Защо fibank блокира работата си с криптовалути?


Категория: Актуално

Автор: Мариела Кръстева

Дата: 09.12.2017

Биткойн
5/5 - (4 votes)

Макар засиления интерес към криптовалутите, търговията с тях е спряна. Плащанията към български борси не работят за разлика от тези към международните.  Българските борси не приемат поръчки, а причината е в техния партньор Фибанк (ПИБ), която е блокирала сметките им на 6-ти декември без да дава обяснение и предварително предупреждение. Защо точно ПИБ?

Фибанк е единствената връзка с международните пазари за криптовалути за българските борси и съответно от тук нататък на тях им предстои да намерят нова банка партньор.

Първоначално, ПИБ е обявила, че временно ще блокира достъпа до сметките на клиентите си във връзка с промени в акаунта в рамките на деня. След това обаче Фибанк не е информирала никой от клиентите си за предстоящите си намерения.

След създалата се ситуация на 8 декември в официалната си страница Fibank излезе със заявление, че спира работата с криптовалутите. Съобщението на банката обясни, че банките, с които работи в тясна кореспонденция, отказват да приемат преводи за покупко-продажби на валутите и това налага прекратяване на работата ѝ в тази сфера. Освен това, всички търговци на криптовалути имат възможност да разполагат със средствата си, за да се разплащат с клиентите си.

Решението на банката създава неприятна ситуация за доста хора, които се намират в така наречената “заварена ситуация”. Утеха за някой е, че ще им бъдат възстановени част от изпратените пари след прекратяването на достъпа. А кога ще се очаква това – все още не е сигурно.

Кого засяга този проблем с криптовалути?

Така създалата се ситуация създава трудности на търговци през българските платформи. Какви са алтернативите? От crypto.bg споделят, че има и други начини да продължат работата си – онлайн банки, кеш терминали и др., но е важно оттук  нататък да се наложат правила, които да се спазват.

Различни теории за ситуацията с Фибанк и работата с криптовалути

В онлайн пространството се настаниха всякакви удобни теории за случилото се като например, че банките са изплашени от биткойна и предприемат действия, за да го унищожат. Според друга теория, че от Фибанк все още не са открили задоволителен механизъм за двете страни за продажбата на виртуални монети. Именно това е причината за взетото решение за спиране на работата с криптовалутите.
Липсва официално заявление на останалите български банки по въпроса с криптовалутите.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.