Хамбург – 17 топ забележителности в Зеления град


Категория: Германия

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Хамбург

Хамбург е град в Германия с впечатляваща архитектура, над който се извисяват 6 кули, предлагащи разнообразни гледки, за които ще ви разкажа след малко.

гледка в Хамбург

И ето, че стигнах до момента, в който пиша статия за града, в който се намирам, от хотелската си стая. Повечето пъти това не е възможно, тъй като програмата е твърде натоварена, но ще се опитвам по-често да го правя, за да давам възможно най-пресните и подробни впечатления, а и… за да не отлагам!

В тази статия ще намерите полезни съвети за посещението си в Хамбург, Германия, информация за най-интересните места и забележителности, които ви съветвам да не пропускате, както и интересни факти и легенди около тях (+ билети, работно време и цени). Готови ли сте?

Съдържание:

Общи данни и любопитни факти

картина на Хамург

Хамбург е вторият по големина град в Германия след Берлин, което надали ще ви учуди, след като видите града от високо. Той е медиен, търговски и индустриален център, известен още като „врата към света“, заради огромното си пристанище (първото по големина в Германия и трето в Европа).

А сега нека допълним картината с малко любопитни факти:

Знаете ли, че…

Хамбург има повече мостове от Венеция и Амстердам, взети заедно? Общият им брой е около 2500!

Хамбург е и най-зеленият град в Германия и се счита за германската столица на мюзикълите.

Още нещо любопитно, което си заслужава да споменем е, че Хамбург притежава собствен остров в Северно море, макар да се намира на около 100 км от града. Идеята му е била (през 1299г.) да предпази река Елба от пиратите. От тогава до днес островът се смята за част от Хамбург.

Транспорт

Зеленият град има доста добре уреден транспорт, но ако сте отседнали в центъра или не прекалено далеч и климатичните условия го позволяват, бих ви посъветвала да обикаляте града с колело.

Изгодно е и има обособени широки велоалеи, благодарение на които придвижването става бързо, а същевременно не е толкова натоварено, като в Амстердам, например.

Ако не – най-добрите алтернативи са с метро или пеша, но имайте предвид че разстоянията не са малки. =)

Ето и карта на Хамбург:

Къде да отседнем?

къща в Плантен ун Бломен

Позволявам си да препоръчам хотел, от който останах много доволна – Scandic hotel. Намира се на удобна локация, стаите са страхотни и има голям избор за закуска.

Като цяло ви препоръчвам да си изберете място за настаняване в близост до центъра, за да ви е най-лесно да обикаляте.

Ако не искате в хотел, препоръчвам Airbnb – доста изгоден вариант.

Съвет: доверявайте се на коментарите и рейтинга под даденото място и няма да сбъркате. =)

17 Забележителности в Хамбург

Малко лични впечатления

Нямах особено високи очаквания към този град с индустриален облик, но останах приятно изненадана. В Хамбург има какво да се види, така че нека преминем към местата, които може да включите в списъка си, ако сте решили да посетите „вратата към света“:

1. Кметството (Rathaus)

Кметството от високо

Няма как да не започнем с Кметството, намиращо се в центъра на града. Голям площад, внушителна сграда и отвън и отвътре, а лобито е безплатно за посещение.

Счита се, че е една от най-красивите парламентарни сгради в Германия, а построяването й е отнело 44 години и 7 архитекта.

Ако искате да посетите сградата отвътре, ето раб.време и цени:

Раб. време: Пон. до петък – 7-19ч., събота – 10-18ч., неделя 10-17ч.

Цена: 5 € за посетители над 14г., до 14г. – безплатно.

Хафен сити (HafenCity)

гледка Хафенсити

Разходка из Хафен сити е сред задължителните неща, които да направите, докато сте в Хамбург. От огромна площ със стари складове, е превърнат в съвременно развита градска зона с офиси, хотели и жилищни сгради. Тук се намират и някои от най-популярните забележителности в Хамбург, сред които: Музеят на миниатюрите, Филхармонията на Елба, замъка и други.

2. Музеят на миниатюрите (Miniatur Wunderland)

Това е може би най-известната туристическа атракция, която препоръчвам с 2 ръце!

Уникално изпълнение, прекарахме с удоволствие няколко часа, разглеждайки макетите и детайлното представяне на различни дестинации и забележителности.

Като фен на Италия, не мога да не изразя положителните си впечатления от изобразяването на Рим, Ватикана, Венеция…

Музей на миниятюрите

Освен на Италия, специално внимание е обърнато на Хамбург, Алпите, Скандинавските страни, Щатите и др., а и продължават да се изработват нови и нови макети.

