Сицилия – 10 забележителности и подробна информация


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Надежда Георгиева

Последно обновена: 05.12.2021

Сицилия

Днес сме на остров Сицилия!

Подбрали сме най-подробната информация относно местата, които си заслужава да посетите в Сицилия, какво представляват, както и как да се подготвите за тях. Ще открием интересните местенца, където да усетим магията на островната автономия.

Съдържание на статията:

География, история и език

Как се стига от България до Сицилия?

Кога е подходящото време за посещение на Сицилия?

Транспорт на острова и начин на придвижване:

Топ 9 забележителности в Сицилия, които да видим:

  1. Вулканът Етна – Стълбът на Боговете
  2. Палермо
  3. Шикли – домът на Комисар Монталбано
  4. На плаж в Таормина – забележителности, цени и работно време
  5. Чефалу
  6. Ортиджа и Сиракуза
  7. Долината на храмовете край Агридженто + цена и работно време
  8. Катания– забележителности, цени и работно време
  9. С чаша вино животът е винаги по-хубав!
  10. Кръстникът – „Гори земята, а аз горя от любов“

География, история и език

Сицилия, един от двата италиански острова, е най-големият остров в Средиземно море. Той е определен за автономна област със специален закон. Намира се в южната част на Италия, като от континента го дели Месинският проток, а от Африка – Туниският проток.

Поради стратегическото си местоположение, през вековете остров Сицилия многократно е бил подложен на набези и опустошаван от войни.
Той бива последователно завладяван от римляни, вандали, византийци, араби, нормани, французи, арагонци, савойци и бурбони. През 1861г. най-накрая влиза в състава на Обединено Кралство Италия.

Днес в Сицилия живеят около 5 млн. души и макар италианският да е официалният език, на острова се говорят предимно сицилиански и неаполитански диалекти, които са определени от ЮНЕСКО за отделни езици. Използваната валута е евро.

Културният, виненият и морският туризъм са основните отрасли на областта.

Как се стига от България до Сицилия?

Най-лесният начин да се стигне до острова от България, е с директен полет на нискобюджетните оператори до Катания, който продължава 2 часа.
Друг вариант са вътрешните полети, както и влак от Милано, Рим, Неапол или Флоренция, а защо не и с ферибот от Неапол, Генуа, Ливорно, Каляри, от Малта и Тунис.

Влак от Рим Термини до Централната гара на Катания е с продължителност между 8 и 12 часа и цените варират от около 70 до 190евро. Билети могат да се закупят и онлайн на сайта на железниците – https://www.trenitalia.com/

Ферибот от Неапол до Палермо пък е с продължителност 11 часа и с цени между 39 и 115 евро. Могат да се изберат на сайта на някоя от компаниите, предлагащи услугата, като за една от най-надеждните е препоръчана https://www.snav.it/en/

Транспорт на острова и начин на придвижване:

На самия остров придвиждването се случва по четирите облагородени магистрали, както и с влак. Имайте предвид, че железопътните стачки са често явление и в случай, че изберете този живописен транспорт, се подгответе с резервен план.

Кога е подходящо време за посещение на Сицилия?

Несъмнено лятото е най-подходящият период от годината за посещение, а ако искате да избегнете горещините, варианти биха били месеците март, април и май, както и септември, октомври и ноември. Температурата е приятна, тъй като не е много горещо, но можете да се къпете в морето. Освен това тогава няма много туристи.

Топ 9 забележителности в Сицилия, които да видим:

Събрали сме на едно място всички забележителности и интересни активности, които ви препоръчваме да посетите по време на престоя си. Като може да ги съчетавате в зависимост от продължителността на дните, които сте си отделили за посещението на красивата Сицилия. Освен местата сме добавили и полезна информация отностно как да се подготвите за мястото, работно време и цена на вход на забележителностите. Разгледайте списъка ни, за да се приготвите подобаващо за вашата почивка.

