Ханя – гръцки град-мечта!


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Saveti

Дата: 04.01.2022

Ханя
Все още няма гласове.

Имате ли път към Крит, горещо ви препоръчвам да обърнете внимание на Ханя – разкошен град-мечта!

Наричана още Критската Венеция, Ханя е една от най-живописните и незабравими дестинации на острова, благодарение на богатото си историческо и културно наследство, приятната атмосфера и уникалните забележителности и гледки, които предлага.

Ние го посетихме през септември след пандемията, което ни позволи да се насладим на града без прекалено много туристи.

Мога да продължа със суперлативите, но нека не се захласвам повече, а да преминем към същинската част и да прецените за себе си. =)

Ето какво ще намерите в публикацията:

Общи данни за Ханя

Kъде да отседнем?

Транспорт

Късче история

Най-интересните забележителности в Ханя

Най-добрите плажове около Ханя

Общи данни
джамията в Ханя от високо

Ханя е град в Гърция, разположен на северозападното крайбрежие на остров Крит, в южната част на Пелопонес. Втори по големина на острова, той е столица на едноименната префектура. Има общо около 70 000 постоянни жители и отделно е посещаван от доста туристи. Това не е случайно, тъй като градът е изключително чаровен, а локацията е супер удобна за обикаляне на близки и далечни забележителности на острова.

Къде да спим в Ханя?

Ако се чудите къде да отседнете (и сте с кола), бих ви препоръчала горещо квартала Халепа. Близко е до центъра, но същевременно е по-спокойно и по-лесно ще намирате къде да паркирате свободно. Ние отседнахме там за 7 нощувки и останахме супер доволни. Както винаги, препоръчвам Airbnb (изгоден и удобен начин за пътуване).

Как да стигнем до Ханя?

Ханя нощем

Ханя разполага с летище, до което може да стигнете с директен полет от София или пък от Солун.

Ако питате мен, задължително си наемете кола, която да ви чака на летището. По този начин ще сте свободни и независими да обикаляте, където пожелаете, а повярвайте ми – има МНОГО какво да видите на острова! Повече подробности – в друга публикация. В тази ще се спрем на Ханя. =) Да се върнем малко назад във времето…

Късче история

история на Ханя

Произходът на града датира от минойската епоха, тази от очарователната и мистериозна критска цивилизация. Тогава е бил римска колония и част от Източната Римска империя. През следващите векове преминава под венецианско, генуезско и накрая под османско владичество чак до 1898 г., когато Крит става независим.

През Втората световна война претърпява многократни бомбардировки по време на нацистката инвазия на острова и в последвалата битка при Крит.

От крепостната стена не е останало много, но влиянието на различните култури определено се усеща и е видимо в архитектурата на Стария град, и не само. Като споменахме Стария град, нека ви „разведа“ из него и другите най-интересни местенца из града.

10 Забележителности в Ханя, които да включите в програмата си:

Стъпите ли на критска земя, ето 10 забележителности, които определено си заслужава да посетите в Ханя:

Старият град в Ханя

по уличките на Ханя

От прочутото венецианско пристанище и фарът, през тесните улички и занаятчийските магазини до крепостните стени, Старият град в Ханя е най-чаровната част на града. Освен това, е много фотогенична. Ето и какво включва:

1. Венецианското пристанище

гледка към пристанището на Ханя

Със сигурност едно от най-популярните и характерни места в Ханя, пълно с кокетни ресторанти и кафенета, е венецианското пристанище.

Построено от венецианците през първата половина на 14-ти век, пристанището е било стратегическа база за борба с пиратството, което тогава било широко разпространено в Средиземно море.

пристанище Ханя

Около пристанището са съсредоточени и повечето забележителности като византийските стени на хълма Кастели, венецианската крепостна стена, джамията, фара, бастионът на Св. Николаос, морският музей и крепостта Фирка, които ще разгледаме по-подробно след малко.

Препоръчвам ви да се разходите тук, както през деня, така и вечерно време. А защо не и по залез? =)

залез над фара Ханя

2. Египетският фар в Ханя – емблема на града

Фарът в Ханя

Другата емблема на Ханя със сигурност е египетският фар (пак на пристанището). Построен от венецианците върху скала в края на 16-ти век, той е висок 21 метра, като светлината му се вижда чак до 7 мили навътре в морето. По времето на османците бил занемарен и изоставен.