Това място определено ще събуди детето у вас. Ако си падате по макети, а дори и да не си – мястото си заслужава. Всичко е изобразено в най-подробни детайли и изглежда доста реалистично.
Градове, държави, природни забележителности, планински вериги, улици, пътна мрежа, гари, летища (самолетите излитат), къщи, вулкани, фестивали, басейни, плажове, хора…

Музей на миниятюрите в Хамбург

Има бутони, които се натискат и фигурките извършват различни действия – рицарите се бият, мостове се срутват, знамена се извисяват, влакове се движат, хората танцуват…

Няма да продължавам с описанията, трябва да се види на живо.

Цена: 15 €

Работно време: от 9:30 до 18 ч. по всяко време на годината, много често от по-рано до по-късно – в официалния сайт съветват да проверите директно там.

Забележка*: Имайте предвид, че събота и неделя броят на посетителите е по-голям, отколкото през седмицата, и може да ви се наложи да почакате или да се върнете след няколко часа, ако нямате предварителна резервация.

Ето линк към официалния сайт на английски.

3. Замъкът във водата (Poggenmühlenbrücke)

Вижте и Замъка във водата – може би най-сниманото място за Инстаграм, изглежда наистина уникално. Предлагат се турове по реката до него, но са доста скъпички.

Реално, ако ще посещавате Музеят на Миниатюрите, замъкът се намира много близко – на около 5 минути пеша. Идете до там – заслужава си. =)

4. Каналите

каналите в Хамбург

Из Хафен сити, а и където другаде да се разхождате, не може да не се натъкнете на многобройните канали на града. Помните какво казахме в началото на статията, нали?

Ето и някои от най-красивите и подходящи за снимки: Nikolaifleet (намира се близо до Музеят на миниатюрите), Mönckedammfleet, Herrengrabenfleet, Brooksfleet и други.

Може да видите града под друг ъгъл, като вземете тур с лодка по каналите.

В този район се намира още една от основните забележителности, която обаче ще спомена по-късно в графа “Най-добри гледки”.

5. Кораба Рикмер Рикмърс (Rickmer Rickmers)

кораба Рикмер

Рикмер Рикмърс е популярен кораб музей, до който може да отскочите, ако ви е интересно. Не знам защо, но се води една от топ атракциите в града. Мен лично, не ме впечатли особено.

6. Шпрейхерщат (Speicherstadt)

складове

Следващо място (макар да не са подредени по значимост или красота), заема Шпрейхерщат. Това е най-големият комплекс от безмитни складове в света, културен паметник от 1991 г., включен в Списъка на ЮНЕСКО за културно световно наследство.

7. Кварталът на червените фенери

Кварталът на червените фенери

Навремето е имало около 3000 жени, упражняващи една от най-древните професии, работещи в Квартала на червените фенери в Хамбург, а днес броят им е едва около 300.

Освен това, любопитно е да отбележим, че по време на фашистка (наци) Германия, занаятът е бил сред разрешените.

Няма общо с Кварталът на червените фенери в Амстердам, където жените ви махат зад стъкла-витрини. Единственото, което може да видите тук по самите улици са големи рекламни плакати и табели, сочещи и приканващи към съответните „мероприятия“ и секс шопове и т.н.

Още един интересен факт е, че има табела, според която „посещението от жени е забранено“ и може да ви изгонят. Намира се в квартал Санкт Паули, който освен с това, е известен с графитите си.

8. Парковете из Зеленият град

парк в Хамбург

За да заслужи прозвището си, сигурно се досещате, че освен с индустриална част, Хамбург разполага и с много зеленина. Ето някои паркове, които препоръчваме за разходка, ако имате достатъчно време: Плантен ун бломен – старата ботаническа градина, която е разположена в центъра на града, Щатпарк – доста голям парк, в който се намира и планетариумът, Altonaer Volkspark и други.

9. Езерото Алстер

езеро Алстер

Това е едно от най-популярните места, където местните се събират за по бира – около изкуственото езеро Алстер. Може да се присъедините към тях и да се насладите на спокойствието около водата, като поседнете наблизо или се разходите.

10. Зоологическа градина и аквариум Хагенбек

Ако сте с деца, бих добавила и Зоологическата градина, но чуйте причината – това е първата зоологическа градина в света без клетки за животни.

Не се тревожете за безопасността – има ровове, които ви отделят на безопасно разстояние. Похвално е, че от зоопарка са се постарали да осигурят на животните условия, максимално близки до тези в естествената им среда.

