Като някой каже Рим, кое е първото нещо, което ви идва наум? Да, на почти всички ни, е именно Колизеумът.

Умишлено не го вписах сред топ забележителностите, защото заслужава специално внимание заедно с Римския форум.

Тук можете да намерите информация за билетите и цените. Като уточнявам, че билетът за Колизеума важи и за Римския форум. За Римския форум, ако се струпат много хора на главния вход, може да повървите малко около него, тъй като има още два входа. Лесно ще ги намерите и ще си спестите чакане. А сега да преминем към описанието.

Колизеумът е символ не само на Рим и на Италия , а и на силата на цяла една империя, където лъвове и гладиатори се изправяли едни срещу други пред хиляди хора; амфитеатърът навремето разполагал с 50 000 седящи места, подредени в 80 редици от пейки. Тези цифри показват величието на този културен паметник.

Иновацията спрямо гръцкия театър била в кръглата му структура, изцяло заобиколена от аудиторията, позволяваща му да побере огромна маса от хора, които да виждат добре.

История

Истинското име на Колизеума е Амфитеатър Флавий, от династията на императора поискал неговото построяване, докато Колизеумът идва от колосалната бронзова статуя на Нерон, която обаче не е запазена. Колизеумът е построен близо до Римския форум между 70 и 72 г.сл.Хр. и е ползван около 500 години.


Макар структурата му да е пострадала сериозно, най-вече заради земетресения, Колизеумът винаги е бил считан за най-великия символ на Римската империя, освен за най-добре запазения пример на римската архитектура.

През 1990 г. е включен в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това на 7 юли 2007 г. Колизеумът е признат като едно от седемте нови чудеса на модерния свят , гласувано от 90 милиона души.

Какво представлява Колизеума?

Колизеумът е огромна постройка с овална форма, дълга 189 метра, широка 156 метра и висока 48 метра (колкото блок на 17 етажа). Твърди се, че е използван като модел за днешните стадиони, предвид гениалния си дизайн и ефективни решения на все още актуални проблеми.colosseo

Използвани са различни строителни техники при построяването му, като е интересно, че строителите е трябвало да копаят до 14 метра, тъй като е бил разположен върху лагуна.

Подземията

Теренът на който са се провеждали игрите, наречен хипогей, представлявал дървена платформа,покрита с пясък. Под него имало сложна система от тунели и стаи, където живеели гладориаторите, осъдените и животните. Открита е и сложна система от дренажи, като се предполага, че е била предназначена за корабни представления, но идеята била отхвърлена от император Домициан.

Социално разделение на публиката

Интересно е разположението на стъпалата. Направени са така че всеки етаж да е предназначен за отделните социални класи.

колизеум отвътре

Подиумът бил предназначен за сенатори, съдии и свещеници, а на най-добрите места била трибуната за императора.

Първият балкон бил запазен за аристократи, непринадлежащи към Сената, вторият, разделен – за богатите граждани и общ – за бедните. Най-горе били най-скромните места, от дърво и без седалки, вероятно за жени от бедни съсловия.

Достъпът до стъпалата ставал чрез специален вход, благодарение на който огромно количество народ можел да влезе за отрицателно време. Било толкова добре проектирано, че 50 000 души можели да бъдат евакуирани за по-малко от 5 минути.

За какво се е използвал Колизеумът?

Както е известно на всички, Колизеумът е бил използван за гладиаторски битки, но не само. В действителност предлаганите събития били повече, като лов на животни, като за целта се използвали предимно животни от Африка, но и за екзекуции, където осъденият на смърт бил убиван като исторически герой. Имало още борби между животните, акробатични представления и възстановки на големи битки.  Гладиаторите били предимно роби или затворници, които били обучавани да се борят с жестокост и смелост, за да върнат свободата си.

gladiatori rim

Събитията често се празнували дълго, както направил император Траян, който чествал победата си в Дачия през 107 г. с игри, които продължили 123 дена и включили 11 000 животни и 10 000 гладиатора.

