Колизеумът в Рим – великият символ на Римската империя


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.08.2022

Колизеум в Рим

Като някой каже Рим, кое е първото нещо, което ви идва наум? Да, на почти всички ни, е именно Колизеумът.

Колизеумът е символ не само на Рим и на Италия, а и на силата на цяла една империя, където лъвове и гладиатори се изправяли едни срещу други пред хиляди хора; амфитеатърът навремето разполагал с 50 000 седящи места, подредени в 80 редици от пейки. Тези цифри показват величието на този културен паметник.

Иновацията спрямо гръцкия театър била в кръглата му структура, изцяло заобиколена от аудиторията, позволяваща му да побере огромна маса от хора, които да виждат добре.

Съдържание:

Колизеума – билети и раб.време

арка колизеум

Най-добре си запазете билети онлайн, тъй като наистина така прескачате километричните опашки.

Линк за запазване на билети за Колизеума: тук

Цени: (към 20.12.2019г.)

16 евро + 2 евро запазването на билет – за възрастни

2 евро за лица от 18 до 25 год.част от ЕС + 2 евро за резервация

Безплатен вход за лица под 18 год.+ 2 евро за резервация

Важно: безплатен вход всяка първа неделя от месеца; за тогава не могат да се правят резервации;

Раб. време: всеки ден от 8:30ч. до 16:30-17:30 (зима) или 19:15ч. (от март до август).

Уточнение: билетът за Колизеума важи и за Римския форум. За Римския форум, ако се струпат много хора на главния вход, може да повървите малко около него, тъй като има още два входа. Лесно ще ги намерите и ще си спестите чакане. А сега да преминем към описанието и си направим едно пътуване назад във времето.

История

Истинското име на Колизеума е Амфитеатър Флавий, от династията на императора поискал неговото построяване, докато Колизеумът идва от колосалната бронзова статуя на Нерон, която обаче не е запазена. Колизеумът е построен близо до Римския форум между 70 и 72 г.сл.Хр. и е ползван около 500 години.

Макар структурата му да е пострадала сериозно, най-вече заради земетресения, Колизеумът винаги е бил считан за най-великият символ на Римската империя, освен за най-добре запазеният пример на римската архитектура.

колизеум

През 1990 г. е включен в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това на 7 юли 2007 г. Колизеумът е признат като едно от седемте нови чудеса на модерния свят , гласувано от 90 милиона души.

Какво представлява Колизеума?

Колизеумът е огромна постройка с овална форма, дълга 189 метра, широка 156 метра и висока 48 метра (колкото блок на 17 етажа). Твърди се, че е използван като модел за днешните стадиони, предвид гениалния си дизайн и ефективни решения на все още актуални проблеми.

Използвани са различни строителни техники при построяването му, като е интересно, че строителите е трябвало да копаят до 14 метра, тъй като е бил разположен върху лагуна.

Подземията

Теренът на който са се провеждали игрите, наречен хипогей, представлявал дървена платформа,покрита с пясък. Под него имало сложна система от тунели и стаи, където живеели гладориаторите, осъдените и животните. Открита е и сложна система от дренажи, като се предполага, че е била предназначена за корабни представления, но идеята била отхвърлена от император Домициан.

Социално разделение на публиката

колизеум

Интересно е разположението на стъпалата. Направени са така, че всеки етаж да е предназначен за отделните социални класи.

Подиумът бил предназначен за сенатори, съдии и свещеници, а на най-добрите места била трибуната за императора.

Първият балкон бил запазен за аристократи, непринадлежащи към Сената, вторият, разделен – за богатите граждани и общ – за бедните. Най-горе били най-скромните места, от дърво и без седалки, вероятно за жени от бедни съсловия.

Достъпът до стъпалата ставал чрез специален вход, благодарение на който огромно количество народ можел да влезе за отрицателно време. Било толкова добре проектирано, че 50 000 души можели да бъдат евакуирани за по-малко от 5 минути.

За какво се е използвал Колизеумът?

гладиатор

Както е известно на всички, Колизеумът е бил използван за гладиаторски битки, но не само.

В действителност предлаганите събития били повече, като лов на животни, като за целта се използвали предимно животни от Африка, но и за екзекуции, където осъденият на смърт бил убиван като исторически герой. Имало още борби между животните, акробатични представления и възстановки на големи битки.