А сега нека преминем към още забележителности под формата на:

Най-добрите гледки от високо над Хамбург

11. Гледка от кафе The Coffee Shop

гледка от кафе

Започваме серията с мини гледка от втория етаж на кафене в центъра – The Coffee Shop, откъдето се открива красива гледка към отсрещния канал. Заведението е популярно, но през седмицата може да успеете да се доредите без проблем и да се насладите на ароматно кафе. =)

12. Гледка от хълма Stintfang

гледка от хълма

Ако имате достатъчно време, препоръчвам ви да включите в програмата си този хълм, тъй като предлага една от най-добрите гледки към пристанището. Намира се непосредствено до гарата, най-добро време за посещение – преди залез.

13. View Point, Hafencity

гледка Хафенсити

Този “view point” не е нещо особено, така че, ако питате мен – може да го пропуснете. Включвам го по-скоро, заради онези от вас, на които ще им е интересно да се разходят из индустриалната зона.

14. Старият тунел под р. Елба и гледката над Елба

тунела под Елба

Доста препоръки бях изчела за тази гледка, но 1 – не е от високо, 2 – не е кой знае какво.

Все пак, интересното тук, по мое мнение, е да минете през тунела на р. Елба, тъй като е изграден през реката и реално минавате под нея (на 24 метра дълбочина). Може да минете пеша, с колело и дори с кола, като има 2 асансьора + стълби.

Тунелът е защитен паметник от 2003г., а по случай 100-годишния си юбилей е обявен за „Исторически монумент на Немското цивилно инженерство“. Още един интересен факт е, че по време на Втората световна война е използван като противобомбено убежище.

15. Църквата Св. Михаил

Църквата Св. Михаил е една от най-известните забележителности в Хамбург. Кулата й е висока 132 метра и може да ви служи като ориентир, наред с другите 5 кули, докато обикаляте из града.

Може да се качите на нея срещу 5 € (по стълбите или с асансьор), откъдето пред вас ще се открие панорамна гледка над града и р. Елба.

гледка от църквата Св.Михаил

Пред самата църква, ще се натъкнете на статуя на Мартин Лутер, човекът, поставил началото на протестанската Реформация.

статуя на Лутер

Заслужава си да влезете и в самата църква, красива е, а ако искате – може да посетите и криптата с комбиниран билет от 7 €.

църквата отвътре

Аз бих ви препоръчала и друга гледка от кула, която не е чак толкова популярна и изисква доста повече усилия откъм изкачване на стълби.

16. Църква Св. Петър

гледка от църквата Св. Петър

Тук гледката не е на открито, което е минус, но пък виждате града от различни ъгли през малки прозорчета.

гледка от прозорчето на църквата

Определено си заслужава, ако сте в добра физическа форма и не страдате от клаустрофобия, тъй като на места става доста тесничко. Вижте кадри от спиращите дъха гледки, на които може да се насладите:

Цена: 3 €

17. Филхармонията на Елба

Филхармонията на Елба

Иска ми се да завърша с любимата си гледка от високо в Хамбург и с любопитни факти около сградата, която я предлага.

Бивш пристанищен склад и стъклена конструкция в Хафенсити, се превръщат в модерен архитектурен комплекс, предизвикал съдебни битки и обществени дебати, заради стойността си от почти 870 милиона € (в началото проекта е бил за около 200 милиона €) и забавянията в строежа (построяването му отнема около 10 години).

Печели си и прозвището “културно строителство на века”, като сред вероятните причини за това са, че помещава 3 концертни зали, кристалната фасада на сградата е изключително впечатляваща сама по себе си – наподобява вълна и айсберг, а в плочките са вградени радарни пиксели, които биха попречили на кораб да се доближи до нея и съответно да я блъсне.

Ако всичко това не е събудило желанието ви да видите Филхармонията на Елба, вижте последният ми аргумент – може да се качите на терасата напълно безплатно (трябва само да се наредите на касите за билетче, с което да минете). Ще ви посрещне интересен ескалатор, който ще ви отведе до терасата.

От нея се откриват панорамни гледки към река Елба и към различните части на града. Препоръчвам!

гледка Филхармония

Работно време: 9:00-00:00 ч.

Имайте предвид, че уикендите има по-голям наплив и може да ви се наложи да почакате, тъй като пускат определен брой туристи наведнъж.

Надявам се публикацията за Хамбург да ви е харесала! А ако ще пътувате натам – набележете си забележителности и не губете време. Зеленият град ви очаква! =) 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (3)

Валентина Георгиева

Великолепно разказано Все едно, че вече съм посетила Хамбург

anonymos_112

поне да бяхте разрешили да се копира не може човек да си направи домашното

Джорджа Де Марки

Здравейте, съжалявам, че не сте успели да направите домашното си, но сме предприели тези мерки след многократно копиране на съдържанието ни и публикуване като чуждо. Благодарим за разбирането. Поздрави и успех!