Защо fibank блокира работата си с криптовалути?


Категория: Актуално

Автор: Мариела Кръстева

Последно обновена: 09.12.2017

Биткойн

Макар засиления интерес към криптовалутите, търговията с тях е спряна. Плащанията към български борси не работят за разлика от тези към международните.  Българските борси не приемат поръчки, а причината е в техния партньор Фибанк (ПИБ), която е блокирала сметките им на 6-ти декември без да дава обяснение и предварително предупреждение. Защо точно ПИБ?

Фибанк е единствената връзка с международните пазари за криптовалути за българските борси и съответно от тук нататък на тях им предстои да намерят нова банка партньор.

Първоначално, ПИБ е обявила, че временно ще блокира достъпа до сметките на клиентите си във връзка с промени в акаунта в рамките на деня. След това обаче Фибанк не е информирала никой от клиентите си за предстоящите си намерения.

След създалата се ситуация на 8 декември в официалната си страница Fibank излезе със заявление, че спира работата с криптовалутите. Съобщението на банката обясни, че банките, с които работи в тясна кореспонденция, отказват да приемат преводи за покупко-продажби на валутите и това налага прекратяване на работата ѝ в тази сфера. Освен това, всички търговци на криптовалути имат възможност да разполагат със средствата си, за да се разплащат с клиентите си.

Решението на банката създава неприятна ситуация за доста хора, които се намират в така наречената „заварена ситуация“. Утеха за някой е, че ще им бъдат възстановени част от изпратените пари след прекратяването на достъпа. А кога ще се очаква това – все още не е сигурно.

Кого засяга този проблем с криптовалути?

Така създалата се ситуация създава трудности на търговци през българските платформи. Какви са алтернативите? От crypto.bg споделят, че има и други начини да продължат работата си – онлайн банки, кеш терминали и др., но е важно оттук  нататък да се наложат правила, които да се спазват.

Различни теории за ситуацията с Фибанк и работата с криптовалути

В онлайн пространството се настаниха всякакви удобни теории за случилото се като например, че банките са изплашени от биткойна и предприемат действия, за да го унищожат. Според друга теория, че от Фибанк все още не са открили задоволителен механизъм за двете страни за продажбата на виртуални монети. Именно това е причината за взетото решение за спиране на работата с криптовалутите.
Липсва официално заявление на останалите български банки по въпроса с криптовалутите.

За автора: Мариела Кръстева

Мариела Кръстева

Ето и нещичко за мен: Казвам се Мариела Кръстева и вярвам в силата на думите. За мен те формират реалността ни. Обичам да изследвам света около себе си като чета, пиша, пътувам и опознавам нови и интересни места. Вярвам, че пътуването е лично изживяване, което ни прави по-добри, по-истински и по-мъдри хора, затова поне веднъж годишно трябва да идем някъде, където не сме били.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.