Тук е моментът да обясним, защо го наричат “египетският фар”, а именно, защото е възстановен от египтяните през 19-ти век.

Разходката до него също е задължителна и ще ви пренесе назад във времето.

Фарът на Ханя

А по пътя, ще се натъкнете и на:

3. Бастионът на Св. Николаос

крепост

По средата на вълнолома на път към фара, няма как да не забележите интересна сграда – Бастионът на Св. Николаос. Веднага прикова вниманието ми, тъй като от там се откриват чудни гледки и местенца за снимки.

Намира се непосредствено до едноименния малък храм, откъдето е получил името си.

Навремето ролята му била да защитава града и входа към пристанището, наред с крепостта Фирка (следваща точка).

4. Крепостта Фирка

Крепостта Фирка

Крепостта Ревелино дел Порто е построена от венецианците стратегически в северозападната част на пристанището на Ханя. Строежът й започва през 1610 г. и завършва няколко години преди падането на града под османско владичество.

По време на турския период Ревелино се използва като казарма (Firka – казарма), поради което името Фирка остава и до днес. Сводестите отвори, пък, са били използвани като затвор до гражданската война.

Крепостта Фирка е паметник от първостепенно значение за целия остров, тъй като именно тук, на 01.12.1913 г. се състои официалната церемония и е повдигнат гръцкия флаг в знак на обединението на остров Крит и Гърция. Празникът се чества всяка година.

Днес, на входа на крепостта, се намира и морският музей.

5. Морският музей

Морски музей в Ханя

Основан през 1963 г., Морският музей на Ханя, разполага с богата колекция от морски карти и експонати (около 2500), които разказват за историята и мореплавателните традиции на Крит и Ханя.

Вътре в музея ще намерите и реконструкция на минойски кораб, построен с методи, инструменти и материали от 15-ти век пр. Хр., базирана на археологически изследователски проект.

6. Джамията на еничарите

Джамията в Ханя

Няма как да не забележите яркия отпечатък от османското господство в лице на различните джамии.

На главния пристан на пристанището в Ханя се намира джамия, която трудно ще пропуснете. Наричали я Giali Tzamisi, което означава “джамия край морето” на турски. Построена е в чест на Кючук Хасан – управител на града през 17-ти век и е по-известна като „Джамията на еничарите“.

Това е най-старата джамия, а също и най-старата османска сграда на целия Крит.

С големия си купол и по-малките си куполи, представлява ценен архитектурен паметник. Построена е от турците през 1645 г. върху бивша византийска църква. След обединението на Крит с Гърция е затворена за поклонение и става седалище на административни сгради, а в момента се използва за изложби.

7. Катедралата в Ханя – Тримартири

Катедралата в Ханя

Щом споменахме джамията, няма как да не се спрем и на най-значимата катедрала в града – Панагия Тримартири, кръстена на Девата на Тримата мъченици, покровител на града.

Катедралата е построена през 1864 г. на мястото на предишната църква, където по време на турското господство е била построена фабрика за производство на сапун.

Легендата разказва, че Дева Мария се явила на собственика на фабриката и му обяснил, че това бил нейният дом, а не е място за фабрика. Първоначално той не й обърнал внимание, но не щеш ли, детето му паднало в кладенец на юг от храма. Тогава той се помолил на Дева Мария и обещал, че ако спаси детето му, той ще върне мястото на християните. Така и станало.

8. Закритият пазар Агора

Покрит пазар Ханя

Наблизо се намира и колоритния закрит пазар в Ханя, известен още под името „Агора маркет“. Построен е във формата на кръст в началото на 20-ти век по модел на закрития пазар в Марсилия.

Вътре ще се натъкнете на най-различни сергии: за месо, риба, зеленчуци, билки, подправки и други. Перфектно място за лов на сувенири на нормални цени.

Раб. време: понеделник, сряда, събота от 8.00 до 14.00 и вторник, четвъртък и петък от 8.00 до 21.00 ч. В неделя не работи.

9. Табакария

Табакария в Ханя

Ако минете по уличките на Стария град, където са струпани хиляди магазинчета и сергии, няма как да не ви направи впечатление наличието на безброй кожени изделия. Кожени чанти, дрехи, обувки, аксесоари, какво ли не.

За това си има и обяснение. До първата половина на 19-ти век Ханя е разполагала с цял квартал с кожарски фабрики – Табакария, затворени заради автоматизацията на процеса.

