, като архитектурата й е запазена.


Този път ще завърша с малко размисли:

Странно защо Хисаря не е сред популярните дестинации у нас – има всички дадености, за да бъде такава.

Сигурна съм, че ако беше в друга европейска страна, щеше да се рекламира много по-добре. Но да се надяваме, че и това ще се промени.

Ако още не сте посещавали Хисаря, какво чакате? А ако сте, какво най-много ви впечатли?

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.