Сицилия – 5 невероятни места в списъка на ЮНЕСКО, които да посетите


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 14.06.2018

Долината на храмовете

Сицилия – 5 невероятни места в списъка на ЮНЕСКО, които да посетите

Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 14.06.2018

Ако ще ходите в Сицилия и се чудите от къде да започнете да я обикаляте.. залавяйте се да четете! Ще предложа класация на 5 места, които непременно да посетите на този уникален остров. Както винаги уточнявам, че дестинациите не се изчерпват с тази класация. Да започваме!

Вече има директен полет София – Катания, от който побързах да се възползвам. А сега нека споделя с вас всичко преживяно по възможно най-полезния начин.

5. Катания

Честно казано не съм си представяла, че Катания крие толкова красиви места и неща, които да покаже. Затова съм подготвила отделна статия само за града, озаглавена 10 места, които  да видите в Катания, която ако ви е интересно, може да прочетете.

Порта Гарибалди:

Порта Гарибалди

Катания е една от задължителните спирки, ако сте се отправили към прекрасната Сицилия. Градът на слончето напоследък преживява бум на туристи, освен заради красотата си, заради нискотарифните полети, които пуснаха наскоро.

Melior de cinere surgo“ „Възраждам се от пепелта по-красив от преди“ гласи надписа на Porta Garibaldi в Катания. Това е мотото на митичния феникс, който се преражда от пепелта по-красив всеки път, и това е фраза, която може да обобщи и историята на този сицилиански град. Унищожен 9 пъти от земетресения, изригвания, нашествия, бива реконструирана 9 пъти по-красива, отколкото преди. Катания, която виждаме сега е реставрирана последно през 1693 г., когато силно земетресение я срива до основи.

По време на Бароковата епоха биват възстановени почти всички дворци и църкви в града. За щастие остават непокътнати от тогава и днес той представлява архитектурен комплекс с изключителна стойност. Тук е мястото да споменем, че историческият център на Катания е защитен от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Катания

 

4. Етна – най-високият вулкан в Европа

снежна Етна

Няма как да отидете в Сициия (особено ако летите до Катания) и да не посетите вулканът Етна, именно най-високият в Европа, цели 3322 метра (вариращ според изригванията).

Той е все още активен, един от най-активните вулкани за последните години, и ако сте любители на по-екстремните преживявания може да имате късмета да наблюдавате изригвания и представления от лава от близко разстояние.

лава

Ако ли не, винаги може да си направите разходка до там. Разходка меко казано, ако искате да изкачите Етна, походът не е за подценяване.

Подходящи дрехи и обувки за Етна

Според сезона си вземете топли дрехи и задължително удобни обувки (все едно се подготвяте за планина), тъй като изкачването на Етна не е толкова леко. Ходенето по разронената лава не е лесно и е добре да имате грайфери. Имайте предвид, че вятърът е доста силен (дори и през лятото) и може и да ви отмести, ако сте по-леки.

etna1

За любителите на зимните спортове, Етна отново е примамлива дестинация, тъй като предлага изключителната възможност: да карате ски на заснежен вулкан с гледка към морето!

Има различни маршрути, по-ниските кратери са на по около 30-40 минути пеша от главната станция докъдето може да стигнете с кола, а ако искате да се качите до най-високата точка, има лифт.

etna

Лифт до най-високият кратер в Европа от хижа Сапиенца.

Цената е от 30 евро на човек, като изкачването е до 1910 метра, а с лифт и превозни средства 4Х4 до 3000 метра – 63 евро на човек.

Алтернатива на лифта (когато не работи) са джипове на същата цена – 30 евро или отново 63 евро до 3000 метра с минибус 4 Х4.

Ако сте фенове на АТВ-та, може да си наемете за 2 часа и 30 минути, като цената е 100 евро на АТВ (за 1 или 2ма човека).

3. Кава Гранде – запленяващият природен резерват

Кава Гранде дел Касибиле (Cavagrande del Cassibile) в превод Големият Каньон е един от най-запленяващите природни резервати в Сицилия. Касибиле е името на реката, която пресича местността.

Ако сте запланували разходка до Сиракуза или Авола, няма как да не се отбиете до този природен резерват. Водата е бистра, а гледките към каньона, зеленината и езерата – ще оставя на вас да прецените.