Гладиаторите били предимно роби или затворници, които били обучавани да се борят с жестокост и смелост, за да върнат свободата си.

Събитията често се празнували дълго, както направил император Траян, който чествал победата си в Дачия през 107 г. с игри, които продължили 123 дена и включили 11 000 животни и 10 000 гладиатора.

Легенди

Както сигурно сте забелязали, обръщам внимание на легендите, които се носят за определено място, което посещавам. Ето и тази, която ми се стори най-интересна:

Според някои средновековни митове и легенди, Колизеумът е входът, който води директно към подземния свят, където по здрач душите на мъртвите се скитат в търсене на вечния мир и който вероятно никога няма да намерят, защото са загинали насилствено и преждевременно.

Нова атракция в Колизеума

От 06.06.2015г. посетителите на Колизеума ще се радват на нова атракция: “платформа на зверовете”, вярна реконструкция, като форма и размери, на оригиналния модел, който се използвал от император Домициан за повдигането на около 8 метра височина едновременно на десетки диви животни до арената, сред които мечки , вълци, представители от семейство котки, елени и щрауси.

А за да се движи структурата, тогава, както и сега, е била необходима движещата сила на осем мъже наредени на два етажа в подземията на амфитеатъра, плюс трима, които да я управляват, разположени на горния етаж.

Новата структура е финансирана от американската компания за филмови продукции Providence picture на стойност около 200 хиляди евро. Проектът е замислен още през 2013г. и е реализиран за 15 месеца.

Колизеумът днес

Днес Колизеумът е най-голямата туристическа атракция в Рим, а туристите които всяка година влизат в арената са милиони. Вътре, на горния етаж има музей, посветен на гръцкия бог Ерос, където се излагат временно и други различни и интересни изложби.

Отпред пък, центурионите будят интерес в туристите.

Това са хора, преоблечени като гладиатори, носещи различни оръжия и флаг с мотото на Древен Рим – „Сенатът и римският народ“. Снимките с тях, разбира се, се заплащат.

Често може да се натъкнете и на младоженци, които се снимат пред Колизеума.

Няма как да не отбележим и, че Via Crucis (Пътят на кръста) на Разпети петък, честван от папата, се случва именно пред Колизеума, където изнася реч и внушително голям кръст с горящи факли осветява небето.

виа Круцис

Абсурдно, нали? На място, на което са се състояли толкова убийства, папата да изнася речи на Великден…

реч пред Колизеума

Колизеумът е все още най-големият амфитеатър в света, което доказва значението му.

Заслужава си да се види, но не по-малко си заслужава и Римският форум.

Римският форум

римски форум
Работно време:

от 8:30 ч. до 16:30 ч. зимата

от 8:30 до 19 ч. лятото

Билетите са общи за Колизеума и Рисмкия Форум. Намира се в непосредствена близост до него.

Римският Форум представлява може би най-важната археологическа местност в Рим. Тази зона е обитавана още от Желязната епоха  и превърната в център на градския живот от края на 7 в.пр.Хр.

Може да се проследи развитието й вървейки по via Sacra (Свещената улица), която пресича Форума по дължина, в редуването на базилики, храмове и триумфални арки, които са доказателство за величествената история на Рим.

Римският Форум е бил в продължение на векове център на политическата, религиозна и икономическа дейност на Древен Рим. Наричан Forum Magnum ( Великият Форум) или просто Форума, той е разположен в долината между хълмовете Палатин и Капитолия.

Това място първоначално било използвано като некропол. След което станало фон на битката при езерото Курцио, в борбата между римляни и сабини, стигнала до нас благодарение на писанията на Тит Ливий, един от най-известните римски историци.

Интересна история – битката между римляни и сабини

Мен лично много ме впечатли и смятам да ви я разкажа.

Хрониките разказват за измяната на  Тарпея, дъщеря на Спуро Тарпей, командир на римска крепост на Капитолийския хълм. Градът бил труднодостъпен, но дъщерята, след като била подкупена със злато от Тит Таций (главнокомандващ на сабините), оставила отворена вратата на крепостта и оставила въоръжените сабини да влязат в цитаделата.

