До Ханкрумския скален манастир и невероятната гледка


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Все още няма гласове.

Щом зърнах снимка от Ханкрумския скален манастир, знаех че искам да го посетя. На живо мястото и гледката се оказаха в пъти по-въздействащи, така че ако и вие попадате в категорията „търсачи на красиви гледки”, включете го в списъка си.

Какво ще намерите в публикацията:

Как да стигнем до Ханкрумски скален манастир? (точни координати)

История на манастира

Зашеметяващата гледка от високо и песента на един човек…

Как да стигнем до Ханкрумски скален манастир?

Ханкрумският манастир е разположен по скалния венец на Шуменското плато. Намира се близо до село Хан Крум (обл. Шумен), откъдето идва и името му.

До селото води нормален асфалтов път, а до началото на пътеката може да се стигне по два начина – през с. Хан Крум или през съседното село Св. Троица. Ние на отиване минахме през Св. Троица, а на връщане през Хан Крум. През Хан Крум ми се стори малко по-добре.

заслон Запетайката

И по двата може да се мине с кола, но много бавно и внимателно, особено ако е по-ниска. Целта ви е заслон Запетайката, където има и чешма.

чешмата

Координати: 43.222622680881244, 26.888535482171854 или:

Тук може да оставите колата и да тръгнете по пътеката.

Още отдолу ще видите крайната цел – няколко ниши високо в скалите. Ако ви се сторят много далеч, не се плашете, за около 1 час (в зависимост от темпото ви), ще стигнете до горе.

начало пътека Ханкрумски манастир

В началото пътят е широк, като се изкачвате през по-голямата част от времето, после вървите между дървета.

Внимавайте да не се объркате, когато стигнете мястото с тези табели. Има надпис скална църква Килията, който обаче води към друга скална църква. Тази са Хамкрумски скален манастир липсва, но посоката е вдясно (не обратно към чешмата), а маркировката е бяло-зелена.

табели Ханкрумски манастир

Маршрутът след това е добре обозначен, гледайте по дървета и камъни.

маркировка Ханкрумски манастир

История на манастира

Ханкрумският манастир е част от цяла група скални манастири и килии на Шуменското плато, издълбани от монаси исихасти (отшелници) през 12-ти-14-ти век. Те са вярвали в силата на усамотението, молитвите и единението с природата. По този начин, според тях, се постигала истинската връзка с Бога. Неслучайно ще видите много табели „Това е свято място“.

В Ханкрумския скален манастир

Любопитно е да споменем, че за изграждането на манастира е използвана естествена пещера, която монасите са дооформили. Нарича се Калугеровата пещера. До нея може да се качите по стръмни изсечени стълби в скалата, заради което печели и друго име – Стълбената пещера.

Състои се от три помещения – църква с добре оформен олтар и две симетрични ниши, предверие с малка ниша и още едно помещение с два отвора. Аз лично, надникнах през всеки от тях.

църква Ханкрумски скален манастир

* Имайте предвид, че изсечените стълби, за да се качите до манастира са доста стръмни и тесни на места, което е страшничко в началото (особено на слизане). Ако имате страх от високо или сте трудноподвижни, не е добра идея.

изсечени стълби Ханкрумски манастир

Има и метално въже, което много помага и в двете посоки. Дръжте се здраво и бъдете внимателни, когато завивате по стълбите. Това е може би най-критичният момент – стълбите тръгват в едната посока, след което на малка площадка трябва да се обърнете и да смените посоката, за да се качите до горе. След няколко метра, до вас ще се появи нещо като парапет от двете страни и става по-лесно. В миналото над последните стъпала е имало дървен покрив.

част от стълбите с парапет

А така изглеждат първите стъпала:

първи стъпала Ханкрумски манастир

Зашеметяващата гледка от високо и песента на един човек…

И все пак, усилията ви ще бъдат щедро възнаградени.

уникална гледка Ханкрумски скален манастир

Гледката, която се открива и начинът по който е изсечен манастира в скалите, са уникални.


В заключение ще кажа само, че Ханкрумският манастир е свято място, което определено заслужава да бъде посетено.

Ако разходката не ви е стигнала, може да се запътите и към скална църква Килията или да съчетаете посещението с Окото на Осмар и Осмарските скални манастири, както и Дивдядовски скален манастир.

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.