1. Вулканът Етна – Стълбът на Боговете

Първото от местата, които са задължителни за посещение на остров Сицилия, безспорно е вулканът Етна, висок 3357м.
Изграден е от базалти преди около 300 хил. години. Първото му известно изригване е през 5 в. пр. Хр., а най-мощното е през 1669 г. То трае 4 месеца, при него загиват 20 хил. души, а 50 града са унищожени.

Етна и днес е активен вулкан и изригва сравнително често с различен интензитет, като местните са подготвени за подобни ситуации и вместо силни притеснения, събитието по-скоро предизвиква потоци от туристи.
В редки случаи летището в Катания бива затворено и полетите спрени поради високите нива на изхвърлена вулканична пепел.

Организирани екскурзии до вулкана + цена:

До Етна се предлагат организирани полудневни екскурзии от Катания или Таормина, които включват транспорт, оборудване, водач и специално превозно средство за изкачване до самия кратер.

Цената на екскурзията е около 112 лв., а за частен 7-часов тур за група от 4 души, цената е 420 евро. Изкачванията са възможни само в периода от март до ноември.
Билети се предлагат на място или на туристическия сайт на Сицилия – https://www.tourofsicily.com/tour/full-day-tour-to-etna-volcano-from-catania/.

Подготовка и облекло за изкачването на вулкана:

През март, април, май, октомври и ноември, си облечете зимно яке и обуйте здрави обувки, а през юни-септември, бъдете подготвени с няколко ката дрехи и дъждобран.

В случай, че решите да се качите пеша, подгответе се за планинско катерене по ронлива вулканична почва, проверете метеорологичните условия и имайте предвид, че можете да стигнете само до кабинковия лифт. След това достъпът до кратера е единствено с водач и в микробус.

2. Палермо

В столицата на острова може напълно да се усети духът на Сицилия. Тук сякаш всеки камък е забележителност, всяка сграда е културна ценност.Препоръчвам да посетите Катедралата Успение Богородично, Палата на норманите, Църквата San Giovanni degli Eremiti, Театър Виктор Емануел , Quattro Canti, Археологическият музей, Галерията, Катакомбите, квартал Монреале и несъмнено градските пазари.

Очаквайте скоро подробна статия за Палермо

3. Шикли – домът на Комисар Монталбано

Шикли е търговски град със сгради, чудесен пример за бароково вълшебство. Църквите Сан Игнасио и Свети Вартоломей, както и замъците Палацо Спадаро и Палацо Беневентано са най-забележителните постройки в центъра на градчето.

4. На плаж в Таормина

Като популярна морска дестинация, очаквано трябва да споменем и двата най-посещавани града с цел слънчеви бани и това са Чефалу и Таормина.

Таормина е град на източния бряг на острова със средна годишна температура от 23,5ºС. Той е популярен с разкошните си гледки към връх Етна, Катания и Изола Белла. До Изола Белла се стига за час и половина пеша, но може да се стигне и с кола. За любителите на адреналина се предлагат разнообразни активности. Има възможност и за каякинг турове с инструктор и гмуркане с шнорхел.

Когато сте в Таормина, отделете си време да посетите Гръцкия амфитеатър от 3 в пр. Хр., където се провеждат множество културни събития.

Цена:

Редовният билет е 13,50евро, младежкото намаление е 8,50евро, а деца до 18г. влизат безплатно. Аудиогидът е 5 евро.
Събитията и работното време според датата могат да се открият на туристическия сайт на Таормина – https://www.traveltaormina.com/en/monuments/greek-theatre-taormina.html

Други интересни места и активности, които не са за изпускане в Таормина са:

Добра идея е и да се качите до църквата Madonna della Rocca – красива скална църква, построена с изглед към морето. Носете си вода, защото се стига по стълбица от 300 стълби и няма сянка по пътя. Главната търговска улица на Таормина се нарича Corso Umberto и е наречена „сицилианското Сен Тропе“ заради изобилието от луксозни бутици и сувенирни магазини.На Корсо Умберто се намира и величествената катедрала Св. Николай, или Дуомо ди Таормина, английската градина, ждрелото Алкантара на 50мин.с кола от града, Еолийските острови