Окупацията на крепостта довела до битката между римляни и сабини на двата срещуположни хълма Капитолия и Палатин. Разказва се, че Ромул, легендарният основател на Рим, успял да отблъсне враговете, като се позовал на гнева на Юпитер, на когото обещал да построи храм в замяна на победата (храма на Юпитер Статор „Възпиращият“, построен тогава в близост до форума).

Битката завършила с подписването на мир между двата народа, след намесата на сабинските жени, които се притекли да разтървават бащите си – сабини и съпрузите си – римляни. Двете армии се трогнали от гледката и прекратили битката.

битка римляни сабини

След съвещание било взето решение Ромул и Таций да станат царе и да управляват съвместно двата народа: римляни и вече приобщените сабини. Територията на Рим нараснала значително, а културите на двата народа се смесили: сабините възприели Римския календар, а римляните – бронята и продълговатата форма на щита.

Паметници и храмове на територията на Форума

Римският Форум е преминал през различни периоди, през които е обогатяван със сгради и паметници.

През царския период (VI век пр.) трябва да отбележим Черният камък (от Lat Lapis – камък | Нигер – черен.), павирана площ от тъмен камък, свързана с легендата за смъртта на Ромул; и Ростра трибуната, от която политиците изнасяли речите си на римските граждани.

Храмът на Веста, важен храм, посветен на богинята на семейното огнище и семения живот. Огънят символизирал благополучието на римската държава, поради което весталките денонощно бдели над огъня да не угасне, тъй като това било лоша поличба. Римляните пренасяли от огъня в новопостроените селища за късмет.

От републиканския период датират сградата Табуларий, използвана за съхранение на държавни актове и постановления и базиликата Емилия, ползвана като съдебна сграда.

От императорския период датират храма на Божествения Юлий Divus Iulius, посветен на Юлий Цезар на мястото, където е била погребалната клада на Цезар. На това място Марк Антоний показва напоената с кръв дреха на Цезар пред тълпата и с това подпалва най-голямата гражданска война в историята на Древен Рим.

Храмът на Конкордия, посветен на древноримска богиня на съгласието, построен като символ на сключения социален мир между патриции и плебеи.

През Средновековието и съвременната епоха, Римският Форум бива разрушен. Голяма част от монументалните пространства били включени в средновековни постройки, в някои случаи дори превърнати в пасбища и използвани за други селскостопански цели.

Някои храмове и светилища са напълно разрушени през Възраждането от папа Юлий II, който превърнал Форума в място за материали, които да бъдат употребени за построяването на модерни сгради.

Днес най-запазени са арките на Тит, на Константин и на Семптимий Север, изрисувани с надписи, скулптури и декорации.

Надявам се статията за величествения Колизеум в Рим да ви е харесала! Ако това е така, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =) 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (30)

Ani Schamlian

Много богата информация за древен Рим. Като история и всичко е много интересно. Благодаря за хубавата и подробна статия!

Стефан

Здравейте,има ли вход за хора с закупени онлайн билети или се нареждаш на главният вход. Благодаря предварително

Севдалина

Здравейте, пишете много красиво и увлекателно:) Бих искала да Ви попитам за Колизеума, какво означава без раници и обемни чанти? Може ли да се носи дамска чанта или малка раничка? Ние закупихме билети за Колизеума и Ватикана от сайта: GetYourGuide Дали правилно съм избрала да използвам този сайт? Благодаря Ви много :)

Manoela Asenova

Здравейте, Джорджа! Благодаря ви за хубавия сайт с полезни съвети за хората, пътуващи към Рим. Имам един въпрос относно Колизеума и входът за деца.Закупих онлайн билетите за възрастните, но за детето, което е на 12г, няма как. Билетите са с опция да се изпринтат вкъщи. Какво се случва с достъпа на детето?Ще бъде ли необходимо да минаваме през ticket office за да регистрирам детето и платя резервационната такса? Благодаря Ви предварително за отговора!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Маноела! И аз Ви благодаря за хубавите думи, радвам се, че намирате съветите за Рим за полезни! Ако има възможност, закупете онлайн само резервационната такса от 2 евро, за да не трябва да се нареждате на ticket office. Ако не успеете, отидете малко по-рано от запазения час за всеки случай или минете предварително до билетен офис не на централния вход, а на входа на Палатин, за да спестите чакане. Поздрави и дано съм Ви помогнала! Дано си изкарате чудесно!