Това е една по-непопулярна забележителност, която представлява индустриален археологически комплекс, недалеч от стените и центъра. На съвсем удобно място – много близо до града, но същевременно достатъчно далеч, че да не се усеща миризмата от заводите. В пълен контраст с останалата оживена и цветна част на Ханя, Табакария е изоставен квартал, който буди интереса на туристи и фотографи.

Къщите и древните сгради от камък и керемиди са на два или три етажа откъм морето, а улиците са тесни и стръмни и свързани с морето чрез система от стълби.

Днес много сгради са възстановени и превърнати в романтични ресторанти.

10. Гробовете на Венизелус гробовете на Венизелус

За финал съм оставила още едно място с важно историческо значение. Това са гробовете на Венизелус (Venizelous graves).

Елевтериус Венизелус е една от най-видните политически фигури в съвременна Гърция.

Роден през 1864 г. в окупирания от Турция остров Крит, той участва активно в революционните движения на местните жители за освобождението на Крит и в преговорите с турците. Бил е министър-председател 7 пъти, както и основател на Либералната партия.

Критяните и всички гърци дълбоко уважават Венизелус, чиито лични усилия в началото на 20-ти век водят до увеличаване територията на Гърция и поставянето на основите на модерна социална държава. Самият Венизелус поискал да бъде погребан на това място, близо до родния му дом в Халепа. Тук се намира и гроба на сина му Софокъл Венизелос, който също е бил министър-председател на страната.

Мястото си заслужава и заради прекрасната гледка, която се открива от високо към града, Егейско море и планината.

нощна Ханя

Препоръчвам ви и бара в непосредствена близост, ако искате да се насладите за по-дълго време на гледката на по питие – Carte postale.

Забележителности и плажове около Ханя

Предполагам се убедихте, че градът има много какво да предложи, но отделно, Ханя е перфектна отправна точка за посещение на околностите. Балос, Фаласарна, Елафониси – това са само някои от емблематичните плажове на Крит, но ето и някои по-близки до Ханя:

Сейтан Лимания

Сейтан Лимания

Ако обичате труднодостъпни и живописни плажове, Сейтан Лимания определено ще ви допадне. Самото му име означава „Пристанището на дявола“.  Вероятно причината се крие в това, че за да стигнете до него, трябва да вървите по стръмни и скалисти пътеки (всички съветват да сте с подходящи обувки, но не е невъзможно и по джапанки :Д).

За съжаление, вече е доста популярен, което няма да ви позволи да му се насладите изцяло, тъй като е малък по площ и каменист, но със сигурност си заслужава да се види.

ПС: Не оставяйте хавлиите си без надзор, тъй като, типично за Крит, наоколо има много кози, които, ако си харесат нещо, ще си го откраднат.

Сейтан Лимания се намира на около 10 км от летището на Ханя, а като наближите, трябва да карате по-внимателно. Има паркинг, където да оставите колата си и да слезете надолу към врязания в морето Сейтан Лимания.

Манастир Агиа Триада (Дзангароли)

манастир Агиа Триада Ханя

Манастир Агия Триада, известен също като Дзангароли е един от най-впечатляващите манастири на остров Крит. Дзангароли е фамилията на 2-та братя, основатели на манастира. Както вероятно се досещате – венецианци.

Манастирът е много приятен за разглеждане, а в библиотеката се съхраняват ценни реликви, сред които книги, икони и ръкописи.

Намира се съвсем близо до летището на Ханя и на около 15 км от града. Препоръчвам да го посетите.


С интересния си микс между венецианско, гръцко и османско, Ханя определено е град, който има голям шанс да спечели сърцата ви.

Въоръжете се с добро настроение и фотоапарат и съм сигурна, че ще си изкарате страхотно!

Надявам се да съм събудила интереса ви към тази критска дестинация и да съм ви помогнала да планирате посещението си до там.

Ако публикацията ви е допаднала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Надя Радва

Поздравявам Ви за публикацията! Тя описва по най-приятният и съдържателен начин информацията за това невероятно място Ханя. В момента съм тук със съпруга ми и установих, че не всичко от това което описвате сме видяли. Успех! Много интересно пишете и снимките да прекрасни!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Надя! Радвам се, че толкова Ви е харесала статията за Ханя! Пожелавам Ви чудесно изкарване!