13 любопитни факта за Банкок, които вероятно не знаете


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 10.12.2019

Банкок любопитни факти

Има толкова много какво да се каже за Банкок, че направо не знам от къде да започна…

Затова реших първо да ви въведа в атмосферата му с 13 любопитни факта за столицата на Тайланд, които вероятно не сте чували. Така ще сте малко по-подготвени за вашето пътуване до този космолитен град, а ако още не сте планирали да го посетите – просто да научите повече за него. Заслужава си!

Ето ги и тях:

1. Най-дългото име на град в света

Бившето име на Банкок е вписано в рекордите на Гинес, заради дължината си. Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasi. Така изглежда то. 😀 А ако някой от вас успее да го запомни и изрече, вероятно ще бъде признат за герой!

Банкок - цялото име
Местните наричат Банкок с простичкото „Градът на ангелите“, но реално старото име на града е дяволски трудно за изговаряне. А от превода му може да разберем и другите псевдоними, с които е известен: „Великият град на безсмъртните, Великолепният град от девет скъпоценни камъка, Седалище на царя, Градът на кралските дворци, Дом на боговете, издигнат от Висвакарман по заповед на Индра“.

А следващият псевдоним заслужава отделна точка.

2. „Венеция на Изтока“

Любопитно е да отбележим, че още едно от наименованията на Банкок е „Венеция на Изтока“. Това се дължи на многобройните канали и на красивите нощни гледки към тях.

Също като Венеция, градът потъва със скорост от 2 до 2,5 см на година поради покачването на морското равнище. Според доклад на Тайландското правителство, част от Банкок може да се окаже под вода в следващите 15 години. Така че, ако планирате да посетите столицата на Тайланд, може би е хубаво да побързате.Банкок "Венеция на Изтока"

3. Честита 2562 година!

В Тайланд в момента е 2562 година (2019 г. при нас), така че не си мислете, че телефонът ви е пощурял, когато видите тези цифри на дисплея. Този факт се дължи на това, че тайландското летоброене се отбелязва на повечето места по Будисткия календар, макар да се води, че са възприели Грегорианския.

4. Всички храмове, изобразени на тайландските монети… са в Банкок.

монети в Тайланд
Така че ако ви попаднат местни монети, разгледайте ги – ще забележите някои от най-емблематичните храмове за града.

1 THB монета – Wat Phra Kaew (храм на Изумрудения Буда)

2 THB монета – Wat Saket (храм на Златния хълм)

5 THB монета – Wat Benjamabophit (Мраморният храм)

10 THB монета –  Wat Arun (храмът на Зората)
[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_2″]

Храмът на Зората

5. Броят на храмовете

А сега нека дадем обяснение на това явление (от предишната точка).

В „Градът на ангелите“ има 3 най-известни храма, които не бива да пропускате и за които ще ви разкажа отделно – Grand Palace, Wat Pho и Wat Arun (на снимката).

Но освен тези 3 храма, е интересно да се отбележи, че на територията на града има над 400 храма. Може ли да си го представите? Толкова небостъргачи в контраст с толкова много храмове…

Определено тайландската столица може да се нарече още град на контрасти, миризми, вкусове… както и:

6. Най-горещият град

Според Световната метеорологична организация Банкок е най-горещият град в света. Средната температура на въздуха през годината е 28 градуса, но през горещия сезон (от март до юни) достига до 40 градуса.

Най-доброто време за посещение на Банкок е между ноември и февруари, когато градът се радва на по-ниски температури и ясно небе. Единственият проблем е, че повечето туристи идват точно по това време и на най-туристическите места ще е малко… лудница.

7. Тоалетни за третият пол

тоалетни за третия пол
Не се изненадвайте, ако вместо 2 врати за тоалетните, се натъкнете на 3. Наред с обичайните мъжка и женска, има тоалетни за третият пол. Не се срещат толкова често, но ги има. Тайланд, всъщност, е една от първите страни, които въвеждат тази новост, а Банкок е едно от най-либералните места по отношение на сексуалността и толерантността към половата идентичност.

8. Единствената страна в Югоизточна Азия, която не е колонизирана от европейска сила

тайландското знаме
Тайландците много се гордеят с културата и наследството си, така че ако искате да им направите истински добро впечатление, споменете този факт и те ще останат доста поласкани.

Независимостта на Тайланд се е запазила, заради отличното управление на обичаният от всички крал Рама V, който отстъпил малки територии земя, за да осигури мир с европейските сили.

Крал Рама V е силно почитан, защото под негово ръководство било премахнато и робството в Тайланд. Негов портрет може да видите в много магазини, ресторанти и домове.

Самото име Тайланд всъщност означава „Земя на свободните“. Подходящо, нали?

9. Любов към краля

любов към краля
Споменавайки крал Рама, редно е да споменем цялостно любовта и почитта към краля. В Банкок ще виждате картини и плакати на краля и кралското семейство на всеки ъгъл. Незаконно е да се смеете на снимката на краля или да кажете нещо лошо по негов адрес.

Освен това, в театрите преди всяка постановка или друга културна програма звучи кралският химн. Ако не показвате уважение към него, може да ви арестуват, така че внимавайте.

10. Звезда Мишлен за street food

звезда мишлен банкок
Всеизестен факт е, че тайландската улична храна (street food) има много почитатели, но малцина знаят, че  през 2017 г. street food печели звезда Мишлен. По-точно магазин Raan Jay Fai в Банкок!

11. Банкок – „номиниран“ за един от най-замърсените градове в Азия

Банкок замърсен въздух
Като огромен мегаполис, надали ще ви учуди факта, че нивата на замърсяване на въздуха в тайландската столица са доста завишени. И все пак през изминалата 2018г., той е „номиниран“ за втори най-замърсен град в Азия.

Поради опасните нива на фини прахови частици, много от местните носят маски, така че ако ще сте там за по-дълго време – вземете си и вие.
[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_2″]

12. 2 в 1 – Най-големият Китайски квартал (Chinatown) в света и най-големият Златен Буданай-голям златен Буда

Във всички отношения „Градът на ангелите“ явно претендира да е най. В случая – с най-големият китайски квартал в света (като не броим Китай). Търсейки допълнителни потвърждения, намерих и източници, според които, всъщност китайският квартал в Сан Франсиско заема челна позиция пред този в Банкок.

Но пък американският със сигурност си няма най-голям златен Буда в светаChinatown’s Wat Traimit), статуя, тежаща 5.5 тона, така че реших да го оставя в класацията. =)

13. Забавни стари закони

Почти всяка страна има остарели закони, които от сегашна модерна перспектива изглеждат странни. А сега нека видим какво са гласяли едни от най-интересните тайландски закони:

  • Незаконно е  да излизате от дома си, без да носите бельо.
  • Незаконно е да използвате плодът дуриан като оръжие. Глобата зависела от броят на тръните, уцелили жертвата. 😀 Самият плод е известен със силното си зловоние, но божествен вкус. На мен лично, не ми харесва и на вкус.
    дуриан

А ето и един закон, който не е толкова забавен, но все още е валиден:

  • Незаконно е да стъпвате върху тайландска валута – било то монети или банкноти, тъй като образът на краля е свещен.

Е, кой от тези 13 любопитни факта за Банкок ви изненада или хареса най-много? Ще се радвам да споделите в кратък коментар под публикацията! =)

 

Очаквайте следваща, свързана с най-известните забележителности на тайландската столица.

Прочетете още: Как да се подготвим за пътуването си до Тайланд?

и 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем)

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.