Лесно ще намерите Кава Гранде, карате към градчето на бадемите Авола и следвате табелите. По асфалтирания път нагоре, може да се отбиете на една панорамна гледка. Ще я видите вдясно.

гледка

Щом стигнете до паркинга, ще видите заведение малко по-напред от паркинга и от там започват стълбите надолу. Ако те са затворени, не се отчайвайте, има пътечка няколко метра вляво от табелата и официалния вход. Пътеката върви надолу, като по пътя може да се възхищавате на уникалните гледки.

Това не е пътя (може да се объркате):

no-cavagrande

Така изглежда правилния път:right-street

laghetti-avola

Езерцата на Авола: какво да видите и как да стигнете до тях

Докато слизате по пътеката, ще съзрете Пещерата на разбойниците, кръстена така на сицилианските разбойници, обитавали я в края на 19-ти век, заради стратегическото й разположение, но има свидетелства, че е била обитавана още от византийската епоха. Реално, става дума за повече пещери, свързани помежду си с тунели, които навремето са представлявали скален град.

пещери Кава Гранде

пещерата на разбойниците

Самият резерват Кава Гранде е доста голям, но езерцата на Авола са най-посещаваното кътче, което определено си заслужава. Те са истински рай за хората, обичащи походи сред природата. Пътят надолу е с времетраене около 30 минути средно темпо.

cof

Щом стигнете до езерцата, може да си направите пикник или да поплувате в бистрата вода. Носете си кърпи, бански и дрехи за преобличане и задължително си починете преди да поемете обратно нагоре. Пътят наобратно е по-тежък, тъй като се изкачвате.

cof

cof

Кава гранде2

На територията на резервата виреят 34 вида орхидеи, най-различни видове пеперуди, но може да срещнете и лисици, таралежи, диви кози и други животинки.

2. Долината на Храмовете в Агридженто

Агридженто – “Най-красивият сред градовете на смъртните” според Пиндар, гръцки поет.

Долината на храмовете

Раб. време:

всеки ден от 9:30 до 19 ч. (последно влизане – 18:30ч.)

нощни посещения: от 19:30 до 22ч. (обектът затваря в 23 ч.) делнични дни

от 19:30 до 23 ч. – събота и неделя (обектът затваря в 00:00 ч.)

Цени:

10 евро, 5 евро намален (за граждани на ЕС между 18 и 25 г.) – важи за Долината на Храмовете

13.50 евро комбиниран – за Долината на Храмовете и Археологическия музей; намален – 7 евро

Малко история

Долината на храмовете, намираща се в сърцето на град Агридженто, е уникално място за посещение.

Тази археологическата местност представлява изключителна историческа находка от времето на Древна Гърция и от епохите след това. От 1997 г. Долината на храмовете е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. А паркът, на чиято площ се намира, е най-големият археологически парк в света: около 1300 хектара.

Долината

Останките от елинския и пуническо-римския град, внушителните дорийски храмове – почти непокътнати, паганските и християнски некрополи и гъстата мрежа от подземни водопроводи разказват хилядолетна история, започнала през 6-ти век пр. Хр. с основаването на гръцката колония на Акрагас.

Акрагас е бил един от най-големите гръцки градове с излаз на Средиземно море.

През 6-ти век пр. Хр. била построена внушителна отбранителна стена с девет врати, а колонията преживяла период на цъфтеж по времето на тиранина Терон. В този период били издигнати  дорийските храмове.

След това градът се превърнал в арена за битки между картагенци и римляни за господство над Средиземно море и постепенно преживял падение, докато, превзет от римляните, е прекръстен на “Agrigentum”.

Храмът на Зевс, от който днес са останали само основите и главния олтар, е един от най-великите древни гръцки храмове. Той е построен в чест на Зевс, след победата над картагенците през 480 г. пр. Хр. Характерни за този храм са огромните статуи, изобразяващи хора.

Долината на Храмовете

Най-старият храм в Агридженто е Храмът на Херкулес, разрушен от земетресение.

Храмът на Херкулес:

Долината1

Най-добре запазен определено е Храмът на Конкордия (съгласието) : може би най-впечатляващият гръцки дорийски храм в света след Партенона в Атина.