Йорданка Владимирова

Здравейте! Много ми хареса вашата статия и ми помогна да планирам екскурзията ни до Рим. Срещам проблем със закупуването но билети от посочената страница за Колизеума - светят ми в зелено,че са свободни,но не ми позволява да добавя в кошницата/картата,за да ги купя. Има ли друг гарантиран сайт освен този?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Йорданка! Радвам се, че Ви е харесала и Ви е помогнала! =) Опитайте от този сайт: https://parcocolosseo.it/visita/orari-e-biglietti/. Кажете ми, ако пак срещате проблем, да потърся друг. Поздрави и приятно изкарване!

Ралица

Здравейте Джорджа, много се радвам, че попаднах на Вашата страница, пълна с толкова много полезна информация. Искам да се застраховам и да попитам. Ние ще пътуваме скоро и пътуването ни съвпада с 01.03, което е първата неделя на месеца. Тоест няма нужда да купувам билети за Колизеума и Форума, тъй като в тази неделя входът ще бъде свободен? Ще трябва само да се наредим и да чакаме на вероятно дългата опашка, нали така? Или има нещо допълнително, с което трябва да се съобразим

Джорджа Де Марки

ЗДравейте, Ралица! И аз се радвам, че информацията Ви е била полезна! =) Да, 01.03 ще са безплатни много музеи и забележителности в Рим, включително и Колизеума и Римския Форум, така че ще трябва да се заредите с търпение и добро настроение, тъй като със сигурност ще има доста хора. Вземете си вода, за друго не се сещам. Поздрави и дано си изкарате чудесно!

Соня

Здравейте Павлина! И аз като закупих билети за Колизеума получих на мейла си само известие за направена резервация и плащане. По- отдолу пише, че ако не съм чекнала при самата резервация да получа билета на електронна поща, трябва да разпечатам това известие. И аз се притесних, дано да съм разбрала правилно.

Павлина

Здравейте, Джорджа! Имам чувството, че не се справих със закупуването на билети за Колизеума. На мейла си получих единствено известие за извършеното плащане. Къде мога да видя резервацията си?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Павлина! Ако имате потвърждение за плащане, би трябвало да сте успели да закупите билет. Проверете в спам или пишете на съпорта. Надявам се да сте успели. =)

Вероника

Здравейте Джорджа!Моя въпрос е след като имам запазен час за колизеума в 16 и 30 първо там ли трбва да вляза защото билета ми е комбиниран за Палатин и Римския форум и понеже часа е по късен може ли първо да минем по рано през тях и в 16 и 30 през колизеума!?Благодаря

Джорджа Де Марки

Здравейте, Вероника! Няма проблем да минете първо през Римския форум, важното е да сте пред Колизеума за запазения час. =) Поздрави и чудесно изкарване!

Кремена Атанасова

Здравейте, бих искала да ви попитам, аз се опитвам да резервирам билети за Колизеума и за Ватиканските музей за 2- ма възрастни и 2 деца на 3 и 10 години . Но за съжаление в самият сайт за резервация ми дава възможност да резервирам за конкретен ден и час само за нас възрастните . Нямам опция да резервирам билет за децата в същият час и ден. Аз знам , че за Колизеума за децата е безплатно и трябва да се плати само резервационна такса от 2 евро , но аз нямам опция да резервирам и да плата тези 2 евро за тях в същия ден и час като нас .Притеснявам се , че ако купя билети само за нас а там на място да трябва да чакам за децата за да влязат се обезсмисля предварителното купуване на нашите билети. Моля ви з а помощ как да процедирам .

