Хисаря – 7 забележителности за чудесен уикенд


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Все още няма гласове.

Днес ще ви разкажа за Хисаря – градче, към което нямах особени очаквания и, което се оказа доста приятно. Зелено, с богата история, лечебна минерална вода и напълно предразполагащо към пълноценна почивка.

Ето какво ще намерите в публикацията:

Късче от историята на града

7 интересни забележителности в Хисаря

Къде да отседнем в Хисаря?

Късче от историята на града

Още от древността, земите, където се намира днешният град Хисаря, са били населявани. Първите данни са от около 3-4 в. пр. Хр.

Минералните извори с лечебните си свойства са привличали различни цивилизации през вековете, които са се заселвали тук, включително траки.

Привлекли дори римския император Диоклециан. Говори се, че той имал проблеми с бъбреците и след като „вълшебната“ вода му помогнала да се излекува, през 293-та г. императорът основал града и го кръстил на себе си – Диоклецианопол.

крепостни стени Хисаря

Той наредил построяването на впечатляваща крепостна стена около целия град, останки от които можем да видим и днес. Стените били високи около 11 метра, на места достигащи до 13 метра, минавало се през 4 величествени порти и имало цели 44 кули. Съществуват мнения, че това е една от най-добре запазените късноримски отбранителни крепости в България.

Диоклецианопол бил изграден като типичен римски град – с прави улици, със статуи на богове и богини, амфитеатър, мраморни бани, масивни жилищни сгради и вили за римските аристократи.

По-късно градът претърпява упадък, нашествия и опожарявания.

Няма как да не отбележим, че когато градът попада под Османско владение, Васил Левски създава тук революционен комитет.

Колкото до думата „хисар“, на турски и арабски означава „крепост“, но всъщност първоизточникът идва от латински „Caesarea“, което означава „царски град“. Това още веднъж доказва, че Хисаря е бил важен център в добро икономическо състояние.

Забележителности в Хисаря, които да посетите

А сега нека преминем към забележителностите в Хисаря, които можете да разгледате по време на престоя си. Подгответе се за интересни легенди, още малко история и много красота!

Повечето забележителности са разположени в центъра, на пешеходно разстояние една от друга.

1. Изворът Момина сълза

Започваме с най-известният извор в града – Момина сълза. На мястото на извора е изградена чешма с 12 чучура, от които хората наливат от лечебната вода.

лечебна вода Хисаря

Тук е моментът да отбележим, че в Хисаря има цели 22 извора с различни химични свойства на водата. Поради тази причина, различните извори са полезни и вляят благоприятно на различни неща.

В този смисъл, не забравяйте да се възползвате от минералните басейни.

2. Фонтанът и статуята на Голото момиче

фонтан Голото момиче

Но да се върнем на извора Момина сълза. Той е най-известен, тъй като около него витае много интересна легенда.

Местният управител Хасан бей имал голям харем. Харесал ли девойка, и тя ставала част от него. И така, един ден той се впечатлил от красотата на една българска мома и нея я последвало същата съдба. Но тя не била като другите – била много непокорна и буйна.

Това вбесило Хасан бей и той решил да я накаже и унижи. Дошли му важни гости от Филипополис и той я накарал да им сервира – гола, като наредили да я намажат с типичното за района гюлово масло. Тя излязла с голям поднос на главата си и грациозно сервирала на гостите. В момента, в който стигнала до Хасан бей, замахнала с всичка сила и стоварила подноса на главата му. Той умрял на място.

Разбира се, това действие не останало безнаказано – заптиетата намазали девойката този път с катран, завързали я на клада и я подпалили. Тя не издала и звук, докато пламъците я обргъщали, само две сълзи се търкулнали от красивите й очи и, щом докоснали земята, бликнал извор. Изворът Момина сълза.

Голото момиче Хисаря

Голото момиче и силата на духа му се превръщат в емблема на Хисаря. Можете да видите статуята, изградена в нейна чест във фонтана в едноименния парк.

Колонадата

Непосредствено до фонтана, няма как да не забележите красива колонада, построена по римски модел през 1960 г. Тя също се захранва с минерална вода от извор Момина сълза, откъдето много хора си пълнят вода.

Колонадата Момина сълза

Докато сте там, погледнете нагоре: на свода над чешмата са изобразени 8-те антични божества на здравето – Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Подалериос, както и основните кристали на минерална вода.

Мястото е изключително фотогенично.

3. Крепостните стени

Време е и за крепостните стени, които обграждат целия град. Препоръчвам ви да се разходите покрай тях, защото наистина са силно впечатляващи. Има и удобна велоалея. Обиколката със сигурност ще ви отведе до:

3.1. Южна порта Камилите

Повечето хора чуят ли Хисаря, в главата им изникват „Камилите“. Те са безспорен символ на града.