5. Чефалу

Чефалу е рибарско пристанищно градче в северната част на острова. Заради невероятната панорама, която се отваря от скалите над града, както и вкусната храна, пясъчните плажове и средновековните тесни улички, Чефалу си е спечелил славата на желана дестинация.
Това обаче го прави и препълнен от туристи и почти невъзможен за любуване на красивите гледки в усамотение.

Най-емблематичната сграда за градчето е Норманската катедрала, местното Дуомо, осветена през 1267г. Както повечето сгради в Сицилия, тя също е израз на смесицата от норманска, византийска, арабска и латинска култура, други забележителности, които не са за изпускане са Музей Мандралиска, който съдържа широка гама от колекции, обхващащи археология и история. Храмове, църкви и чистилища. Край Чефалу изобилства от религиозни средища на различните култури, населявали мястото. Сред тях са Храмът на богинята Диана от 9 в. Пр. Хр. намиращ се на скала над градчето. Също така Църквата Св. Стефан, известна като Чистилището, която притежава невероятна фасада. Chiesa di Marta SS della Catena е завършена през 1780 г., а камбанарията й е изградена в останките на мегалитни стени. Плоската фасада има ложа от златен камък с ниши, държащи статуи. Hosterium Magnum е внушителна сграда с двойни и тройни сводести прозорци. Името означава „укрепена конструкция“ и в Палермо има подобна със същото име.

6. Ортиджа и Сиракуза

Ортиджа е древен островен град в близост до Сиракуза. Бил е разрушен след земетресение през 1693г и възстановен след това.
Сред забележителностите, които си струва да се видят, е Църквата Санта Лучия, построена в чест на светицата на Сиракуза. Църквата вероятно датира от 15в., а в нея се съхраняват картината на Караваджо, изобразяваща погребението на Св. Лучия, както и две дървени разпятия от 14в.

В Сиракуза се е родил, живял и умрял Архимед, а градът е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното наследство.Магично място в града е пещерата Ухото на Дионис, била някога каменна кариера. Пещерата е с невероятна акустика.

Тук, както и в Таормина, също има древногръцки театър, подходящ за класически изпълнения.

Сиракуза и Ортиджа са свързани чрез моста Умбертино и при преминаването, туристите са посрещнати от апетитните аромати на пазара на Ортиджа.
Други интересни забележителности в града са Храмът на Аполон, замъците Еуриало и Маниаче, Светилището на Плачещата дева (Santuario de la Madonna delle Lacrime), както и площадите Дуомо и Архимед.

7. Долината на храмовете край Агридженто (Valle dei Templi)

Долината на храмовете е редица от дорийски хълмове с гледка към морето.

Тук са Храмът на Хармонията, или Темпло де ла Конкордия, както и Храмът на Зевс, или Темпло ди Джове, за който се смята, че е по-голям от базиликата Св. Петър в Рим. Общо има 8 храма, построени между 510 и 430 година преди Христа. В Агридженто през февруари, когато цъфнат бадемовите дървета, се организира ежегоден фестивал на платформи, има игри и марципан в различни форми.

Край Агридженто също се намира скалата Турското стълбище. Скала дей турки (Турското стълбище) е естествено образувана скална стълба, стигаща до прекрасните морски води. Солната мина Реалмонте, също в близоес, е подземна солна мина, дълга 25м. В нея има катедрала, побираща 500 души.

Работно време:

8:30ч – 19:00ч, всеки ден

Цена:

Входната такса за Долината на храмовете е 13,50 евро (7,00 евро деца) и позволява посещение както на Долината на храмовете, така и на Археологическия музей. Ако искате да влезете само в Долината на храмовете, билетът струва 10 евро (5 евро деца).