Това е храм от времето на древния гръцки град Акрагас, построен през 430 пр.Хр,  с правоъгълна форма и внушителни размери, които препращат към величието на гръцката цивилизация.

храмът на Конкордия

От същата епоха на храма на Конкордия е и този на Хера, по чиито колони още личат следите от пожара, причинен от картагенците в края на V сек. пр. Хр. Там са се правели жертвоприношения.

Храмът на Хера

Заслужават си да бъдат видени и: Храмът на Диоскури; Светилището, посветено на подземните божества и на “земята” – Деметра и Персефона – които са били силно почитани от жените в района;  на Хефест ; Храмът на Изида от Августовата епоха; този на Деметра, свързан с древния Акропол на град Атина; Светилището на Асклепий, гръцкият бог на медицината, в центъра на терапевтичните ритуали, по стените може да прочетете съобщенията на онези, които са били излекувани; и светилището на Атина, сега част от църквата Санта Мария деи Гречи.

“Долината на храмовете” е и място, богато на гръцки, римски и ранно-християнски некрополи. Съвсем близо до древния град се намира и гробът на Терон, кръстен така по погрешка, тъй като няма нищо общо с древния гръцки тиранин на Акрагас.

Долината4

И накрая, но не на последно място заслужават внимание и акведуктите и мозайките, оцелели в гръцките и римски жилищни райони, както и ранните християнски базилики, включително и тази на “Вила Атина”, недалеч от храма на Конкордия.

1. Скала дей турки – Реалмонте

Скала дей турки е единствено по рода си явление. Буквално спиращо дъха.

Белоснежното царство на Сицилия “Скала дей турки” или Турското стълбище наподобява именно стълбище, чиито стъпала водят към крайбрежието и свързват два страхотни плажа.

Стъпалата, по които се ходи много лесно и стабилно бос, са изваяни в резултат на въздействието на дъждове, морски вълни и вятъра, в продължение на векове. А светещият на слънцето огромен бял масив, заобиколен от вода е необичайно въздействащ и изживяването е трудно да се опише с думи.

През 2007 година е направено запитване към ЮНЕСКО от страна на община Реалмонте за вписването на Турското стълбище в Списъка за природно и културно наследство заедно с Вила Ауреа (от римска епоха), тъй като разполага с нужните характеристики.

main image scala

От къде идва името на “Турското стълбище”?

Името на природния феномен е свързано с легенда, разказваща за пирати от арабски произход, наричани “турци”, които са намирали убежище именно на тези стъпала и бреговете около тях. Белият цвят е служил и за ориентир отдалеч. Разказва се, че са се изкачвали по стъпалата и от там са ограбвали селищата наоколо. “Царството” на турците приключило, когато се сблъскали с местните от днешното пристанище Емпедокъл, които ги прогонили.

Как да стигнете?

Скала дей турки се издига по бреговете на Реалмонте, близо до пристанище Емпедокле.

От Агридженто, тръгвате към Порто Емпедокле и после към Лидо Росело, спирате колата и продължавате към плажа. Ето и гледката, която се разкрива пред вас:

панорама

Плажът също е много красив, но не става особено за плуване, тъй като има много камъни по дъното. Бъдете внимателни и се насладете максимално на това приказно място.

плаж

Да хвърлим още един поглед на това природно чудо, по залез е особено красиво:

Скала дей турки

Надявам се статията да ви е харесала. Отделих й наистина много време, така че ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и/или споделите. =)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Йоанна Калова

Сицилия е страхотна. Посетих я преди около 5 години и ведна се превърна в любимата ми дестинация. Посетих почти всички от гореизброените места. Със сигурност някои ден ще се върна, за да видя Скала дей турки. Бих препоръчала и Палермо (столицата). Неввроятно място, носещо типичната за Южна Италия атмосфера и богато на исторически обекти. Струва си да го посетите дори само, за да наблюдавате местните жители - как комуникират помежду си, какво правят в ежедневието си. А ако посещавате Етна - внимание! Има много силен вятър, така че се обуйте и облечете подходящо.

Джорджа Де Марки

Със сигурност Сицилия е уникална дестинация. Съгласна съм с Вас, и Палермо заслужава да се включи, но както Палермо, така и Катания, ще бъдат в отделни публикации. Благодаря Ви за коментара!