Дубай – стоманена джунгла сред пустинята


Категория: Обединени арабски емирства

Автор: Цветилена Симеонова

Последно обновена: 27.10.2019

Дубай

Дубай е място, което трудно би се вписало в представите ни за арабска държава. Архитектурата може да съпернични по бетонени, стъклени и плексигласени небостъргачи дори и на огромната и вечна Голяма ябълка – Ню Йорк. Тя се допълва още от множество лъскави хотели, луксозни вили с равни покриви и приказни дворци в ярки цветове. Старата арабска архитектура почти не се среща. А въпреки невероятните горещини през деня, палмите и тревите са винаги свежи и зелени.
Разгледайте малко снимки, за да добиете представа:

Идеята за арабска държава се губи и някъде измежду цветистия микс от хора от всякакви раси и националности. Белите арабски кърпи и полички на мъжете араби (под които се твърди, че не се носи нищо) някакси се губят на фона на традиционните одежди на индийци, пакистанци и иранци, отишли в Дубай, защото там има работа. Емирството е пълни с гастарбайтери от цял свят, сред които и няколко хиляди българи. А колкото и странно да ви се стори, условията за труд и заплатите там са ниски, а животът на обикновения работник – скромен.

За разлика от много други мюсюлмански държави, Дубай сякаш леко се е поевропеизирал – ислямските нрави в облеклото и поведението не се спазват стриктно. Може да видите както арабски жени с къси поли и потници, така и напълно забулени. Наказанията обаче спрямо местните жени са строги – забранено е дори да ги снимате без тяхно съгласие, а нарушителите се глобяват (доста солено) и моментално се депортират. Улиците са с лекарска прецизност чисти, а алкохол може да се намери само в баровете на хотелите и то на доста високи цени. За сметка на това пък за жените редовно се носят питиета от заведението.

Дубай за туристите

За почиващите, обаче, Дубай може да бъде както райско кътче, така и твърде комерсиализирана „пластмасова фантазия“. Критиците често взимат на подбив това, че единственото развлечение за туристите са огромните шопинг молове и гигантските сгради и има остра липса на театри, музеи и културни събития. Почитателите на Дубай пък защитават емирството с идеята, че то е създадено с цел да печели от туризъм (като се твърди, че тези печалби са дори по-големи от приходите от производство на петрол) и магията е в това да има неща, които са „най в света“. Най-големи сгради, най-огромни хотели, най-дълъг пешеходен мост и т.н.

А Дубай е и мястото, което може би може да се похвали и с най-скъпите коли – само за час разходка из пътищата на страната и ще се нагледате на повече Поршета, Ламбургинита и Астън Мартини, отколкото ще срещнете в Европа за цял един живот.

Забележителности в Дубай

Нека обърнем малко внимание и на забележителностите, които задължително трябва да посетите, ако решите през ваканцията си да летите до Дубай:

Бурж ал Араб

Това е най-луксозният, най-високият и единственият 7-звезден хотел в света. Характерното за него е, че е разположен на 200 метра навътре в морето, издигнат върху изкуствена конструкция и е с форма на кораб с вдигнато платно. Висок е 321 метра, които са разделени на цели 60 етажа. Външният вид обаче е нищо в сравнение с вътрешния – типично по арабски целият е украсен със злато и с от скъпоценни по-скъпоценни камъни.
Дубай2
За справка – ако искате да нощувате в Бурж ал Араб, пригответе си да се изръсите с поне 1 000 евро за вечер, а ако искате просто да го разгледате – ще платите малко по-скромната сума от 100 евро. А специално за гастрономите – в хотела се намира и един от топ 10 на най-добрите рибни ресторанти в света. В него можете да опитате морски деликатеси от цял свят, докато около вас зад дебели предпазни стъкла свободно плуват морски създания от всякакъв вид.

Бурж Халифа

Със своите 828 метра, небостъргачът е най-високата сграда в света. Той е снабден и с най-бързите (двуетажни) асансьора в света – те са общо 57 на брой и се движат със скорост от около 65 км/ч. Но списъкът с „най“ не свършва дотук – в Бурж Халифа се намира и най-високо разположеният ресторант в света, а на 158-я му етаж се намира и най-високата джамия в света.
Дубай3
Любопитна е историята около името на небостъргача – няколко седмици преди завършването му се оказва, че собственикът е натрупал няколко милиарда долара дългове и не може да го довърши. Така на помощ идва президента на Обединените арабски емирства – шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян. Е, явно и на богатите понякога парите не  им стигат!

 

Палм Джумейра

Изкуственият остров е построен под формата на палма с цели 17 листа и е с дължина и ширина от по 5 км. В разклоненията му се срещат много малки и големи хотели, луксозни къщи и сгради, очакващи своите собственици, ресторанти, клубове и множество плажове. А на самата корона на Палмата се намира пищния хотел „Атлантис“. Той се състои от две кули, свързани чрез мост, които заедно образуват формата на голяма пика.

Джамия Джумейра

Без значение каква религия изповядвате, задължително трябва да посетите тази джамия. Тя е изключително впечатляваща със своята облицовка от скъп и лъскав бял камък. По принцип влизането вътре не е позволено, но се организират специални групи за туристи, които искат да се запознаят по-отблизо с арабската култура и да се докоснат до нейния дух. Джамията е построена през 1900 г. и е била религиозно училище. Интересно е, че минаретата й са високи 70 м. и така се нареждат сред най-високите в цял Дубай.

Усуканата кула Каян

Това е най-високата усукана кула в света (какво ли не измислят само и само да са „най“!). Завъртяна е на цели 90 градуса и е висока 74 етажа. Сградата е дело на екипа, създал Бурж Халифа.

Дубай 4

Освен всички тези сгради, в Дубай може да се насладите на сафари в пустинята, градините на чудесата, пеещите фонтани, круиз с арабска галера, дубайско метро,традиционна арабска кухня и незабравим шопинг.

Разстоянията в Дубай са големи, но такситата и като цяло цените не са скъпи. Реално най-скъпо излиза самото пътуване до там.


Booking.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.