Как да получим до €600 обезщетение при закъснял или отменен полет

Проверете дали имате право на обезщетение с няколко лесни стъпки, попълвайки калкулатора по-долу.

Според регламент Регламент ЕО 261/2004 на Европейския съюз имате право на €250 до €600 обезщетение ако полета Ви е отменен или закъснее с над 3 часа. Разбира се зависи и от причината на закъснение и някои други фактори. Ако сте скептични моля прочетете нашите Често задавани въпроси.

Ако имате въпроси, пишете ни на info@saveti.bg.

Проверете дали имате право на обезщетение:

С калкулатора на нашата страница можете лесно и бързо да проверите дали Ви се полага обезщетение и на каква стойност, а ако желаете нашите партньори от AvioClaim могат да Ви помогнат бързо и лесно да го получите. Те са екип от адвокати и имат стотици успешно издействани обезщетения през последните години.

Важно: Дори да Ви е отказано обезщетение, или друг да не е успял, нека проверим. Имаме множество случаи, в които сме превърнали НЕ в ДА, а правото Ви важи 2 години.

Отзиви от клиенти:

Какво обезщетение Ви се полага?

В зависимост от разстоянието на полета:

€250

за полет до 1500 km

€400

за полет до 3500 km

€600

за полет над 3500 km

Кога пътниците имат право на обезщетение за закъснял или отменен полет?

Обезщетение полетПри пътуване с въздушен транспорт се случва полетите да закъснеят или да бъдат отменени, а това може да се дължи на множество фактори. Ако отмяната или закъснението на полета е по вина на авиокомпанията, като пътник имате право да получите обезщетение.

Закъснението на полет е разликата във времето между планирания час на излитане или пристигане и реалния час на излитане или пристигане. В същото време, отмяната на полет е неизпълнение,  съгласно предварително определен план на полета.

От всички неща, които могат да ви изнервят на летището, най-неприятно е да виждате на екрана съобщенията „закъснял“ и още по-лошо – „отменен“ до полета си. Да не говорим за странния феномен на свръхрезервация на гишето за регистрация или за това, че всички куфари на полета са извадени… освен вашия. Хубавото е, че в голяма част от тези случаи Ви се полага обезщетение, и ние можем да Ви съдействаме.

Точно заради такива случаи Европейския Съюз въведе Регламент 261/2004, който защитава правата на пътниците. Той гарантира, че стига да знаете правата си, можете да поискате обещетение за неприятностите, настъпили, заради закъснение или отмяна на полета ви.

Обезщетение полет важно

В кои случаи на забавяне имам право на обезщетение?

Какви права имате, когато полетът ви закъснее?  При закъснение на самолета с поне два часа, авиокомпанията е длъжна да се погрижи за вас. Като част от вашето „право на грижа“, авиокомпанията трябва да осигури:

  • храна и напитки в зависимост от продължителността на полета (може да са под формата на ваучери за храна).
  • достъп до телефон и/или електронна поща, за да можете да предприемете мерки (може да искате да уведомите семейството си или да отмените наемането на автомобил).
  • настаняване и трансфер от летището до хотела, ако закъснението е за една нощ.

Ако поискате помощ, но персоналът откаже да ви съдейства, вземете мерки сами: купете храна и напитки и, ако е необходимо, си осигурете хотел. Не забравяйте да запазите касовите си бележки: по-късно можете да поискате възстановяване на сумата от авиокомпанията. Не забравяйте също, че авиокомпанията възстановява само „разумни разходи“.

Закъснение на самолета с 3 или повече часа

Ако самолетът е закъснял с 3 или повече часа от предварително обявения за излитане, можете да претендирате за всички горепосочени обезщетения.   Интересно е също така, че ако самолетът пристигне на местоназначението 3 часа или повече по-късно от първоначално планираното, можете да поискате обезщетение.

Сумата варира в зависимост от общото разстояние – можете да използвате различни приложения, за да изчислите разстоянието на полета, продължителността на закъснението.

Обезщетение според разстояниетоКакто вече казахме, времето на закъснение също влияе върху размера на обезщетението. За полети, по-дълги от 3500 км, но със закъснение по-малко от 4 часа, можете да получите 50% от посочената сума.

Отмяната на полет

Отмяната на полети е малко по-сложна. Моментът, в който сте уведомени за анулирането, определя обезщетението. Освен това авиокомпанията трябва да се погрижи за вас, както е описано по-горе.

Когато сте информирани за отмяна на полет, авиокомпанията ви предлага следните възможности:

  • възстановяване на стойността на полета по същата резервация със същата авиокомпания (полет в двете посоки или свързващ полет)
  • алтернативен полет за достигане на дестинацията (наричан още друг маршрут)

Какво се случва, ако полетът бъде отменен по средата на пътуването?

Авиокомпанията ще ви предложи алтернативен полет или възстановяване на сумата, но ако приемете възстановяването, тя ще ви предложи начин да стигнете до летището на заминаване. Ако сте били уведомени за отмяната на полета поне 2 часа предварително, авиокомпанията трябва да се погрижи за вас, да ви осигури храна, средства за комуникация и, ако е необходимо, хотел и трансфер.

Право на обезщетение в случай на отмяна на полет

В допълнение към горното можете да получите и обезщетение. Това зависи най-вече от времето на пристигане на алтернативния полет, предложен от авиокомпанията: Ако сте закъснели с 2 или повече часа в сравнение с първоначалния си полет, можете да получите обезщетение. Ако закъснеете с по-малко от 2 часа, няма да получите компенсация. Вторият критерий, който определя правото ви на обезщетение, е моментът, в който сте били информирани за отмяната.

Кога не можете да претендирате за обещетение?

Съществуват обстоятелства, при които нямате право да претендирате за обезщетение. Това е когато:

  • компанията ви уведоми с двуседмично или по-дълго предизвестие;
  • когато ви уведоми с предизвестие между 2 седмици и 7 дни и ви предложи друг полет, който заминава най-много 2 часа по-рано и закъснява с не повече от 4 часа;
  • когато ви уведоми с предизвестие, по-кратко от 7 дни, и ви предложи полет, който заминава най-много 1 час по-рано и закъснява с не повече от 2 часа;
  • или когато ви предложи алтернативен полет, който закъснява с не повече от 3 часа.

Освен това,  има и извънредни обстоятелства – мълнии, спешни медицински случаи, ограничения в контрола на въздушното движение, политическа нестабилност.. Други причини, като например,  технически трудности и оперативни обстоятелства, не са освободени от плащане на обезщетение. Не забравяйте, че стачките също не са изключени: ако полетът ви е бил отменен,  поради стачка, отново имате право да предявите иск.