Амстердам – какво трябва да знаем преди да отидем


Категория: Нидерландия

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 11.10.2022

амстердам

Амстердам привлича милиони туристи и набира все повече популярност, заради разнообразието, което може да предложи. Музеи, култура, изкуство, канали, паркове, както и легализирана марихуана и проституция.

Ще се опитаме в тази статия да съберем полезна информация, която да ви помогне за вашето пътуване до Страната на лалетата.

Как да стигнете до Амстердам?

крило на самолет

Несъмнено най-добрият начин е със самолет. Сега е леснодостъпно с нискотарифните полети до Айндховен и от там с влак до Амстердам. Включете в сметките 20 евро билета за влака в посока, плюс 3.70 евро от летището до гарата (и обратно), тоест пак по 2.

София – Айндховен отнема около 2 часа и 40 минути, после с влака още час и 20 минути до централна гара в Амстердам.

Разбира се, може да се спрете и на директния полет София – Амстердам, но пак ви съветвам да планирате от по-рано, за да не ви излезе много скъпо.

Летището на Амстердам се намира на около 15 км от града, като най-лесният и бърз начин да стигнете до центъра е с влак: отнема около 20 минути (цена: 3.70 евро билета). Ако мястото, където ще отседнете е извън центъра, то тогава може да си хванете автобус.

Амстердам, колко ще ми струваш..

Съвет: предвидете си повече пари. Мисля че е добре да знаете, че в Амстердам е доста скъпо, влиза в списъка на най-скъпите градове в Европа за туризъм. Тук включваме: спане, музеи, храна. Ще разгледам по отделно всяка една от точките.

Къде да спим в Амстердам?

Дори и да искате да сте в идеалния център, не е за препоръчване. Там излиза значително по-скъпо, а транспортът е добре уреден и не е проблем да сте по-далеч. А колко луксозно да е, въпрос на личен избор.

В случай, че искате да се потопите изцяло в атмосферата на града, може да си наемете houseboat.

houseboat

Музеи

Музеите излизат скъпичко, макар че има различни оферти в зависимост от това какво искате да посетите. Скоро ще може да прочетете Топ забележителности в Амстердам, където ще намерите информация за цени, работно време и подробности за всички музеи, както и много любопитни факти.

I Amsterdam pass

Ако решите да си взимате  I Amsterdam pass, то тогава не ви трябва карта за градския транспорт, тъй като е включена в цената. Ако искате да посетите много музеи (и разполагате с време за това), то тогава ви я препоръчвам. За 1 или два дена, по-скоро не си заслужава, защото няма да успеете да се възползвате.

карта амстердам

Цени: (към 27/10/2018)

За 24 часа: 59 евро

За 48 часа: 74 евро

За 72 часа: 84 евро

За 96 часа: 98 евро

В цената е включена карта за градски транспорт за посочения период, 1-часов круиз по каналите, вход за зоологическата, входове на голяма част от музеите (може би всички без музеят на восъчните фигури на Мадам Тюсо и музеят на бирата Хайнекен), както и други отстъпки. Може да разгледате сайта им, където е описано всичко подробно.

Градски транспорт

В Амстердам транспортът е доста добре уреден. С трамвай може да обиколите абсолютно целия град (метрото не е чак толкова добре развито, но според мен няма и да ви е нужно, освен ако не сте в крайните квартали). Трамваите са бързи и е много лесно да се ориентираш по картата (тъй като е посочено кой трамвай от къде минава и стигат до всички забележителности, паркове и тн).

амстердам трамвай

Препоръчвам ви да си вземете карта за градския транспорт, тъй като единичните билети излизат доста по-солено. Ето и цените (към 27/10/2018):

За 24 часа (за деца възраст 4-11) – €3.75 *
за 24 часа – €7.50
за 48 часа – €12.50
за 72 часа – €17.50
за 96 часа – €22.50

Храна

Да седнете в заведение и да се нахраните нормално излиза около 20-25 евро на човек, като изключим заведенията за бързо хранене. Имайте го предвид, особено за вечеря. По обяд има шанс да намерите обедно прилично меню.

Внимавайте за колелата, Господари на града.

Ще си кажете „Нищо ново, знаем че има много колела”. И аз така мислех, но на място се убедих, че доста трябва да се внимава. Целият Амстердам е устроен така, че да има велоалеи, но те доста често се пресичат с пешеходните пътеки и човек наистина трябва да е много внимателен (особено като пресича), ако не иска да го отнесат. Имайте предвид, че те винаги са с предимство, така че очите на четири.

колела

Супер начин за придвижване, ако времето е хубаво и може да карате колело, скачайте, но бъдете внимателни, и сред колоездачите има опасни шофьори.  Безопасността на първо място, нали така?

Времето е откачено

Буквално! В един момент грее слънце, след малко се изсипва дъжд и после пак. Така че винаги с чадър под ръка, а ако изберете колелото, вземете си дъждобран. Температурите зависят от сезона, но като цяло е по-студено отколкото в България.

Език

Холандският е доста сложен език, но ако знаете англиийски, няма да имате никакъв проблем с комуникацията. Всички в Холандия го знаят.

Не снимайте момичетата в квартала на Червените фенери

червени фенери

Колкото и да е примамливо да щракнете снимка на това необичайно явление, добре е да знаете, че снимането е забранено със закон и ако някой ви види, може да отнесете солени глобички.

Мисля че това е всичко, надявам се статията да ви е била полезна и очаквайте скоро: Топ забележителности в Амстердам. Ако имате някакви въпроси, ще се радвам да помогна!

Прочетете още: 15 безплатни неща, които да правите в Амстердам.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Стан

Благодаря много ми помогна

Джорджа Де Марки

И аз много благодаря! Радвам се, че съм помогнала с написаното за Амстердам. Поздрави!