До Ханкрумския скален манастир и невероятната гледка


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 28.07.2021

До Ханкрумския скален манастир и невероятната гледка

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 28.07.2021

Все още няма гласове.

Щом зърнах снимка от Ханкрумския скален манастир, знаех че искам да го посетя. На живо мястото и гледката се оказаха в пъти по-въздействащи, така че ако и вие попадате в категорията „търсачи на красиви гледки”, включете го в списъка си.

Какво ще намерите в публикацията:

Как да стигнем до Ханкрумски скален манастир? (точни координати)

История на манастира

Зашеметяващата гледка от високо и песента на един човек…

Как да стигнем до Ханкрумски скален манастир?

Ханкрумският манастир е разположен по скалния венец на Шуменското плато. Намира се близо до село Хан Крум (обл. Шумен), откъдето идва и името му.

До селото води нормален асфалтов път, а до началото на пътеката може да се стигне по два начина – през с. Хан Крум или през съседното село Св. Троица. Ние на отиване минахме през Св. Троица, а на връщане през Хан Крум. През Хан Крум ми се стори малко по-добре.

заслон Запетайката

И по двата може да се мине с кола, но много бавно и внимателно, особено ако е по-ниска. Целта ви е заслон Запетайката, където има и чешма.

чешмата

Координати: 43.222622680881244, 26.888535482171854 или:

Тук може да оставите колата и да тръгнете по пътеката.

Още отдолу ще видите крайната цел – няколко ниши високо в скалите. Ако ви се сторят много далеч, не се плашете, за около 1 час (в зависимост от темпото ви), ще стигнете до горе.

начало пътека Ханкрумски манастир

В началото пътят е широк, като се изкачвате през по-голямата част от времето, после вървите между дървета.

Внимавайте да не се объркате, когато стигнете мястото с тези табели. Има надпис скална църква Килията, който обаче води към друга скална църква. Тази са Хамкрумски скален манастир липсва, но посоката е вдясно (не обратно към чешмата), а маркировката е бяло-зелена.

табели Ханкрумски манастир

Маршрутът след това е добре обозначен, гледайте по дървета и камъни.

маркировка Ханкрумски манастир

История на манастира

Ханкрумският манастир е част от цяла група скални манастири и килии на Шуменското плато, издълбани от монаси исихасти (отшелници) през 12-ти-14-ти век. Те са вярвали в силата на усамотението, молитвите и единението с природата. По този начин, според тях, се постигала истинската връзка с Бога. Неслучайно ще видите много табели „Това е свято място“.

В Ханкрумския скален манастир

Любопитно е да споменем, че за изграждането на манастира е използвана естествена пещера, която монасите са дооформили. Нарича се Калугеровата пещера. До нея може да се качите по стръмни изсечени стълби в скалата, заради което печели и друго име – Стълбената пещера.

Състои се от три помещения – църква с добре оформен олтар и две симетрични ниши, предверие с малка ниша и още едно помещение с два отвора. Аз лично, надникнах през всеки от тях.

църква Ханкрумски скален манастир

* Имайте предвид, че изсечените стълби, за да се качите до манастира са доста стръмни и тесни на места, което е страшничко в началото (особено на слизане). Ако имате страх от високо или сте трудноподвижни, не е добра идея.

изсечени стълби Ханкрумски манастир

Има и метално въже, което много помага и в двете посоки. Дръжте се здраво и бъдете внимателни, когато завивате по стълбите. Това е може би най-критичният момент – стълбите тръгват в едната посока, след което на малка площадка трябва да се обърнете и да смените посоката, за да се качите до горе. След няколко метра, до вас ще се появи нещо като парапет от двете страни и става по-лесно. В миналото над последните стъпала е имало дървен покрив.

част от стълбите с парапет

А така изглеждат първите стъпала:

първи стъпала Ханкрумски манастир

Зашеметяващата гледка от високо и песента на един човек…

И все пак, усилията ви ще бъдат щедро възнаградени.

уникална гледка Ханкрумски скален манастир

Гледката, която се открива и начинът по който е изсечен манастира в скалите, са уникални. При нашето посещение, имахме късмета да усетим мястото още по-силно, благодарение на песента на един човек… Няма как да не я споделя с вас.


В заключение ще кажа само, че Ханкрумският манастир е свято място, което определено заслужава да бъде посетено.

Ако разходката не ви е стигнала, може да се запътите и към скална църква Килията или да съчетаете посещението с Окото на Осмар и Осмарските скални манастири, както и Дивдядовски скален манастир.

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.