Легенди

Както сигурно сте забелязали, обръщам внимание на легендите, които се носят за определено място, което посещавам. Ето и тази, която ми се стори най-интересна:

Според някои средновековни митове и легенди, Колизеумът е входът, който води директно към подземния свят, където по здрач душите на мъртвите се скитат в търсене на вечния мир и който вероятно никога няма да намерят, защото са загинали насилствено и преждевременно.

Нова атракция в Колизеума

От 06.06.2015г. посетителите на Колизеума ще се радват на нова атракция: „платформа на зверовете“, вярна реконструкция, като форма и размери, на оригиналния модел, който се използвал от император Домициан за повдигането на около 8 метра височина едновременно на десетки диви животни до арената, сред които мечки , вълци, представители от семейство котки, елени и щрауси.

А за да се движи структурата, тогава, както и сега, е била необходима движещата сила на осем мъже наредени на два етажа в подземията на амфитеатъра, плюс трима, които да я управляват, разположени на горния етаж.

Новата структура е финансирана от американската компания за филмови продукции Providence picture на стойност около 200 хиляди евро. Проектът е замислен още през 2013г. и е реализиран за 15 месеца.

Колизеумът днес

Днес Колизеумът е най-голямата туристическа атракция в Рим, а туристите които всяка година влизат в арената са милиони. Вътре, на горния етаж има музей, посветен на гръцкия бог Ерос, където се излагат временно и други различни и интересни изложби.

Отпред пък, центурионите будят интерес в туристите.

kolizeum centurioni

Това са хора, преоблечени като гладиатори, носещи различни оръжия и флаг с мотото на Древен Рим – „Сенатът и римският народ“. Снимките с тях се заплащат.

Често може да се натъкнете и на младоженци, които се снимат пред Колизеума.

Няма как да не отбележим и, че Via Crucis (Пътят на кръста) на Разпети петък, честван от папата, се случва именно пред Колизеума, където изнася реч и внушително голям кръст с горящи факли осветява небето.

via crucis

Абсурдно, нали? На място, на което са се състояли толкова убийства, папата да изнася речи на Великден…

kolizeum rech

Колизеумът е все още най-големият амфитеатър в света, което доказва значението му.

Заслужава си да се види, но не по-малко си заслужава и Римският форум.

Римският форум

Работно време:

от 8:30 ч. до 16:30 ч. зимата

от 8:30 до 19 ч. лятото

Билетите са общи за Колизеума и Рисмкия Форум. Намира се в непосредствена близост до него.

foro romano

Римският Форум представлява може би най-важната археологическа местност в Рим. Тази зона е обитавана още от Желязната епоха  и превърната в център на градския живот от края на 7 в.пр.Хр. Може да се проследи развитието й вървейки по via Sacra (Свещената улица), която пресича Форума по дължина, в редуването на базилики, храмове и триумфални арки, които са доказателство за величествената история на Рим.

Римският Форум е бил в продължение на векове център на политическата, религиозна и икономическа дейност на Древен Рим. Наричан Forum Magnum ( Великият Форум) или просто Форума, той е разположен в долината между хълмовете Палатин и Капитолия.
Това място първоначално било използвано като некропол. След което станало фон на битката при езерото Курцио, в борбата между римляни и сабини, стигнала до нас благодарение на писанията на Тит Ливий, един от най-известните римски историци.


Booking.com

Интересна история – битката между римляни и сабини

Мен лично много ме впечатли.

Хрониките разказват за измяната на  Тарпея, дъщеря на Спуро Тарпей, командир на римска крепост на Капитолийския хълм. Градът бил труднодостъпен, но дъщерята, след като била подкупена със злато от Тит Таций (главнокомандващ на сабините), оставила отворена вратата на крепостта и оставила въоръжените сабини да влязат в цитаделата. Окупацията на крепостта довела до битката между римляни и сабини на двата срещуположни хълма Капитолия и Палатин. Разказва се, че Ромул, легендарният основател на Рим, успял да отблъсне враговете, като се позовал на гнева на Юпитер, на когото обещал да построи храм в замяна на победата (храма на Юпитер Статор „Възпиращият“, построен тогава в близост до форума).

Битката завършила с подписването на мир между двата народа, след намесата на сабинските жени, които се притекли да разтървават бащите си – сабини и съпрузите си – римляни. Двете армии се трогнали от гледката и прекратили битката.