Камилите Хисаря

Едно време това е била най-отличаващата се порта на крепостта и оттук е тръгвал пътя към Филипополис (днешен Пловдив). Южната порта е по-известна като Камилите, защото ако човек се загледа, ще види фигурите на две камили, застанали една срещу друга. Тя е достигала 13 метра, с две кули отстрани.

До Камилите, ще забележите и статуя с известните думи на българския писател Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“. Това не е случайно. Именно с Хисаря е свързана голяма част от неговото творчество, където Вазов намира вдъхновение и написва значима част от своите стихотворения, пътеписи и романа си „Нова земя“.

Вазов и Камилите

Комбиниран билет за 3 обекта

След крепостните стени, идва ред и на внушителните разкопки. Ако искате да разгледате всичко, имайте предвид, че има комбиниран билет за 3 обекта – Археологическият музей, Римските терми и Римската семейна гробница. Цена – 7 лева.

Предлага се в туристическия център, разположен до Термите.

4. Термите на Диоклецианопол

В Хисаря ли сте, посещението на Римските терми е задължително. Изключително добре запазени са и е интересно да се разгледат. Представлявали са сложни съоръжения с подово отопление (хипокауст) и басейни с минерална вода. Навремето те са включвали и светилище, посветено на нимфите – нимфеум.

Термите Хисаря

Изградени са към края на II-ри век, като днес можете да се разходите из различните помещения, да разгледате баните и да си представите какво е било едно време. На помощ идва и мобилно приложение Hisarya tour walk, чрез което артефактите „оживяват“ с виртуална реалност. Пред вас се появява самият бог на здравето и лечителите Асклепий

А археологическите находки, открити при разкопките на Термите са изложени в Археологическия музей.

До Термите са открити и останки от амфитеатър, където редовно се провеждали състезания и борби.

Амфитеатър Хисаря

5. Римска семейна гробница

Римската семейна гробница се намира на около 300 метра от разкопките, има табели, които ще ви упътят.

Римската Гробница Хисаря

Гробницата датира от 4-ти век и се състои от дълъг коридор, гробна камера и пъстра подова мозайка. По стените има частично запазени орнаменти и стенописи.

6. Паркът Маймун дере

Докато разглеждате другите обекти, ще минете и през парка Маймун дере. Той се съединява с другите два парка на територията на Хисаря.

фонтан Маймун дере

Разходката в него си заслужава, приятно е, има много дървета, пейки, алеи и фонтани. Реших да го спомена отделно, тъй като и около него се носят интересни легенди.

Първата разказва, че тук е имало турски квартал с извор, където ханъмите (женените туркини) се събирали да се къпят. Един ден, един българин се озовал в този парк и седнал да наблюдава жените. Една от ханъмите го забелязала и, щом го видяла, започнала да вика „Маймун, маймун!“, тъй като мъжът бил брадясал и с много коса. От тук и името „Маймун дере“.

Според друга легенда, паркът е наречен така, заради преобърнат керван, от който избягали маймуни. Условията в парка били много благоприятни за тях и популацията им много се увеличила. От там възникнало поверие, че жените, пренощували на територията на парка в Хисаря, забременявали без проблеми. За съжаление, една люта зима, маймуните измрели от студ.

***

Докато се разхождате, не пропускайте и улицата със старите къщи. Красивата архитектура няма как да не ви направи впечатление, макар самите къщи да са занемарени, потънали в забрава. Въпреки това, още носят духа на отминали епохи.

7. Разходка до Кръста и гледка над Хисаря

За финал оставих „черешката на тортата“, особено за любителите на природата – зашеметяваща гледка към Хисаря от високо и планините наоколо.

Гледката се открива от панорамна площадка и беседка, изградена от доброволци точно под Кръста в кв. Момина баня. Мястото е страхотно и много подходящо за посрещане на залеза.

залез над Хисаря

До там се стига за около 30 мин. пеша, като разходката е много приятна и се минава през гората. Горещо препоръчвам!

След като ви запознах с основните забележителности в Хисаря, бих искала да споделя положителните си впечатления от още едно място.

Къде да отседнем в Хисаря?

В Хисаря има голям избор откъм хотели, в които да отседнете. Аз лично, останах очарована от престоя си във Вила Париж, така че, ако се чудите къде да отседнете – няма да сбъркате.

вила Париж

Стил, чистота, внимание към най-малкия детайл, любезно отношение, вкусна закуска и страхотна градина с джакузи и гледка към част от крепостната стена. А самата сграда датира от 1923 г. и е реставрирана, като архитектурата й е запазена.


Този път ще завърша с малко размисли:

Странно защо Хисаря не е сред популярните дестинации у нас – има всички дадености, за да бъде такава.

Сигурна съм, че ако беше в друга европейска страна, щеше да се рекламира много по-добре. Но да се надяваме, че и това ще се промени.

Ако още не сте посещавали Хисаря, какво чакате? А ако сте, какво най-много ви впечатли?

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.