Генуа – 5 места, които екскурзоводът няма да ви покаже


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 25.10.2015

Генуа

Генуа – 5 места, които екскурзоводът няма да ви покаже

Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 25.10.2015

Генуа е град в Италия, известен най-вече с пристанището си и аквариума си, вторият най-голям в Европа, както и с това, че е роден град на Христофор Колумб.

Градът разполага с няколко най-известни забележителности, но аз искам да ви разкрия 5 неща (и малко повече), които екскурзоводът няма да ви покаже. Генуа има сантиментална стойност за мен, така че ето какво ще ви посъветвам.

Гледка от високо към Генуа, разходка сред рози и много зеленина, аперитив и разходка край морето с вдъхновяващи гледки, посещение на „скрити” дворци, италианско капучино из тесните улички и стенописи .

Ако вече познавате Генуа, или ако никога не сте били там, открийте я по този начин. Това са 5 неща, които да направите, за да се влюбите в нея.
пристанището

Надали някой екскурзовод ще ви ги покаже, най-малкото поради липса на време. Генуа не е много голяма по площ (1840 кв.км.), 2-3 дена са напълно достатъчни, за да разгледате и да се потопите в тази италианска и все пак малко по-различна атмосфера.

Как да се придвижим

До Генуа може да пътувате със самолет, като няма директен полет – вариантите са София- Рим, Рим – Генуа, или самолет София – Милано и от там влак до Генуа (минават горе-долу на всеки час, а пътят отнема около 2 часа с влака).

В града има метро, автобуси, влакове, с които може да се придвижите, но като цяло разстоянията не са много големи и може да ги взимате и пеша, ако разполагате с достатъчно време. А сега нека преминем към по-интересната част.

Къде да отседнем в града?

Най-удобно е да отседнете някъде в центъра или около него (около Viale X Settembre е моят любим вариант).

Ако още нямате регистрация в Airbnb (изгоден и удобен начин за пътуване), може да си направите чрез този линк, като ще получите 50 лв бонус за първата си резервация (на стойност над 130 лв), за което аз ще получа 25 лв.

Забележителности в Генуа

Ще започна с по-известните, които няма как да не отбележим:

Площад Де Ферари – това е главният площад в Генуа, с прословутия си фонтан.

площад Де Ферари
Площад, на който почти всички жители на града си уговарят среща, за да се разхождат после по тесните улички. Площад, на който се намира и

Дворецът на дожите, от където някога са властвали над Генуа. Днес е превърнат в музей, където често се излагат интересни изложби. Билетите и работното време за различните изложби са различни.

Фарът

Фарът се  превръща в символ на Генуа, едно от най-важните пристанища в Европа от едно време.

Фарът
Със 117-те си метра се вижда отдалеч и е осветявал пътя на хиляди кораби още от Средновековието. Това е било едното и предназначение, а другото – да бъде защитна крепост. Крепостта на фара е престроявана повече от веднъж през годините.

Дотам може да се стигне само пеша, става дума за около 600 метра като се тръгне от улица Милано, минавайки между паркинга на шопинг центъра и хотела Columbus Sea.

Музеят и Фарът могат да се посетят:

всички съботи и недели и празнични дни от 14:30 до 18:30 ч.

Цена: 6 евро, (намален – 4 евро)

старото пристанище

Наред с Фарът, разбира се, старото пристанище, до което се стига по тесните улички на Стария град на Генуа, където се намира и една от най-известните забележителности, а именно

аквариумът
Аквариумът

Вторият най-голям аквариум в Европа, радост за малки и големи, желаещи да видят разнообразни видове от морския свят. Привлича милиони туристи. А ако се разходите около него, ще видите и интересен пиратски кораб.
пиратски кораб

Къщата на Христофор Колумб, където откривателят е отраснал (но всъщност има съмнения дали е така, тъй като къщата се намира в центъра на града, а според историята не е била точно там).

къщата на Колумб
Все пак, ако желаете да я видите, намира се на площад Данте, входът е 5 евро, но повечето посетители не са очаровани от интериора, така че може да хвърлите само поглед отвън.

Катедрала Сан Лоренцо – Дуомото на Генуа – най-важният католически център в града.
Дуомо

Ето че дойде време да преминем към 5-те неща, които екскурзоводът няма да ви покаже:

5. Дворците Роли – Palazzi dei Rolli – част от световното наследство на ЮНЕСКО

През 1576 принцът на Република Генуа Андреа Дория наредил изпълнението на дворците Роли: всъщност представлявали списък за построяване на най-разкошните имения за собственици на кораби, банкери, известни личности на града, тоест всички важни хора, представляваща аристокрацията на Генуа. За да разберете каква е била Златната ера на града, посетете ги.