битка римляни сабини

След съвещание било взето решение Ромул и Таций да станат царе и да управляват съвместно двата народа: римляни и вече приобщените сабини. Територията на Рим нараснала значително, а културите на двата народа се смесили: сабините възприели Римския календар, а римляните – бронята и продълговатата форма на щита.

Паметници и храмове на територията на Форума

Римският Форум е преминал през различни периоди, през които е обогатяван със сгради и паметници.

През царския период (VI век пр.) трябва да отбележим Черният камък (от Lat Lapis – камък | Нигер – черен.), павирана площ от тъмен камък, свързана с легендата за смъртта на Ромул; и Ростра трибуната, от която политиците изнасяли речите си на римските граждани.

Храмът на Веста, важен храм, посветен на богинята на семейното огнище и семения живот. Огънят символизирал благополучието на римската държава, поради което весталките денонощно бдели над огъня да не угасне, тъй като това било лоша поличба. Римляните пренасяли от огъня в новопостроените селища за късмет.

От републиканския период датират сградата Табуларий, използвана за съхранение на държавни актове и постановления и базиликата Емилия, ползвана като съдебна сграда.

От императорския период датират храма на Божествения Юлий Divus Iulius, посветен на Юлий Цезар на мястото, където е била погребалната клада на Цезар. На това място Марк Антоний показва напоената с кръв дреха на Цезар пред тълпата и с това подпалва най-голямата гражданска война в историята на Древен Рим.

Храмът на Конкордия, посветен на древноримска богиня на съгласието, построен като символ на сключения социален мир между патриции и плебеи.

През Средновековието и съвременната епоха, Римският Форумбива разрушен. Голяма част отмонументалнитепространствабили включени всредновековнипостройки, в някои случаи дорипревърнати в пасбища и използвани за други селскостопански цели.

Някои храмове и светилища са напълно разрушени през Възраждането от папа Юлий II, който превърнал Форума в място за материали, които да бъдат употребени за построяването на модерни сгради.

Днес най-запазени са арките на Тит, на Константин и на Семптимий Север, изрисувани с надписи, скулптури и декорации.

arka konstantin

 

arka tit

septimii sever arka

Надявам се статията да ви е харесала!

 

 

Колизеумът в Рим
5/5 от 35 гласа

6 COMMENTS

  1. Просто ме кефиш, браво. Пространствено и обстоятелствено. Звучи като приказка. Поздрави.

    • Хаха, благодаря! Изключително се радвам на такива коментари! Поздрави!

  2. Здравейте, имате ли набрлюдения в безплатните недели дали е ужасяващо дълго чакането и струва ли си според Вас риска от това да се загуби твърде много време?

    • Здравейте, Ирина! Аз лично не съм била в неделя, но съм чела доста по темата и определено се чака повече отколкото в нормален ден и има голяма навалица от туристи. Риск със сигурност има, вече зависи от приоритетите и преценката на човек. Ако имате ограничено време, бих препоръчала да си запазите билети в друг ден и да минете в неделя или сряда през площада, ако искате да видите Папата. Надявам се да съм помогнала!

  3. Здравейте, първо да отбележа, че съветите Ви са много полезни за всеки пътуващ до Рим с индивидуална програма. Прочетох Вашите статии и съвети в коментарите и бих искала да Ви попитам, дали на 01.04 Колизеума ще е отворен? Аз пристигам на 01.04 и ще е невъзможно да отида до Ватикана, но в сряда на 04.04 ще запазя билети. В този случай бихте ли ми помогнали с планирането на посещението на Колизеума? Благодаря Ви.

    • Здравейте Диляна, изключително се радвам да чуя, че съветите ми са били полезни! На 1.04 Колизеумът не само ще е отворен, а тъй като освен италианския Великден, се пада и първата неделя от месеца от инициативата „неделя в музея“ – входът е безплатен! Освен Колизеума и Форума, на тази дата може да посетите безплатно и Замъкът Сант Анджело, Галерия Боргезе и още много национални музеи. Със сигурност ще има доста хора, но пък входът е безплатен! Може да минете и да прецените дали Ви се чака (според опашките). Желая Ви страхотно изкарване!

Напишете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...