Джорджа Де Марки

Здравейте Кремена, за детето на 3 години - и за Ватиканските музеи е безплатен входа, то може да влезе с вас без да има запазен час. Колкото до билета за 10-годишното дете за Ватиканските музеи, трябва да вземете намален билет (на половин цена) и тогава да запазите час за него. Има и опция да смените датата и часа и да запазите 1 и същ. Колкото до безплатния билет за Колизеума, не мисля, че ще има проблем да влязат с вас. Нали от този сайт се опитахте да резервирате? http://ecm.coopculture.it/index.php?option=com_snapp&view=event&id=6C207193-B1F0-4F69-70C4-016523BDE15E&catalogid=1B972393-F85A-9A73-1906-0167A81DA806&lang=en

Росица

Здравейте, Джорджа предстои ми пътуване до Рим за три дни, но в деня на пристигане ще разглеждам Колизеума искам да попитам имали къде да си оставим багажа като пристигам с автобус на Тибуртина . Благодаря предварително за отговора

Джорджа Де Марки

ЗДравейте Росица, най-добрият вариант би бил да си оставите багажа в хотела или мястото на настаняване, дори преди да е готова стаята Ви. Ако хотелът Ви е далеч, все пак има възможност за оставяне на багаж срещу заплащане. Намерих на 250 метра от спирката на Тибуртина. Ето линк, може да видите дали Ви устройва: https://bagbnb.com/luggage-storage/rome/tiburtina/luggage-storage-tiburtina-bus-station?dropOff=2019-03-22T13:45:05%2B01:00&pickUp=2019-03-23T09:00:00%2B01:00&bags=2 и още 1 вариант: https://www.nannybag.com/en/luggage-storage/rome/roma-tiburtina/ Поздрави и приятно изкарване!

Eli

Много благодаря!

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря! Лек път и страхотен ден! =)

Eli

Здравейте! Изключително интересни и полезни са статиите и съветите Ви! Предстои ни пътуване в периода 28.03 - 01.04 в Рим. Колизеума най-вероятно ще посетим на 29.03(Разпети петък). Бихте ли помогнала с планирането на посещението? Към колко часа е най-удачно да сме там, предвид и " че Via Crucis (Пътят на кръста) на Разпети петък, честван от папата, се случва именно пред Колизеума, където изнася реч и внушително голям кръст с горящи факли осветява небето"? Благодаря Ви!

Джорджа Де Марки

Здравейте Ели! Радвам се, че статиите ми са Ви били полезни и интересни и се извинявам за забавянето в отговора. Разпети петък се пада на 30.03, ако искате да присъствате на речта на Папата, събитието започва от 21:15 ч., но е хубаво да отидете по-рано. Посещенията на Колизеума и Римският форум също ще са възможни до по-ранен следобед (още няма посочен час, но ако искате да ги разгледате на същия ден - би било удачно да отидете сутринта или на предния ден) и вечерта да отидете вече за речта на Папата. Пожелавам Ви една прекрасна почивка! =)

Dilyana

Здравейте, първо да отбележа, че съветите Ви са много полезни за всеки пътуващ до Рим с индивидуална програма. Прочетох Вашите статии и съвети в коментарите и бих искала да Ви попитам, дали на 01.04 Колизеума ще е отворен? Аз пристигам на 01.04 и ще е невъзможно да отида до Ватикана, но в сряда на 04.04 ще запазя билети. В този случай бихте ли ми помогнали с планирането на посещението на Колизеума? Благодаря Ви.

Джорджа Де Марки

Здравейте Диляна, изключително се радвам да чуя, че съветите ми са били полезни! На 1.04 Колизеумът не само ще е отворен, а тъй като освен италианския Великден, се пада и първата неделя от месеца от инициативата "неделя в музея" - входът е безплатен! Освен Колизеума и Форума, на тази дата може да посетите безплатно и Замъкът Сант Анджело, Галерия Боргезе и още много национални музеи. Със сигурност ще има доста хора, но пък входът е безплатен! Може да минете и да прецените дали Ви се чака (според опашките). Желая Ви страхотно изкарване!

Ирина

Здравейте, имате ли набрлюдения в безплатните недели дали е ужасяващо дълго чакането и струва ли си според Вас риска от това да се загуби твърде много време?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ирина! Аз лично не съм била в неделя, но съм чела доста по темата и определено се чака повече отколкото в нормален ден и има голяма навалица от туристи. Риск със сигурност има, вече зависи от приоритетите и преценката на човек. Ако имате ограничено време, бих препоръчала да си запазите билети в друг ден и да минете в неделя или сряда през площада, ако искате да видите Папата. Надявам се да съм помогнала!

Пети Герина

Просто ме кефиш, браво. Пространствено и обстоятелствено. Звучи като приказка. Поздрави.

Джорджа Де Марки

Хаха, благодаря! Изключително се радвам на такива коментари! Поздрави!