дворците

42 от 80-те Palazzi dei Rolli в Генуа са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, като се започне с музеите от Strada Nuova включително Palazzo Rosso, Palazzo Bianco и Palazzo Tursi. Също Palazzo Reale и Palazzo Spinola, където има портрети на генуезката аристокрация са дело на художници като Рубенс и Ван Дайк. Следете и събитието, наречено Rolli Days, специален уикенд, в който някои от най-красивите сгради (на частници, институции и банки), са отворени за посещение.

Роли

4. Basilica della Santissima Annunziata del Vastato:

Това е един скрит скъпоценен камък на Генуа. По-малко известна, по-малко видима и забележима отвън спрямо Дуомото, тази базилика поднася страхотна гледка на онези, които въпреки това са влезли да я посетят. отвън
Това е една симфония от циментова замазка, мрамор, стенописи, която омагьосва, удивлява посетителите.
базиликата
Ако сте в Генуа и я търсите, питайте за площад Нунциата – piazza della Nunziata, защото в противен случай много от хората няма да могат да ви кажат къде се намира.

 

3. Поглед от високо над Генуа – Спианата Кастелето (Spianata Castelletto)

Генуа е вертикален град, за да се придвижите от центъра към хълмовете, може да използвате асансьори, които бързо да ви заведат до горната част на града.

Най-известен сред тях е асансьорът на Castelletto, “пътят към небето”, според поета Джорджо Капрони, заради невероятната гледка, която се открива към старата част на града, към покривите, пристанището, морето и крайбрежието на Лигурия.

гледка
От тук можете да видите цяла Генуа, включително Музея на ориенталското изкуство на Едуард Киасоне, в който се помещава най-голямата колекция от японското изкуство в Италия.

2. Бокадасе – Boccadasse

Това е може би най-сниманото кътче от Генуа, употребявано за картички, а ако го посетите, ще разберете защо. Ще ви подскажа: защото тук, макар да сме 2015 година, изглежда че времето е спряло в началото на 90-те. Спуснете се по уличката до църквата на Свети Антонио, като идвате от Корсо Италия – крайморската в Генуа.

Корсо ИталияНяма човек който да не я знае, не пропускайте и да се разходите по нея, докато гледате към морето.

Бокадасе
Ако не ви се върви много пеша, има автобуси, които спират точно пред уличката, която слиза надолу към Бокадасе (спирка Бокадасе – например автобус номер 32 от гара Бриньоле).

Мястото е мъничко, но изключително живописно. Очарова с разноцветните си къщи, синьото море и скалите. Определено препоръчвам и да постоите малко на тях, тъй като гледката към морето и минаващите кораби е не по-малко завладяваща.

Как да не обичаш този град…

1.      Невероятна разходка в парк Ди Нерви (Parco di Nervi)

До най-известния и обичан от всички парк в Генуа, може да стигнете най-лесно с влак. Стига се бързо – за около 10-тина минути от гара Бриньоле, а билетът струва 1.60 евро и важи за 100 минути, като трябва да го валидирате преди да се качите. Дори да сте за малко в Генуа, не пропускайте да отидете! Определено си заслужава.

Щом влезете в градините, ще усетите как въздухът се променя, как вдишвате чист планински въздух. Разходете се спокойно из многото зеленина, вижте къщите нагоре по склоновете, ако имате време, там е перфектното време да почетете книга.  Децата също обожават този парк, където могат да играят и тичат на воля. Девет хектара градини, населени с катерици и екзотични растения, които обграждат три вили: Gropallo, Сера и Grimaldi Fassio (където се помещават и важни музеи на изкуството).

парка

Освен това, между май и юни цъфтят известните рози на Розето, красиви и ароматни.

рози
Винаги когато се обикаля по забележителности човек има нужда от разнообразие и почивка сред зеленината, така че горещо ви препоръчвам да го направите. Но тук има и друго. От парка може да преминете към следващата най-впечатляваща и спираща дъха гледка според мен.

Разходка на Нерви

Следвайте зелените пътеки и ще ахнете, когато синьото море се появи неочаквано между зеленината на парка.

разходка

Гледката, която се открива е меко казана невероятна. Може да направите дълга разходка, около два километра, по крайбрежната улица, да седнете и да се полюбувате на морето, сами или в компания.
Нерви
Уникално е!

Нерви Генуа
Не пропускайте и да опитате някои от така вкусните Традиционни ястия в Генуа!

Надявам се да съм била полезна! Ако статията ви е харесала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и/или споделите! =))

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.