8. Катания, част от долината Вал ди Ното

В случай, че сме избрали практичният вариант за стигане до Сицилия, ще се озовем на летището в Катания. От там до центъра на града се стига с компания Alibus, които спират пред летището, а цената на пътуването е около 4 евро.

Централният площад на Катания е впечатляващ с Фонтана със слона. Този фонтан изобразява издълбан в черна лава слон, на върха на който се намира египетски обелиск. Според легендата в него се крие силата за усмиряването на гнева на Етна.
Пиаца дел Дуомо е и начална точка на повечето туристически екскурзии.

Зад Фонтана се намира и самото Дуомо – Катедралата Св. Агата. Тя може да се посети безплатно всеки ден от седмицата, но дарение от 3 евро се насърчава. В нея е погребан композиторът Винченцо Белини. Почивките и допълнителните обиколки могат да се прегледат и закупят на сайта на Катедралата – https://www.cattedralecatania.it/visiteturistiche

Интересни заблежителности в Катания, които дане пропуснете:

Старият град на Катания

Старата част на Катания е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство заради бароковата си архитектура. Тук средновековни паметници на културата липсват, тъй като градът е бил сравнен със земята през 17в. и изграден наново.

Амфитеатърът

Разбира се и в Катания не липсва гръко-римски театър. Той датира от 5 в. пр. Хр. и е постороен от вулканична почва и тухли. Побира 7000 души. В непосредствена близост се намира така нареченият Одеон, който е по-малък и някога е бил покрит. Той работи всеки ден от 09:00 до 13:30 и от 15:00-19:00, със свободен вход.
Амфитеатърът работи от понеделник до събота от 9:00 до 17:00, а в неделя – от 9:00 до 13:00. Входът е 6 евро.

Струва си да се отбележи, че в Катания има и отделен римски амфитеатър.
Той е в центъра на града и се смята, че вероятно е втори по големина след Колизеума.Намира се на Площад Stesicoro.

Работно време:

от Вторник до Събота 9.00 до 13.30 и от 14.30 до 18.00.

Понеделник е почивен ден, а входът е свободен.

Замъкът Урсино

Замъкът Урсино е приютил градския музей и поради това там често се организират различни изложби. Той е единствената сграда, която е оцеляла по време на земетресението от 17в, за което споменахме, че е разрушило целия град.

Работно време:

от понеделник до петък от 9:00 до 19:00 и през уикенда от 9:00 до 20:30.

Цена:

10 евро. Последното влизане е час преди затваряне.

Катедралата Св. Никола,

Част от едноименния Бенедиктинския манастир. Една от най-големите катедрали на Сицилия. От купола, до който води вита каменна стълба, се открива възхитителна гледка към цяла Катания и към морето.
Манастирът е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и е сред най-големите в Европа.

Работно време:

всеки ден от 9:00-17:00, а през август- 11:00 до 18:00.
Цена:

Комбинираният билет е 14 евро, детският е 4,50 евро, а за групи над 20 души е по 9 евро. Билети и графици на страницата на манастира – http://www.monasterodeibenedettini.it/en/contacts-and-info/

Университетският площад

Главната улица на Катания – Виа Етнеа- завършва на приказно красив площад. На него се намира университетът, а интересното за площада е, че там има 4 бронзови статуи на местни приказни герои.
На същия площад са и Замъците Сан Джулиано и Палацо дел‘Университà, разположени един срещу друг.

За любителите на адреналина

Катания предлага множество екстремни преживявания. Според предпочитанията, предлага от каякинг през гмуркане до планинско колоездене. Разгледайте различните видове организирани екскурзии, според вкуса ви.

9. С чаша вино животът е винаги по-хубав!

Разнообразният микроклимат на острова, както и плодородната вулканична почва, богата на минерали, правят Сицилия едно от най-благодатните места за винопроизводство.

