Да се гмуркаш с китови акули в Ослоб, Себу


Категория: Филипините

Автор: Saveti

Дата: 31.03.2020

китова акула
Все още няма гласове.

В тази публикация искам да ви разкажа за 1 от най-вълнуващите си преживявания – да се гмуркаш с китови акули. Звучи доста страшничко. Така си го представях, но да ви кажа честно, не изпитах страх от тези интересни създания.

Какво ще намерите в публикацията?

Гмуркане с китови акули в Ослоб, Себу.

да се гмуркаш с китови акули

Края на миналата година бяхме за 2 седмици във Филипините, а кадрите, които ще ви покажа след малко са от един от най-незабравимите ми дни там.

Този ден започна в 5 сутринта с трепетно очакване. Тъй като има голям наплив от хора, най-добре е да отидете, колкото се може по-рано. Става дума за Ослоб, Себу, едно от най-известните места на Филипините, където може да се включите в това уникално преживяване. Другото такова е Донсол.

Самата процедура е следната: разделят ви на групи, дават ви се спасителни жилетки и шнорхел на хората, които нямат, след което ви инструктират.

Най-важното е, че трябва да спазвате разстояние от около 4 метра от китовите акули и не бива да ги докосвате, което е по-трудно, отколкото звучи, тъй като те се движат и са огромни. Ако ги докоснете умишлено ви грози солена глоба или дори затвор. А причината да не бива да се пипат е, че човешката кожа съдържа бактерии и масла, които не влияят добре на китовите акули.

Освен с шнорхел, може да се гмуркате и с дайвинг екипировка. Бих казала, че в случая шнорхелът е по-добрият вариант, тъй като китовите акули стоят на повърхността, заради храната, а екипировката, която дават в Ослоб не е от най-добрите. Наши приятели, които се гмуркаха имаха доста оплаквания от нея.

И така, нареждате се на групички до брега и чакате. Всяка група е с номер, а в момента, в който чуете номера, се качвате на лодка.

Представях си, че ще ни закарат доста навътре в морето. Нищо подобно. Докато чакате, виждате всички лодки, които са на около 100-тина метра  разстояние от брега.

Вероятно ще попитате дали китовите акули са в клетки. Не, не са. Но да ги видите е гарантирано, тъй като в отделни съседни лодки има по 1 човек, който ги привлича и „направлява“ посоката им, като им хвърля храна, или по-конкретно смлени скариди.

Защо е гарантирано, че ще видите китовите акули?

гмуркане с китови акули

Ослоб всъщност се е превърнало в едно от емблематичните места за любителите на подводните емоции, благодарение на рибари от малко съседно селце (Там аван) на около 10 км от Ослоб, които започнали всеки ден да хранят китовите акули, които преминавали покрай бреговете само сезонно.

Резултатът е, че акулите са свикнали да получават храна и от тогава могат да се наблюдават от съвсем близко през цялата година, което прави от Ослоб (Филипините) световноизвестна туристическа атракция от 2011г. насам.

По принцип предпочитат температурата на водата да е между 21 и 25 °C и са разпространени във всички тропични и субтропични морета.

Но да се върнем към преживяването от първо лице.

Нашата група беше 19-ти номер. Чакаме, чакаме и чуваме, че е дошъл нашият ред. Качваме се на лодката и след около 3-4 минути тя спира и капитанът на лодката ни казва „Скачайте“.

Честно казано, очаквах да е по-страшно, но когато любопитството надделява, просто скачаш без да се замисляш особено. В момента, в който скочиш в хладната вода ти става студено, но бързо забравяш за това, щом потопиш главата си под водата.

На няколко метра от себе си, виждаш тези огромни, но същевременно елегантни създания, които правят плавни движения и се хранят до теб, отваряйки широко огромните си усти.

Единствено трябва да внимавате, като се приближават към вас, тогава може би е единствения момент, в който се чувстваш леко застрашен, тъй като наистина са доста големички.

Ето и видео, от което ще може да добиете представа:

Вероятно в главите ви изниква въпроса “Опасно ли е? Могат ли да те нападнат?”

Както вече споменах, те хапват смлени скариди, планктон и малки рибки и не се интересуват от вас. Считат се за безопасни за човека (ако не ги закачате).

Ако искате да научите повече за тези интересни създания, ето и

10 любопитни факта за китовите акули

любопитни факти за китовите акули

1. Китовата акула е всъщност най-голямата риба в света.  Може да достигне до над 12 метра дължина, а устата й е широка повече от 2 метра. Звучи страшничко, нали?

2. Китовите акули не са китове. Те са акули, но въпреки това се считат за безопасни за човека. Напомнят на китове по размери и по начина си на хранене.

3. Теглото им може да достигне 15 тона!

4. Използвайки хрилете си, китовите акули могат да обработват над 6000 литра вода на всеки час. Филтрирайки водата, те се хранят с планктон, дребни рибки, мекотели и ракообразни.

5. Китовите акули разполагат с около 3000 мънички зъба, но не ги използват за хранене, тъй като филтрират водата.

6. Китовите акули определено не са сред най-бързите плувци. Обикновено достигат скорост не по-висока от 5 км/ч. Те плуват, движейки телата си настрани, за разлика от други акули, които използват опашките си, за да плуват.

7. Китовата aкула може да се гмурка на голяма дълбочина – до 700 метра. Въпреки това, тя предпочита да плува в повърхностния слой на водата – на дълбочина не повече от 70 метра.

8. Тези елегантни създания имат сравнително дълъг живот – до около 100 години.

9. След като китовите акули достигнат полова зрялост (на около 30 години) и забременеят, те раждат доста малки, но ги оставят да се грижат за себе си сами, в резултат на което само около 10% реално оцеляват до зряла възраст.

10. Китовите акули са застрашен вид. Основната им заплаха е риболова, търсенето на перки от акули, чернодробно масло и месо.

Финал:

Искам да вметна, че това беше едва началото на приключението. Целият ден беше изпълнен с много адрелин, нови изживявания, усмивки и вътрешно удовлетворение.

След гмуркането с китови акули в Ослоб, отскочихме до близък водопад, придвижихме се с лодка до красивия остров Симилън, след което пътувахме с автобус (и се молехме за животите си, тъй като шофьорите там карат като ненормални и изпреварват на завои с 0-ева видимост)… за да стигнем до невероятно място – водопадите Кавасан, където се пуснахме със зиплайн, а след това се впуснахме в 3-4 часово приключение каньонинг (canyoneering) при водопадите Кавасан.

В отделна публикация ще ви разкажа подробно и за продължението. 🙂

А вие бихте ли се гмуркали с китови акули?? Споделете в коментар!

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.