През 800г. пр. Хр. финикийците донесли първите лози на острова, а след това древните гърци внесли своя богат винарски опит. В последствие различни култури давали своето и така до днес, когато около 300 производители правят сицилианско вино „на ръка“, по стари рецепти и технологии, като в някои изби не се използва дори електричество.

60% от виното на острова се прави от бели сортове грозде – Catarratto, Grillo и Inzoliа, а червеното грозде е предимно Nero d’Avola, Nerello Mascalese и Nerello Cappucciо. Последните два са сортовете във виното Etna Rosso. Сицилианците са приели правенето на вино като бутиково изкуство. Общо произвеждат по-малко от 50 000 бутилки вино годишно и смятат за обидно използването на пестициди.
Какво по-добро допълнение към божествената италианска храна от чаша чисто и ръчно приготвено вино?!

10. Кръстникът – „Гори земята, а аз горя от любов“

Говорейки за Сицилия, няма как да подминем и тясната връзка с популярната култура, а именно – историите за италианската мафия.В градчето Корлеоне близо до Палермо, на 11 април 2006г. е заловен Бернардо Провенцано, известен като Il Capo dei Tutti Capi, или Босът на всички босове. Денят е обявен за празничен, а една улица е наречена 11 април.
Името Корлеоне е използвано от Марио Пузо в романа му „Кръстникът“, а по-късно и от Франсис Форд Копола в едноименната филмова трилогия.
Реалното място, където са снимани части от поредицата, е селцето Савока, в близост до Таормина. Днес туристически агенции правят луди пари от организиране на екскурзии до местата, които са попаднали в снимките.Както споменахме още в началото, поради множеството изригвания на вулкана Етна, както и заради неизброимите войни за надмощие, островът е бил многократно опожаряван и помитан от лава.
Горящата буквално земя и нелеката съдба на жителите на острова, са прокарали корен в културата.
Една от най-разпознаваемите музикални теми в нашето съвремие е саундтракът към „Кръстникът“, изпълнена в третата част на филма от сина на Дон Майкъл Корлеоне – Антъни.
„Brucia la Terra“ всъщност е известна сицилианска балада от град Корлеоне, в която се пее именно за любовта към изстрадалата родна земя.

Надявам се да сте се вдъхновили да посетите тези любими места или да откриете собствени райски кътчета на остров Сицилия.
Завършвам с великото изпълнение на Андреа Бочели на песента
Brucia la Terra (Гори земята)

 

За автора: Надежда Георгиева

Надежда Георгиева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Цилия Стоянова

Благодаря Ви за интересната публикация! Предстои ми пътуване за Сицилия през месец юли (Цилия в Сицилия :) ) и въпреки, че тогава ще бде много горещо, надявам се да приятно изкарване с много интересни обиколки из острова, както и плаж. :) Живея в Северна Норвегия и с нетърпение очаквам това пътуване, като вече се съмнявам, че предстоящите 8 дена на острова ще са достатъчни. ;) Вашата публикация обаче ме вдъхнови и с интерес ще разледам и посочените отделни туристически сайтове на цитираните забележителности. Благодаря!

Йоанна Калова

Сицилия е страхотна. Посетих я преди около 5 години и ведна се превърна в любимата ми дестинация. Посетих почти всички от гореизброените места. Със сигурност някои ден ще се върна, за да видя Скала дей турки. Бих препоръчала и Палермо (столицата). Неввроятно място, носещо типичната за Южна Италия атмосфера и богато на исторически обекти. Струва си да го посетите дори само, за да наблюдавате местните жители - как комуникират помежду си, какво правят в ежедневието си. А ако посещавате Етна - внимание! Има много силен вятър, така че се обуйте и облечете подходящо.

Saveti

Със сигурност Сицилия е уникална дестинация. Съгласна съм с Вас, и Палермо заслужава да се включи, но както Палермо, така и Катания, ще бъдат в отделни публикации. Благодаря Ви за коментара!